Magazin: Virágzik a sör
Virág, mint ízt és itt-ott még színt is adó alapanyag a sörben? Az elmúlt évtizedben önmagát – még viszonylag szerényen – megfogalmazó, lassan bontakozó sörfőző irányzatot 2015-ben felfedezték maguknak a trendcsináló amerikai kézműves főzdék is. Nem lett belőle meghatározó divat, de a hibiszkusszal, rózsaszirommal, bodzavirággal, jázminnal főzött sörök komoly közönséget vonzó fajtákká váltak.
És íme, idén nyáron megjelentek az első magyar virágos sörök is, köztük a Zirci Apátsági Manufaktúra újdonsága, a puritánul csak Levendulásnak nevezett ital.
A Levendulás egy witbier típusú búzasör, amelyben a hagyományos alkotóelemek, a narancshéj és a koriander közül az utóbbit a kékes-lilás színű virágra cserélték.
A levendula gyógynövényként való termesztése szorosan kötődik a kolostorokhoz, megtalálható az apátság udvarán is. Magához a sörhöz persze élelmiszer-tisztaságú levendulát használnak, de hogy mennyit, az szakmai titok; a fáma szerint a recept már az első próbálkozásra mai formájában állt össze. Sajnos a Főzdefeszten gyorsan elfogyó ital következő kóstolható adagjáig a jövő nyárig várnunk kell, hiszen a levendulát nyáron szüretelik, a Levendulás pedig egy hónapig érik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az első magyar AI-alapú éttermi asszisztens
10 vendégből 9 általában online tájékozódik, mielőtt személyesen is felkeres…
Tovább olvasom >Foci a Kurfürstendammon – A nap videója
A Coca Cola vendingautomatákra építő kreatív akcióiról többször is beszéltünk…
Tovább olvasom >Ízlések és sótartók – A nap képe
Senkit nem meggyőzni próbálva jelezzük: mi szellemesnek találjuk.
Tovább olvasom >