Magazin: Ne adj borravalót!
Ahogy nálunk a hálapénz az egészségügyben, úgy gerjeszt vitákat az USA-ban a borravaló intézménye. Egyre nő azoknak az éttermeknek a száma, amelyek megtiltják a borravaló elfogadását pincéreiknek. A közvélemény egyik része a felszolgálók kizsákmányolását emlegeti, mások attól félnek, hogy a kiszolgálás minőségének romlását hozza magával az amerikaiak számára még meglehetősen idegen, új koncepció.
Az érintett vendéglátósok többféleképpen is érvelnek. Akad közöttük, aki szerint pont azzal használná ki munkatársait, ha engedné, hogy azok jövedelme a vendég szeszélyétől függjön. Vannak olyan hangok is, amelyek szerint így orvosolni lehet a fizetésbeli egyenlőtlenségeket a felszolgálók és a konyhai dolgozók között. A no tipping elgondolás hívei természetesen kompenzálják a munkatársak jövedelemkiesését – rendszerint magasabb órabérrel, de egy kentuckyi étteremben például a felszolgáló választhatja a napi ételforgalmának 20 százalékát is, ha az magasabb, mint az órabér összege.
A tulajdonosokat sem kell félteni: a nagyobb költséget beépítik az árba, a számlatöbbletet pedig a vendég is elfogadja, hiszen a borravalót megspórolja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Óriási eredmény: minden korábbinál több Michelin-elismerés a hazai éttermeknek és szállodáknak
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Budapest a Condé Nast Traveller toplistáján: a főváros a 19. helyen Európa legjobb városai között
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A Marriott elindította szabadtéri fókuszú márkáját: Outdoor Collection by Marriott Bonvoy
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >