Magyar Élelmiszerbank Egyesület: Élelmiszermentés az iskolai konyhákon
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és Budapest Főváros Önkormányzatának Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezete pilot projekt keretében sikeresen tesztelte, milyen feltételekkel lehet az iskolai konyhákon megmaradó, ki nem tálalt ételeket szociális céllal hasznosítani.

Rászorulókhoz kerülnek
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évek óta keresi a lehetőségét annak, hogy a vendéglátás és közétkeztetés területén megmaradó, a fogyasztóval még nem érintkezett ételeket milyen módon lehetne bevonni a már jól működő jótékonysági újraelosztási rendszerekbe.
A közétkeztetésben az iskolai konyhákon az összes elkészített főtt étel átlagosan 42%-a élelmiszer hulladékba kerül. Ennek a mennyiségnek mintegy fele a fogyasztótól visszaérkezett tálca hulladék, ami veszélyes hulladéknak minősül, és erre szakosodott cégek szállítják el, másik fele a ki nem tálalt étel, ami még fogyasztható. Fontos szempont, hogy csak azok az élelmiszerek alkalmasak erre a célra, melyek maximálisan megfelelnek az élelmiszerbiztonsági követelményeknek és nyomonkövethetőségük a gyártási, tárolási és szállítási folyamatok minden pontjában biztosított.
A még fogyasztható készételek megmentésének és nélkülözőkhöz történő eljuttatásának korlátja eddig az volt, hogy hiányzott az ehhez szükséges módszertani útmutató, melyet a közelmúltban az Élelmiszerbank a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve, az Élelmiszer Érték Fórum égisze alatt közzétett.
Az Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezet több mint tíz éves fennállása alatt mindig nagy hangsúlyt fektetett a fogyasztók egészségének és az élelmiszerek minőségének biztosítására. Saját Élelmiszerbiztonsági és -minőségi Menedzsment Rendszer bevezetésével nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szinten tudják betartani az élelmiszerbiztonsági előírásokat. Ennek köszönhetően a Magyar Élelmiszerbank Egyesület be tudja fogadni az ÉSZGSZ fenntartásában működő konyhákon megmaradó ételeket és biztosítani tudja az újraelosztáshoz (kiadagolás, hűtés, tárolás és szállítás) szükséges infrastruktúrát.
A pilot projekt egy budapesti általános iskola és egy családok átmeneti otthona részvételével május eleje óta sikeresen működik. A résztvevők bíznak abban, hogy erre alapozva a következő tanévtől kezdve egyre több iskolában indulhatnak majd hasonló kezdeményezések, ezzel hozzájárulva az élelmiszerpazarlás mértékének csökkentéséhez, egyúttal nélkülöző családok egészséges ételekkel történő rendszeres ellátásához.
A projekt az Európai Egészségügyi és Digitális Végrehajtó Ügynökség (HADEA) által támogatott HORECA-FOODWASTE-RED projekt keretei között valósul meg. A projekt résztvevői és támogatói az Állatorvostudományi Egyetem és az InDeRe Élelmezéskutató és Innovációs Intézet Nonprofit Kft.
Kapcsolódó cikkeink
Zöldségkonzervekkel és édességgel is segített a Bonduelle
Huszadik évéhez ért 2025-ben a Bonduelle Central Europe Kft. és…
Tovább olvasom >210 tonnányi adományt gyűjtött az ALDI vásárlóival jótékony célra
Az ALDI 2024-ben is számos jótékonysági akcióban vett részt, és…
Tovább olvasom >Jelentős közösségi összefogás és támogatás a P&G-től 2024-ben
A Procter&Gamble Magyarország 2024-ben több mint 182 millió forint értékű…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tudatosabban vásárolunk? Töretlen a kereslet a hazai ízek iránt
Több száz magyar termelővel működik együtt a Kifli.hu, hogy minél…
Tovább olvasom >Kamatkedvezmény a zöldhitelre
Még kedvezőbb lesz a népszerű lakáscélú zöldhitel a K&H-nál. A legnépszerűbb…
Tovább olvasom >Friss felmérés: A visszautasítástól való félelem bénítja a vállalkozásokat
Egy friss felmérés szerint a vállalkozások 33 százaléka a visszautasítástól…
Tovább olvasom >