Magazin: Termékelőny vagy forradalmi újítás az önhűtő italosdoboz
Létezik egy találmány, amely nevének – önhűtő italosdoboz – hallatán a többségnek előbb jutna eszébe Mézga Aladár, mint egy eszköz, ami forradalmasíthatja az italgyártás világát. Az elvet könnyű megérteni annak, aki csavart már be patront a szódásszifonba, és érezte, hogy a patron jéghideggé vált: a nyomáscsökkenés hőmérsékletcsökkenést idéz elő. Itt is ez történik, a fémdoboz belsejében lévő magasnyomású szén-dioxidot tartalmazó henger tartalma a doboz alján lévő gomb megnyomására kiszabadul. Az eredmény: félliternyi ital 2-3 perc alatt 17 C foknyit is hűlhet. 15-20 évvel korábban már próbálkoztak hasonlóval, de az akkor kipróbált freongázos megoldás súlyosan környezetromboló hatású volt. A CO2-t alkalmazó technológiát 2012-ben bevezető angol Joseph Company elsőként prémium energiaitalát dobta piacra ilyen csomagolásban.
A módszer ma még viszonylag drágává teszi a terméket, viszont a hűtők kiváltásával nagymértékben csökkenhet a CO-kibocsátás. A szakértők szerint csak idő kérdése a technológia robbanásszerű terjedése; a fordulópont akkor jön majd el, amikor alkalmazásának terjedésével ára addig a pontig csökken, amelyen az üdítőitalos és sörös óriáscégek már vállalhatónak tartják költségeit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Vidéki vendéglátóhelyek támogatása
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek,…
Tovább olvasom >Komoly turisztikai növekedés előtt áll Budapest, különösen konferenciaturizmus terén
A Budapesti turizmus jövőbeli növekedése kétszámjegyű mértékű lehet, ha a…
Tovább olvasom >9 milliárd forint a K&H SZÉP kártyákon
Hónapról hónapra növekszik a K&H SZÉP kártya forgalom, de még…
Tovább olvasom >