Magazin: Sörízű sikertörténet
A nagy házi sörfőzde-boom idején, két évtizede kezdte meg működését a tapolcai Stari sörfőzde is, ahogy az akkor szokás volt, egyfajta világos sört kínálva a nagyközönségnek. A „szabadidős” mini-sörfőzde a középosztályt próbálta megcélozni: már akkor az átlagosnál jobb itallal próbálkoztak egy nem sok fizetőképes vendégeket ígérő környéken. Bár ott és akkor a szimpatikus koncepció még nem volt teljesen érett a sikerre, a vállalkozás azonban – a cég több lábon állásának köszönhetően – legtöbb sorstársától eltérően túlélte a sokak számára csődöt hozó úttörő időszakot. – avatja be az olvasót a cég fejlődésének részleteibe Starcsevics Péter kereskedelmi igazgató.
Maradt a főzde, és vele együtt maradt máig is az igényesség. Termékeiket a több száz éves német sörgyártási hagyományok alapján készítik, de folyamatos újításaiknak köszönhetően ma már szuperprémium minőségű, a 21. századi fogyasztó megnövekedett igényeinek is megfelelő söröket állítanak elő.
Egy „kísérletezős” időszak végén, 2006-ben a Stari piacra dobta felső erjesztésű, karamellmalátával készülő Ír Vöröst, az utóbbi években pedig a gyümölcssörök között próbálják megtalálni az ideális zamatokat – jelenleg egy friss, könnyű meggysör van választékukban, de kísérleteznek más ízekkel is.
A Starcsevics család nem próbálja megváltani a világot; a „sörforradalom” számukra azt jelenti, hogy nagyon jó sört kell csinálniuk, közelítve a világ legnagyobb gyáraiban már definiált és sikeresnek bizonyult ízvilágokhoz, de mindezt persze saját, Staris hangszerelésben. Prémium pils-ük ízét például a Pilsner Urquell és a Bitburger ízéhez közelítik, kicsit enyhítve azok keserűségén. Az ír vörös le sem tagadhatná a Kilkenny-vel való rokonságot, ám a Stari férfiasabbnak, nagyobb alkoholtartalmúnak álmodta meg ezt a fajtát. A 30 százalék gyümölcstartalmú meggysör annyira üdítő és könnyed, hogy már-már a ciderekéhez hasonlítottuk hatását.
Jól eltalált ízek, és mindhárom termékből rendelhető hordós és 0,33 literes, csavarzáras palackos kiszerelésű változat, nem csoda hát, hogy már házhoz is jönnek az igényesebb megrendelők – nem egy négycsillagos szálloda vette fel kínálatába a Stari söröket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >