Magazin: Virágzik a sör
Virág, mint ízt és itt-ott még színt is adó alapanyag a sörben? Az elmúlt évtizedben önmagát – még viszonylag szerényen – megfogalmazó, lassan bontakozó sörfőző irányzatot 2015-ben felfedezték maguknak a trendcsináló amerikai kézműves főzdék is. Nem lett belőle meghatározó divat, de a hibiszkusszal, rózsaszirommal, bodzavirággal, jázminnal főzött sörök komoly közönséget vonzó fajtákká váltak.
És íme, idén nyáron megjelentek az első magyar virágos sörök is, köztük a Zirci Apátsági Manufaktúra újdonsága, a puritánul csak Levendulásnak nevezett ital.
A Levendulás egy witbier típusú búzasör, amelyben a hagyományos alkotóelemek, a narancshéj és a koriander közül az utóbbit a kékes-lilás színű virágra cserélték.
A levendula gyógynövényként való termesztése szorosan kötődik a kolostorokhoz, megtalálható az apátság udvarán is. Magához a sörhöz persze élelmiszer-tisztaságú levendulát használnak, de hogy mennyit, az szakmai titok; a fáma szerint a recept már az első próbálkozásra mai formájában állt össze. Sajnos a Főzdefeszten gyorsan elfogyó ital következő kóstolható adagjáig a jövő nyárig várnunk kell, hiszen a levendulát nyáron szüretelik, a Levendulás pedig egy hónapig érik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
MTÜ: ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek
December 4-ig pályázhatnak egymillió forintos támogatásra azok a vidéki éttermek,…
Tovább olvasom >Rekord számú vendégmegkeresést kezeltek a Tourinform irodák az idei év első három negyedévében
A Tourinform irodák idén szeptemberig több mint 1,5 millió vendégmegkeresést…
Tovább olvasom >Csillagos csiga
Leveles tésztába göngyölt, karamellizált fahéjjal és almával készített csigájával egy…
Tovább olvasom >