Magazin: Sörbarát ez a nyár
Tavaly a sörgyártók nagy része sikeres évet könyvelhetett el. Ha idén is kedvező lesz az időjárás és nem növekednek az adóterhek, 2016 szintén jó eredményekkel kecsegtet, hiszen a foci EB, az olimpia, valamint a számos hazai fesztivál egyaránt növelheti a lakosság sörfogyasztását.
A magyar sörpiaca erősen koncentrált: bár egyre több kisebb főzde működik, a forgalom nagy részét még mindig a nagyobb gyártók adják. A kereskedelmi márkák mellett a prémium-, szuperprémium kategória erősödése figyelhető meg, az eladási csatornák közül pedig a kiemelt üzletláncok szerepelnek a legnagyobb súllyal.
– Tavaly a szuperprémium és a prémiumszegmens szárnyalt, kétszámjegyű növekedést tapasztaltunk mindkét területen. A gazdaságos árfekvésű termékek értékesítése is évek óta növekszik, és nagy népszerűségnek örvendenek a saját szegmensükben. A közép árkategóriás szegmens csökkent a piacon, – idézi fel Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője.
A Borsodi Sörgyár Kft. mennyiség tekintetében legsikeresebb márkája továbbra is a Borsodi, de nyáron az ízesített Friss termékcsalád is nagyon kedvelt a fogyasztók körében.
– Tovább növekszik prémium söreink eladása is, legyen szó a Staropramen különböző változatairól vagy éppen a téli szezonban is nagy kedvenc Stella Artois-ról – mondja Unyatinszki Péter, a Borsodi Sörgyár Kft. Trade Development & Category menedzsere.
Nem csak a citrusos ízek kedveltek
A Pécsi Sörfőzdénél úgy vélik, az ízesített sörök kategóriája rengeteg innovációs lehetőséget rejt magában, azonban a söripar fejlődését nem határozzák meg olyan szinten, ahogyan azt korábban tették.
– A fogyasztói igényekhez történő minél gyorsabb alkalmazkodás az, amely fejlődésre készteti a söripar résztvevőit. Ez gyakorlatilag mérettől függetlenül érvényes a kisüzemi és a multinacionális vagy éppen a kettő között elhelyezkedő Pécsi Sörfőzdére is – állapítja meg Szabó Ádám, a vállalat marketingmanagere, aki hozzáteszi: a radler kategóriában a citrusos ízek mellett a hazai gyümölcsök dominálnak, a meggyes ízvilág mellette az alma és a bodza is sikeresnek számít.
– Évről évre népszerűbbek a cseh típusú sörök, ezért is vezette be Magyarországon a Heineken Hungária a Krusovice sört. Az ízesített söröknél, radlereknél markánsan látható trend, hogy az alkoholmentes termékek forgalma növekszik, míg a 2 százalékos radlerek forgalma csökken – tudjuk meg Pálfalvi Mártától, a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatójától.
Sok a csomagolási újítás
Manapság a sörpiacon eladott kiszerelések körülbelül 65 százalékát a doboz teszi ki, 20-25 százalékát a visszaváltható üvegpalack, 10-15 százalékát a csapolt, körülbelül 3 százalékát pedig a PET-palack. Általában azokat a csomagolásokat fogadja jól a közönség, amelyek a bevásárlás komfortját segítik, a termékek kényelmesebben mozgathatók, szállíthatók. Ebből eredően a különböző kisebb „pack”-kiszerelések népszerűsége tovább tart, itt várható további innováció és e termékkörnek a bővülése.
– A Borsodi idén nagy hangsúlyt fektet a csomagolás innovációjára. Tíz év után új, zöld Borsodi-palackkal örvendeztettük meg fogyasztóinkat. Friss termékcsaládunk is egy fiatalosabb, letisztultabb külsővel kínál üdítő élményt a nyári pillanatokra – tájékoztat Unyatinszki Péter.
A Dreher termékek a klasszikus Drehert kivéve új, informatív és dinamikus külsőt kaptak. A megújult csomagolás pontos információt ad a fogyasztóknak a sör jellegzetes alapanyagairól. Emellett három ízjegyet tüntettek még fel a csomagoláson: illatintenzitás, ízintenzitás és komlókeserűség. Ezek alapján bárki eldöntheti, hogy melyik sört szeretné fogyasztani.
Hódítanak a kézműves sörök
A kézműves sörök a hazai sörpiacon belül ma már egy külön szegmenst alkotnak. Megvan a maguk szerepe a sörkultúra terén, érdekes, különleges, a magyar sörkészítési hagyományoktól gyakran eltérő, például felsőerjesztéses söröket vagy gyümölcsös ízesítésű söröket is készítenek.
