Magazin: Vodkamarketing, a termékfejlesztés magasiskolája
Mi készteti állandó változtatásokra, új termékek megalkotására a vodkagyártókat?
A kérdésre a legőszintébb válasz: a kényszer! Óriási a konkurenciaharc, és a világban gyártott égetett szeszes italok több mint negyede vodka! Százával jelennek meg évente az új márkák, és a régi nagyoknak is az állandó „alkalmazkodással” kell küzdeniük pozícióikért.
Minőségi, illetve ízesített vodka – a nagy italgyártók szerint ez jelenti a továbbfejlődés irányát a vodka piacán. Az ital elsődleges célcsoportja a 18–45 év közöttiek, közöttük a nők éppúgy ott vannak, mint a férfiak. Nem is csoda, hogy a legnagyobb vodkafogyasztó országban, Oroszországban jelent meg a világ első „női” vodkája (egyes statisztikák szerint ott a számon tartott alkoholisták 45 százaléka nő), hanem hogy ez mindössze egy bő évvel ezelőtt történt. A Damskaya szlogenje: „Köztünk, csajok között”, palackja komoly dizájn-díjakat nyert, ízei pedig vanília, mandula, lime…
Azért persze a vodka nem lett női ital, számos fajtát – a jól felépített márka üzenetének alapvető részeként – a macsóságra építenek. Nem mondjuk, hogy a kutya sem ismerné az amerikai Skyy-t, ha kommunikációja nem lenne erotikával túltöltve, de az üzletek polca előtt állva feltehetőn nincs ember, akinek nem a „meztelen hússal” vagy annak ígéretével teli hirdetései jutnának eszébe. A másik véglet a totál masculin üzenetű, a természet durva kihívásaival küzdő férfit hirdetései szereplőjeként bemutató lengyel Maximus – de erre még egy holnapi cikkünkben visszatérünk.
Színtelenségénél és szagtalanságánál fogva a vodkát tekinthetjük a termékfejlesztők álomalapanyagának. Ma a világ legtermészetesebb dolga, hogy a legnagyobb vodkamárkák minimum féltucatnyi ízesítéssel vannak jelen a piacon, a „hagyományos” gyümölcsök után egzotikusak kerültek bele, később sok más is – kókusz, kávé és csokoládé, mogyoró és mandula, sőt, még bazsalikom is. Lassan viszont a színes vodkák trendiségét felülírják a színtelen, de gyümölcsízt mutatók. Ilyen például a már amerikai tulajdonban lévő Stolichnaja tavaly nyáron bemutatott szedres vodkája.
Meglehet, a tengerentúlon most találják fel másodszor a pálinkát!
Jó, de miben lehet többet mutatni a konkurenciánál, ha nem az ízesítésben? A kulcsszó itt is a marketing. Jöjjön a minőség (?), a különleges kiszerelés és „körítés”. A fogyasztó meg csak ámul…, és vásárol.
A legegyszerűbb reklámelem a név: a nyugati piacokon sokkal több a szlávosan hangzó fantázianév, mint az amúgy tényleg nagyszámú orosz és ukrán vodkamárka – nyilván ez hitelesebben hangzik egy európai vásárló számára. A Gorbatscoff mintájára néhány éve piacra került a Jeltzin márka is – ám amíg az előző egy, a múlt század húszas éveiben Németországba vándorolt család közel százéves márkája, amelynek legfeljebb jól jött egy kis névazonosság a szovjet pártfőtitkárral, utóbbit tekinthetjük az italhoz kreált fantázianévnek is, akárcsak a ma is kapható Kalashnikovot vagy a Red Armyt.
Azután ott van az alapanyag: a vodka szinte bármiből főzhető. Többnyire gabonából készítik, régen időnként hagymából, répából is – de ez valószínűleg inkább kényszerből történhetett. Egy orosz számára másodrangú még a „lengyel módra”, krumpliból főzött vodka is, ezzel szemben Amerikában ezt különlegességként, ennélfogva értéktöbbletként kezelik. Franciaországban burgundiai szőlő adja például az Idol vodka alapanyagát és imidzsét!
Ma hatásos érv – még az égetett szeszek területén is – a tisztaság kihangsúlyozása. Lávakövön szűrik például az izlandi Reyka vodkát, a francia Alps pedig alpesi forrásvízből készül. Nyilván mondani sem kell, biovodkából sem kevés van a piacon; palackdizájn alapján mi a Raint vagy a 360-t választanánk.
És ha már a formánál tartunk: egyik-másik drága márka palackja a parfümös üvegre jobban emlékeztet, mint szeszekére: az osztrák Oval vodkáé, az Americana-é vagy a Stolichnaja Elité.
Sokak szerint az alapanyag kevésbé számít, mint a lepárlás minősége. Nem is csodálkozhatunk, hogy a gyártók szinte egymásra tromfolva egyre többször 3-5, de már előfordul, hogy 10 alkalommal finomítják terméküket.
Az igazán „nagy dobások” az eladásokat a „körítésre”, reklámra építő márkák! Az ultraprémium kategóriájúnak nevezett Alpha Noble kommunikációjának fő hangsúlya például azon van, hogy kizárólag rézüstökben főzik, az orosz Parliament-et biológiai tejfehérjével tisztítják. Az angol Dívát drágakőporon szűrik, drágakövekkel töltött üvegcsővel a palack közepében. Ára palackonként a benne lévő gyémántok, smaragdok és egyebek mennyiségétől és minőségétől függően 35 és 540 000 angol font között van.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Újra az áfaszabályozásról
Zerényi Károly, az MVI elnöki tanácsadója nemrégiben a penzcentrum.hu-nak a…
Tovább olvasom >A homo ludens kedvence utazásnál -A nap képe
A kutya se viheti magával a társasjátéktáblát! Vagy korábban már…
Tovább olvasom >