Magazin: Ne adj borravalót!
Ahogy nálunk a hálapénz az egészségügyben, úgy gerjeszt vitákat az USA-ban a borravaló intézménye. Egyre nő azoknak az éttermeknek a száma, amelyek megtiltják a borravaló elfogadását pincéreiknek. A közvélemény egyik része a felszolgálók kizsákmányolását emlegeti, mások attól félnek, hogy a kiszolgálás minőségének romlását hozza magával az amerikaiak számára még meglehetősen idegen, új koncepció.
Az érintett vendéglátósok többféleképpen is érvelnek. Akad közöttük, aki szerint pont azzal használná ki munkatársait, ha engedné, hogy azok jövedelme a vendég szeszélyétől függjön. Vannak olyan hangok is, amelyek szerint így orvosolni lehet a fizetésbeli egyenlőtlenségeket a felszolgálók és a konyhai dolgozók között. A no tipping elgondolás hívei természetesen kompenzálják a munkatársak jövedelemkiesését – rendszerint magasabb órabérrel, de egy kentuckyi étteremben például a felszolgáló választhatja a napi ételforgalmának 20 százalékát is, ha az magasabb, mint az órabér összege.
A tulajdonosokat sem kell félteni: a nagyobb költséget beépítik az árba, a számlatöbbletet pedig a vendég is elfogadja, hiszen a borravalót megspórolja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Egyre többen választják idén a Balatont Horvátország helyett – de nem dőlhetnek hátra a vendéglátósok
Bár erős forgalommal kecsegtet a 2025-ös nyári szezon a Balatonnál,…
Tovább olvasom >Szállodák a fenntarthatóságért
Becslések szerint a kereskedelemben keletkező élelmiszer-pazarlás 10%-áért a szállodák felelősek…
Tovább olvasom >