Magazin: Sok pro, kevés kontra
Gálicz István, a Metro Gasztroakadémia séfje szakácsszemmel értékel.
– Reneszánszukat élik a finger foodok, ma jóval több területen használják őket, mint akárcsak 1-2 évvel ezelőtt. Ez több tényezőnek is köszönhető. Az utóbbi években jelentősen kiszélesedett a finger food tálalásához szükséges eszközök kínálata. Nőtt a szilikonos formák választéka, ezek nemcsak olcsóbbak, de formában és színben óriási választékban kaphatók, és megtalálhatóak a környezetbarát fajták is.
Ugyanakkor az alapanyagok színesedő világa is beépül a finger food kínálatba. Ehhez jó alapot teremtett a street food erősödése, amivel egy új megközelítés is jött: könnyű, gyors és minőségi fogások hódítottak teret. A fine dining erősödése is alakította a finger food kínálatot, hiszen a különleges ízekre vagy szokatlan ízpárosításokra mind nagyobb igény mutatkozik. Egyre gyakoribb a halak, tenger gyümölcseinek felhasználása, ezzel az alapanyagok átjárhatóbbak lettek a különböző éttermi szintek között. Szélesedett a felhasznált fűszerek palettája is.
Az sem lényegtelen, hogy a különböző célcsoportok ízlését könnyebben ki lehet szolgálni különböző speciális fogásokat kínálva, illetve a falatok között is mindig egyszerűbb egy-egy apró különlegességet, színes újdonságot bemutatni.
Némileg árnyalja a képet, hogy a finger food falatok rendezvényeken való felszolgálásakor bonyolultabb a kiszállítás munkája, ráadásul a fogások elkészítése – a frissesség és a látvány biztosítása érdekében – több fázisra oszlik.
A kategória felhasználási területe persze messze túlmutat a rendezvényeken: a finger food már alapeleme az igényesebb sör- és borbárok kínálatának, és az olasz és spanyol tapasbárok hatása is érezhető a vendéglátás terén. És ne feledjük a hagyományos magyar konyhát sem, hiszen ezek a falatkák csoportok érkezésekor vagy amuse bouche-ként kínálva is remek szolgálatot tehetnek
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A világ legjobb gasztronómiai városai 2025-ben – New Orleans a csúcson
A Time Out magazin több ezer helyi lakos bevonásával állította…
Tovább olvasom >A Gundel technikum (a korábbi Ecseri szakközépiskola) volt diákjait várja a Gundel Alumni Közösségbe
A Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum, korábbi nevén az…
Tovább olvasom >Méréstolmács jigger – A nap képe
Amatőr mixer olvasó, készíts tökéletesen arányos koktélokat a Viski rozsdamentes…
Tovább olvasom >