Magazin: Sörínyencek szép napjai
Hazai kézműves sörök versenyeinek, minőségi söröket felvonultató fesztiváloknak örülhettünk – és már nemcsak a fővárosban – az elmúlt év során, és ami még nagyobb öröm: a rendezvényeken kóstolható italok közül mind több érhető állandóan el a vendéglátásban, sőt, néha már a kereskedelmi forgalomban is. Nyílnak a legnagyobb sörkultúrájú országok kis és közepes méretű főzdéinek termékeit kínáló sörözők, éttermek. Mi most három idén működését megkezdő, különböző karakterű üzletet mutatunk be.
BeerBier
Egy hely, amelynek egyik fele üzlet, másik fele szenvedély – a One World Drink Kft. tulajdonosai nyitották a BeerBiert, de nem elsősorban aktuális termékeik promóciós csatornájaként, hanem hogy érzékeltessenek valamit a „jó sörök” világából, az ital sokszínűségéből. Filozófiájuk szerint a magyar éttermekben eddig is beszéltek borról, elemezgették a pálinkákat, itt az ideje, hogy a sör is beszédtéma legyen! Sörök, sörritkaságok a világ minden tájáról, de elsősorban az angolszász országokból és Csehországból; a palackosok a cég állandó termékválasztékát képviselik, a négyféle csapolt pedig folyamatosan változik (650–950 forint/korsó áron); havonta 20-félét ígér a működtető, aki valamelyikről lemarad, nem biztos, hogy nem kell jó darabig várnia arra, hogy az a fajta újra kínálatba kerüljön. Az enteriőr nem éppen a klasszikus sörözőkére hajaz, világosak a falak, világos a padlókő: hogy vizuálisan is jobban közel kerüljön a termékhez – mondja a tulajdonos. De mint tudjuk, a vár ereje nem a kőben, hanem a védők lelkében lakozik, és minthogy a koncepció sokat ígérő, sörbarátok gyülekezőhelyévé is válhat a BeerBier, főleg, ha a Facebookon majd egy-két nappal előre meg lehet tudni a „titkot”, milyen fajtákat vernek csapra.
Más alkoholtartalmú italt – egy cideren kívül – nem is kínálnak, és az ételválaszték is szűk, viszont a város legjobb hamburgerét kínálják igazi angol csipsszel (ami tudvalevőleg sült krumpli), és amit szó szerint egy kis nyíláson adnak át a szomszéd Black Cabből.
Budapest, Mester u. 46.
Ferenc Ferdinánd Monarchia étterem
Közel két éve, hogy újra cseh étterem nyílt Magyarországon, aminek tulajdonosa már akkor a terjeszkedésről döntött. A siker valóban lehetővé tette egy második üzlet indítását is – ezúttal Budán. A „környezet” azóta sokat változott: a kézműves és különleges sörök kedveltségének növekedésével párhuzamosan egymás után nyílnak a cseh sörözők, előbb-utóbb jönnek az éttermek is. A Ferenc Ferdinánd Monarchia étterem kitalálója nem fél a konkurenciától – nemcsak jó söröket ad jó áron (Ferdinand, Primator, Bernard – korsónként 500–550 forint), de ételkínálatának elemei is megfizethetőek: a főételek ára 1300–1990 forint között mozog. Az üzlet elegáns „úri étkezde” benyomását kelti a 20. század elejéről. A hely minden kommunikációs eleme a cseh vonalra épül, a tulajdonos jó ideje tudatosan építi kapcsolatrendszerét Csehországgal mind gasztronómiai, mind kulturális vonalon. A személyzetet cseh mesterszakácsok tanították be, ők írták az étlapokat is, az éttermet pedig a nagykövet asszony nyitotta meg. A tervek szerint itt is lesz cseh filmklub, valamint egy nosztalgikus, interaktív műsor Svejk „főszereplésével”. Úgy tűnik, nemsokára vidéken is megjelenhetnek majd a Ferdinánd sörözők, ugyanis az ötletgazda előrehaladott tárgyalásokat folytat franchise-témában.
Budapest, Hengermalom út 3.
Bohémia söröző
A jó minőségű cseh sörök kedvelői nem feltétlenül vastag pénztárcájú emberek. Azaz a finom italokért korsónként 450–500 forintot kérni Budapesten profi árpozicionálásnak bizonyul. És a Bohémia (és a lapjainkon már említett Hrabal) működtetője a környezetet illetően is hasonlóan gondolkodik: az egyszerű, kulturált kocsmabelső a legmegnyugtatóbb enteriőr az átlag sörkedvelő számára. Így aztán minden este telt ház mellett fogynak a szakma legnagyobb mestereit összegyűjtő ország három sörgyárának (Postřižinské, Podkrkonossky és a Nova Packa-i) is a termékei, sőt kóstolható a híres Pardubicke Porter is (4 dl 550 forintért). Divat manapság a vendégcsap intézménye, egy csapot az alkalmi fajtáknak tartanak fenn. Az ételválaszték a „szokásos” cseh sörözői, itt is ehet vízbe fojtott szafaládét (Utopenec), göngyölt heringet vagy éppen pácolt camembert, akinek bírja a gyomra. Az emeletes kis üzletben 45 vendég tud leülni, de péntekenként az állóhelyre is várni kell. Ami a vevők ízlését illeti: a palackos söröket sokan a sörözőáron is hazaviszik, úgy gondoljuk, a tulajdonos által megnyitni tervezett szomszéd üzletnek is lesz bőven forgalma: itt tíz cseh gyár üveges söreit lehet majd megvásárolni.
Budapest, Déry Miksa u. 1.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >