Magazin: Termékelőny vagy forradalmi újítás az önhűtő italosdoboz
Létezik egy találmány, amely nevének – önhűtő italosdoboz – hallatán a többségnek előbb jutna eszébe Mézga Aladár, mint egy eszköz, ami forradalmasíthatja az italgyártás világát. Az elvet könnyű megérteni annak, aki csavart már be patront a szódásszifonba, és érezte, hogy a patron jéghideggé vált: a nyomáscsökkenés hőmérsékletcsökkenést idéz elő. Itt is ez történik, a fémdoboz belsejében lévő magasnyomású szén-dioxidot tartalmazó henger tartalma a doboz alján lévő gomb megnyomására kiszabadul. Az eredmény: félliternyi ital 2-3 perc alatt 17 C foknyit is hűlhet. 15-20 évvel korábban már próbálkoztak hasonlóval, de az akkor kipróbált freongázos megoldás súlyosan környezetromboló hatású volt. A CO2-t alkalmazó technológiát 2012-ben bevezető angol Joseph Company elsőként prémium energiaitalát dobta piacra ilyen csomagolásban.
A módszer ma még viszonylag drágává teszi a terméket, viszont a hűtők kiváltásával nagymértékben csökkenhet a CO-kibocsátás. A szakértők szerint csak idő kérdése a technológia robbanásszerű terjedése; a fordulópont akkor jön majd el, amikor alkalmazásának terjedésével ára addig a pontig csökken, amelyen az üdítőitalos és sörös óriáscégek már vállalhatónak tartják költségeit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Több mint 1,2 milliárd forintnyi turisztikai fejlesztés Bács-Kiskunban
Turisztikai fejlesztésekre több mint 1,2 milliárd forintot fordíthatnak Bács-Kiskun vármegyében…
Tovább olvasom >Egy nap alatt kétszer zárta be ugyanazt a két kínai büfét a fogyasztóvédelem
Egy nap alatt kétszer kellett bezárnia ugyanazt a két fővárosi…
Tovább olvasom >Beérkeztek az első pályázatok a kistelepülések italüzleteinek 3 milliós támogatására
Beérkeztek az első pályázatok a kistelepülések italüzleteinek 3 milliós támogatására,…
Tovább olvasom >