– Terjeszkedésüknek, növekedésüknek erős gátat szab néhány objektív körülmény. Az első a termelési kapacitásuk. Az általuk előállított sörök egy jelentős hányada pasztörizálás nélkül készül, amely folytán a minőségmegőrzési idejük igen rövid, így relatíve kis területen, csak rövid tárolás feltételével hozhatóak forgalomba. A harmadik tényező a kézműves sörök ára, amelyek összehasonlítva magasak, a Magyarországon működő sörgyárak által előállított lágersörök árához viszonyítottan – sörtípustól függően – átlagosan 25-35 százalékkal drágábban kínálják, a csapolt sörök esetében ez az árkülönbség még nagyobb – fejti ki véleményét Szabó Ádám.
Látható ugyanakkor, hogy a divathullám egyelőre tart.
A Drehernél két fő sikertényezőt látnak: az egyik a fogyasztók kíváncsisága újdonságok, új ízek, új típusok felé, a másik pedig a minőség iránti egyre növekvő igényük.
– Ezek a tényezők nyitották meg az utat az olyan innovációk megszületése és terjedése előtt, amilyen a Pilsner Urquell tanksör. A Pilsner Urquell tank egyenesen a sörgyárból jön, fejtés és hűtés után útnak indítjuk Plzeňből és meg is érkezik néhány órán belül Magyarországra – avat be Szederkényi Zita.
Fókuszban a szurkolók és fesztiválozók
Az idei sörszezont több nemzetközi sportesemény és fesztivál teszi izgalmassá, így a hazai sörgyártók is kifejezetten mozgalmas időszak elé néznek.
– A magyar sportolók sikeres szereplése, és az ehhez kapcsolódó tévéközvetítés remek lehetőséget kínálnak a termékek népszerűsítésére. Az, hogy ki hogyan aktiválja ezeket a témákat a kommunikációjában, szigorú szabályokhoz van kötve, hiszen ennek feltétele az adott sportszövetséggel fennálló szerződés – tájékoztat Pálfalvi Márta.
– De a sportesemények mellett természetesen nem szabad elfeledkezni a fesztiválokról sem, amelyekben Magyarország igazi nagyhatalom lett. A Heineken a hazai fesztiválok több mint 70 százalékát, mintegy 90 fesztivált támogat sörös partnerként, és ez szintén jelentősen növeli a nyári értékesítés volumenét. A vállalat kiemelt figyelmet fordít arra, hogy ne csak anyagi támogatást nyújtson, hanem fogyasztói aktivációkkal is hozzájáruljon a fesztivál sikeréhez.
A Borsodi partnereivel együttműködésben, az ország több pontján szurkolói parkokat létesít, ahol a sör és a sportok kedvelői nagyméretű kivetítőn, kellemes társaságban és egy jó sör mellett drukkolhatják végig a meccseket.
– Emellett a tavaly bevezetett sörös mobilapplikációnkat is továbbfejlesztjük, hogy a sörözéshez és a szurkoláshoz kapcsolódó közösségi élményt tovább fokozzuk és digitálisan is megoszthatóvá tegyük. – mondja Unyatinszki Péter.
Az idei focilázban a Pécsi Sör is igyekszik egyedi lenni.
– A Pécsi Szalon hivatalos véleményvezére lett a Troll Foci, mely egy 300 000 főt számláló közösség, és akiknek mondanivalója nagyon közel áll hozzánk, hiszen a sör, az sör, a foci, pedig foci! – hívja fel a figyelmet Szabó Ádám.
A Dreher, mint minden évben, most is készül nyári promóciókkal. A márka továbbra is a Sziget Fesztivál hivatalos söre, ami már látható lesz a csomagolásokon is és megrendezik idén is a DreherFesztet a sörgyár területén. Emellett a Kozel is számos sörös rendezvényen részt fog venni.
Közösségi érzés humorral
A Heineken tervez innovációkat, de azokat nem szeretnék felfedni a piaci bevezetésük előtt.
– Áprilisban indítottuk el Soproni márkánk új kommunikációs platformját, amely arról szól, hogy mi a közös bennünk, magyarokban. A Soproni piacvezető márkaként fontosnak tartja azt, hogy a közösségi érzést erősítse a fogyasztókban, méghozzá humoros, összekacsintós stílusban – mondja Pálfalvi Márta.
Nagyon fontos a cég számára az az üzenet is, hogy Magyarország legnépszerűbb söreként a Soproni kizárólag magyar árpából készül.
Frissesség és felelősség
A Drehernél úgy látják, a sörpiac rendkívül innovatív, így az olyan fejlesztéseket, mint a Pilsner Urquell, a Dreher tanksör, az új Kingswood íz, a Kozel Dark csapon, valamint a hozzáadott vitaminokat tartalmazó D24, szívesen kipróbálják a fogyasztók.
