Magyar Biokultúra Szövetség: az ökológiai gazdálkodás és a bio üzemanyag-termelés szöges ellentétben állnak
Mostanában több helyen olvashattunk cikkeket, miszerint az ökológiai gazdálkodás az éghajlatra károsabb, mint az intenzív konvencionális gazdálkodás. Ezt egy, a svédországi Chalmers Műszaki Egyetem közreműködésével készült tanulmány félreértelmezése alapján osztotta meg több nem szakmai fórum.
Kiragadott információk alapján értelmezték a 2 termelési rendszer hatásának különbségeit. Állításuk szerint a bio termelés nagyobb területet igényel a konvencionálisnál, mivel nem használnak műtrágyát.
Azt nem említi, hogy a szervestrágyák beltartalmi értékeiből adódóan sokkal komplexebb tápanyag jut az adott növénynek, nem is beszélve a talajéltre gyakorolt pozitív hatásaikról, így hozzájárulva a talajok tápanyag-szolgáltató képességének fenntartásához.
Oka van, hogy nem hallunk róla, hogy erdőket irtanának, hogy biogazdálkodásba kezdjenek egy területen.
A bioélelmiszer előállítást beruházásként tüntetik fel, azonban az ökológiai termelési módszer egy komplex, a termelés és a környezet között kialakított élő rendszer, ami nem a természet rovására történik.
Sokan összemossák az ökológiai gazdálkodás és a bio üzemanyag-termelés fogalmát, pedig a valóságban egymás szöges ellentétek. A bioüzemanyag előállításhoz műtrágyát, növényvédőszert és adott esetben genetikailag módosított növényeket használnak, amit az ökológiai gazdálkodás tilt.
Születtek olyan tanulmányok is, magasabb színvonalon, amik azt mutatják, hogy ökológiai gazdálkodással 10 milliárd embert is el tudna tartani a Föld. (OS)
Kapcsolódó cikkeink
Már csaknem minden jogosult gazdálkodó megkapta a terület- és állatalapú támogatásokat
Június végéig csaknem 157 ezer gazdálkodó részére mintegy 767,6 milliárd…
Tovább olvasom >Mi a bioélelmiszerek realitása a közétkeztetésben?
A Magyar Biokultúra Szövetség a bioélelmiszerek közétkeztetésbe kerüléséért indított aláírásgyűjtése…
Tovább olvasom >AM: a kormány újabb forrásokat biztosít az agrárium fenntarthatóságának növelésére
A szakmai szervezetek és kutatási hálózatok munkája elengedhetetlenül fontos a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Eurostat: 2%-kal bővült az európai jégkrémgyártás 2024-ben
Az Eurostat friss adatai szerint 2024-ben az Európai Unióban 2%-kal,…
Tovább olvasom >Matcha Latte zabitalt vezet be kínálatába az Oatly az Egyesült Királyságban
Az idei nyarat új, matcha latte ízű zabitallal dobja fel…
Tovább olvasom >MBH-elemzés: A vártnál jobb GDP adatokat közölt a KSH
2025 második negyedévében a KSH által közzétett GDP adatok az…
Tovább olvasom >