Magazin: Végre innovatívan: egy magyar borász termékfejlesztései
Vannak borászaink, akiknek szinte minden megnyilvánulása ellentmond annak a közhelynek, hogy a magyar borászok konzervatívak. Ilyen a soproni Taschner Kurt István is, akinek az elmúlt fél évben két, marketingszempontból is fontosnak értékelhető innovációjával is találkozhattunk a hazai piacon.
A vendéglátás szempontjából ígéretes innováció a borház felesnek, pontosabban 1/2-nek keresztelt kiszerelése: a palackok űrtartalma a hagyományos üvegméret fele, azaz 0,375 liter. A piaci bevezetés jelenleg folyó időszakában háromféle bort palackoznak feles palackkal, egy-egy fehéret és vöröset, valamint egy aranyérmes rosét; mindhárom jó minőségű, ám megfizethető árkategóriájú termék. A palackok a ma egyre népszerűbb csavarzárral vannak ellátva, ami kimondottan illik „mobil” funkciójukhoz. Utóbbin azt értjük, hogy méretüknek és űrtartalmuknak köszönhetően ideális kísérői a házhoz szállított ételeknek (ami ugye egyre kevésbé jelent csak pizzát), ugyanakkor könnyen kezelhetőek „doggie bag”-ként vagy kiránduláskor, utazáskor is. Fő szerepük persze az éttermi borkínálat racionalizálása; nyilvánvalóan nem mindenki tud egy ebédhez, vacsorához egy hagyományos palacknyit meginni, talán még másodmagával sem feltétlenül, de egy asztaltársaság egymástól különböző ízlésű tagjainak is könnyebb kisebb kiszerelésekkel megfelelni. A feles mennyisége egyébként egy régi magyar űrmértéknek felel meg, a meszelynek (fél icce) – ilyen palackot kevés helyen gyártanak a világban. A termék bolti ára a 0,75-ös palack árának 60 százaléka, és már kapható – egyelőre a METRO-ban.
Egészen más jellegű, kimondottan merész újdonság a kft degorzsálatlan pezsgője, ami azt jelenti, hogy a finomseprőt az italban hagyják, és fogyasztás előtt engedik csak ki belőle. Azon túl, hogy az ötlet a pezsgő-termékfejlesztések mind mozgalmasabb világába hoz egészen új irányt, vannak minőségi hatásai is: Tashner úr szerint az így palackozott ital lassabban öregszik, felbontás után nagyobb frissességet mutat. Már felbontása is látványos eleme a pezsgőzésnek; könnyen megtanulható, bár némi gyakorlatot igénylő mozzanat, amikor a 0 oC körülire hűtött palackból, nyakkal lefelé fordítva, egy vízzel teli jégvederbe „robban” ki a seprő.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >