Magyar-brazil halászati egyeztetés
A magyar-brazil halászati ágazati együttműködés lehetőségeiről tárgyalt kedden Budapesten Marcelo Crivella brazil halászati és akvakultúra miniszter, valamint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.
A két tárcavezető megbeszélésein kiemelt téma volt az édesvízi haltermelés magyarországi tapasztalatai és a szakmai tudás átadása.
A közlemény szerint Brazília a világ egyik legnagyobb intenzitással fejlődő országa, amely most a haltermelés fejlesztésében szeretne előrelépni. Ennek a speciális élelmiszertermelő iparágnak az adottságai nagyon kedvezőek a dél-amerikai országban, és a világ nagy haltermelő országai versengenek azért, hogy szerepet kaphassanak a széleskörű fejlesztési projektekben. Magyarország előnyös helyzetből indul ebben a versenyben, hiszen korábban sok magyar halászati és haltermelési szakember dolgozott Brazíliában – jegyzi meg a közlemény.
A brazil miniszter Fazekas Sándor meghívására érkezett Magyarországra, látogatásának célja az, hogy a két ország egyeztessen akvakultúra-fejlesztési terveiről, és Magyarország bemutassa, hogyan tudna bekapcsolódni a brazil haltermelés fejlesztésébe. Ehhez jó alapot nyújtanak a korábbi brazíliai tapasztalatok, a meglévő szakmai kapcsolatok és az azóta Magyarországon kifejlesztett haltenyésztési technológiák. Magyarország nagy tapasztalatokkal és kapacitásokkal rendelkezik a szakemberképzésben és a kutatás-fejlesztésben is.
A brazil delegáció a legújabb technológiát alkalmazó haltermelő telep és a hagyományos tógazdasági technológia megújítását bemutató gazdaság meglátogatása mellett találkozik hazai kutatókkal és haltermelőkkel is, valamint szakmai előadásokon vesz részt a gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékén – ismerteti a szaktárca a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Amikor a művészet életformáló erővé válik – Inspiráció a vezetésben és a mindennapokban az ESSCA rendezvényén
Az ESSCA School of Management budapesti kampusza a ZEMA porcelánékszer-manufaktúrával…
Tovább olvasom >