Magazin: Virágzik a sör
Virág, mint ízt és itt-ott még színt is adó alapanyag a sörben? Az elmúlt évtizedben önmagát – még viszonylag szerényen – megfogalmazó, lassan bontakozó sörfőző irányzatot 2015-ben felfedezték maguknak a trendcsináló amerikai kézműves főzdék is. Nem lett belőle meghatározó divat, de a hibiszkusszal, rózsaszirommal, bodzavirággal, jázminnal főzött sörök komoly közönséget vonzó fajtákká váltak.
És íme, idén nyáron megjelentek az első magyar virágos sörök is, köztük a Zirci Apátsági Manufaktúra újdonsága, a puritánul csak Levendulásnak nevezett ital.
A Levendulás egy witbier típusú búzasör, amelyben a hagyományos alkotóelemek, a narancshéj és a koriander közül az utóbbit a kékes-lilás színű virágra cserélték.
A levendula gyógynövényként való termesztése szorosan kötődik a kolostorokhoz, megtalálható az apátság udvarán is. Magához a sörhöz persze élelmiszer-tisztaságú levendulát használnak, de hogy mennyit, az szakmai titok; a fáma szerint a recept már az első próbálkozásra mai formájában állt össze. Sajnos a Főzdefeszten gyorsan elfogyó ital következő kóstolható adagjáig a jövő nyárig várnunk kell, hiszen a levendulát nyáron szüretelik, a Levendulás pedig egy hónapig érik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Hő a mélyből: kiaknázatlan kincs a magyar geotermia
Bár Magyarország kiváló geotermikus adottságokkal rendelkezik, a termálhő jelenleg csak…
Tovább olvasom >A fenntartható turizmus fejlesztését segítő uniós program indult Szegeden
A fenntartható turizmus fejlesztését segítő, 2,5 millió eurós (mintegy egymilliárd…
Tovább olvasom >A vendéglátóhely-nevek és a brit humor – A nap képe
Az angolok imádják a(z angol) humort, láthatóan még a vendéglátóhelyek…
Tovább olvasom >