Magazin: Termékelőny vagy forradalmi újítás az önhűtő italosdoboz
Létezik egy találmány, amely nevének – önhűtő italosdoboz – hallatán a többségnek előbb jutna eszébe Mézga Aladár, mint egy eszköz, ami forradalmasíthatja az italgyártás világát. Az elvet könnyű megérteni annak, aki csavart már be patront a szódásszifonba, és érezte, hogy a patron jéghideggé vált: a nyomáscsökkenés hőmérsékletcsökkenést idéz elő. Itt is ez történik, a fémdoboz belsejében lévő magasnyomású szén-dioxidot tartalmazó henger tartalma a doboz alján lévő gomb megnyomására kiszabadul. Az eredmény: félliternyi ital 2-3 perc alatt 17 C foknyit is hűlhet. 15-20 évvel korábban már próbálkoztak hasonlóval, de az akkor kipróbált freongázos megoldás súlyosan környezetromboló hatású volt. A CO2-t alkalmazó technológiát 2012-ben bevezető angol Joseph Company elsőként prémium energiaitalát dobta piacra ilyen csomagolásban.
A módszer ma még viszonylag drágává teszi a terméket, viszont a hűtők kiváltásával nagymértékben csökkenhet a CO-kibocsátás. A szakértők szerint csak idő kérdése a technológia robbanásszerű terjedése; a fordulópont akkor jön majd el, amikor alkalmazásának terjedésével ára addig a pontig csökken, amelyen az üdítőitalos és sörös óriáscégek már vállalhatónak tartják költségeit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >