Magazin: Sok pro, kevés kontra

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 10. 07:51

Gálicz István, a Metro Gasztroakadémia séfje szakácsszemmel értékel.

Finger-Food 1

Finger-Food 2

Finger-Food 3

– Reneszánszukat élik a finger foodok, ma jóval több területen használják őket, mint akárcsak 1-2 évvel ezelőtt. Ez több tényezőnek is köszönhető. Az utóbbi években jelentősen kiszélesedett a finger food tálalásához szükséges eszközök kínálata. Nőtt a szilikonos formák választéka, ezek nemcsak olcsóbbak, de formában és színben óriási választékban kaphatók, és megtalálhatóak a környezetbarát fajták is.

Ugyanakkor az alapanyagok színesedő világa is beépül a finger food kínálatba. Ehhez jó alapot teremtett a street food erősödése, amivel egy új megközelítés is jött: könnyű, gyors és minőségi fogások hódítottak teret. A fine dining erősödése is alakította a finger food kínálatot, hiszen a különleges ízekre vagy szokatlan ízpárosításokra mind nagyobb igény mutatkozik. Egyre gyakoribb a halak, tenger gyümölcseinek felhasználása, ezzel az alapanyagok átjárhatóbbak lettek a különböző éttermi szintek között. Szélesedett a felhasznált fűszerek palettája is.

Az sem lényegtelen, hogy a különböző célcsoportok ízlését könnyebben ki lehet szolgálni különböző speciális fogásokat kínálva, illetve a falatok között is mindig egyszerűbb egy-egy apró különlegességet, színes újdonságot bemutatni.

Némileg árnyalja a képet, hogy a finger food falatok rendezvényeken való felszolgálásakor bonyolultabb a kiszállítás munkája, ráadásul a fogások elkészítése – a frissesség és a látvány biztosítása érdekében – több fázisra oszlik.

A kategória felhasználási területe persze messze túlmutat a rendezvényeken: a finger food már alapeleme az igényesebb sör- és borbárok kínálatának, és az olasz és spanyol tapasbárok hatása is érezhető a vendéglátás terén. És ne feledjük a hagyományos magyar konyhát sem, hiszen ezek a falatkák csoportok érkezésekor vagy amuse bouche-ként kínálva is remek szolgálatot tehetnek

Kapcsolódó cikkeink