A vállalat a Hidegkomlós tavalyi sikere után nem állt meg és maradt a bevált a receptnél, hanem kereste az új ízeket. Ennek az eredménye lett a Calypso komlóval hidegkomlózott sör, az új Hidegkomlós.
– A pasztörizálatlan tank Pilsner Urquell számos helyen elérhető lesz a nyár folyamán. Célunk, hogy minél több fogyasztóhoz eljuttassuk a friss Pilsner Urquell élményét – fejti ki Szederkényi Zita. – Azt tapasztaljuk, hogy a fogyasztói promóció azonnali kis nyereményekkel újra érdekes a fogyasztók számára, és a figyelemfelkeltő POS-anyagokkal ki tudjuk emelni a termékeinket és eredményesen versenyre kelhetünk a fogyasztók figyelméért.
A tévé továbbra is fontos csatorna a fogyasztók elérésében, emellett egyre nagyobb szerepet kap a digitális kommunikáció is.
A fesztiválok, úgymint a Sziget Fesztivál és a DreherFeszt, amellett, hogy a márkaépítést támogatják, az eladás ösztönzésére is alkalmasak.
Férfias pillanatok
A Borsodi 2016-ban is a fogyasztói és partneri elkötelezettség megtartása mellett innovációival szeretné továbberősíteni piaci pozícióját.
Ennek érdekében már év elején elkezdődtek a fejlesztések, és 10 év után teljesen új külsővel jelentkezett februárban a Borsodi sörgyár zászlóshajóterméke. A nyári hónapok egyik nagy kedvence, a Friss gyümölcsös sörportfólió is megújult idén tavasszal, és fiatalosabb, modern külsővel hűsít majd a kánikulában.
– A Borsodi ismeri a férfiakat kívül-belül, tudja mi a fontos nekik, így a Borsodi sör kiváló társ a férfias pillanatok megélése során. A Borsodi kommunikációja során ezeket a férfias pillanatokat társítja a márkához, és ebben a környezetben helyezi el azt – mondja Unyatinszki Péter.
A kommunikációban az egyes márkákra jellemző alapüzenetre építenek, és olyan csatornákra fókuszálnak, amelyeken a leghatékonyabban érhetőek el a márkáikra fogékony fogyasztói csoportok.
– Alapvetően még mindig a televízió az, amelyen keresztül a legszélesebb rétegek találkozhatnak az üzeneteinkkel, illetve igyekszünk az eladás helyszínén is hangsúlyosan megjelenni. Emellett kiemelten és egyre erősebb arányban használunk olyan, ma már nélkülözhetetlen csatornákat is, mint például a digitális médiumok vagy az ambient, annak érdekében, hogy élményt adjunk a fogyasztóknak – hangsúlyozza a Trade Development & Category menedzser.
A Borsodi idén számos aktivitással, például nyereményjátékokkal, szurkolói parkokkal, sportesemények támogatásával igyekszik továbberősíteni a márkáit.
Biztos, racionális háttér
A Pécsi Sörfőzde igazi innovációja önmaga újrapozícionálása a kisüzemi főzdék és a multinacionális gyárak közé mint Magyarország első, regionálisan erős, de országosan ismert sörfőzdéje.
– Úgy gondolom, az általunk használt főzési eljárás, a gyárunk mérete, valamint a fogyasztói igényekhez történő gyors és rugalmas alkalmazkodás mindenképpen innovációs tényező a hazai piacon. Utóbbi az, amiben még van hová fejlődnünk, hiszen előbbi kettő közel 170 éves múltunknak köszönhetően már régóta rendelkezésünkre áll – avat be Szabó Ádám.
A vállalat számára fontos, hogy minden emocionális üzenetet biztos, racionális háttérre tudjanak alapozni.
– Ezt azért is tartjuk különösen fontosnak, mert meglátásunk szerint magyar sörfogyasztási kultúráról szinte nem is lehet beszélni, a vásárlóknak pedig leginkább az ár és az üres üzenetekkel teli reklám számít, nem pedig a sör valós, és mérhető minősége – egészíti ki a marketingmanager.
Kapcsolódó cikkeink
Mindent egy helyről: karácsonyi ajándékért is érdemes elmenni az Auchanba
Év végén a megszokottnál nemcsak többet vásárolunk, hanem aki teheti,…
Tovább olvasom >2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője: a vállalatok 50%-a fenntartható megoldások bevezetését tűzi ki célul – A Tetra Pak felmérés eredményei
Az élelmiszergyártás továbbra is energiaigényes folyamatokra és fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >