Magazin: működik a szalámitaktika

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 08. 07:33

A szalámik felé tolódnak az eladások a szárított húskészítményeken belül. Ebben egyfelől a sertéshúsáfa csökkenésének lehet szerepe (mivel az olcsóbb alapanyagból jobban megéri házikolbászt előállítani), másfelől a gyártók sikeres szalámifejlesztéseinek és a márkák pontosabb pozicionálásának.

Mini Stifi borsos_opt

Tavaly óta megfordulni látszik a kolbászok, szalámik piacának csökkenő trendje: az eladások – a szalámiknak köszönhetően – újra emelkednek. A szalámikat tovább bontva a téliszalámi és az egyéb szalámik értékesítése hasonló mértékben ívelt felfelé: a mennyiségi, illetve értékben számolt fejlődés 2014 és 2015 viszonylatában a téliszaláminál 17,3 és 11,1%, az egyéb szaláminál pedig 15,2 és 9,1%, tudjuk meg Nagygyörgy Zoltántól, a Pick Szeged Zrt. termékmenedzserétől, aki a trendeket így kommentálja:

– A kolbász kategória gyengébb teljesítményét befolyásolta, hogy a penészmentes szalámik körében több olyan új termék jelent meg, melyeknek ár-érték aránya magasabb (jobb minőség, alacsony ár), így a fogyasztók fokozatosan áttérnek a szalámi fogyasztására. Valószínűsítjük azt is, hogy a kolbászok kiskereskedelmi eladásait jelentősen befolyásolja a sertéshús áfájának csökkentése is, melynek eredményeképp ismét előtérbe kerültek a házi kolbászkészítés hagyományai.

A termékmenedzser hozzáteszi: meglátásuk szerint a kolbászpiac még napjainkban is igen sokszereplős és fragmentált, ahol igen nehéz márkát megjeleníteni, építeni. Ennek ellenére dolgoznak a kategória fejlesztésén. Ismert, megbízható márkáikkal, minőségi és házias ízvilágú termékeikkel igyekeznek vásárlóik igényeit a legmagasabb szinten kielégíteni.

Ugyanakkor erősségeikre és a piaci trendekre támaszkodva a PICK elsősorban a szalámira koncentrál, aminek köszönhetően a közelmúltban jelentősen növelte értékesítését és piacrészesedését.

Itt is hódít a kényelmi kategória

Miközben a Pick Szeged Zrt. tovább kívánja erősíteni jelenlétét a penészmentes szalámik, illetve a hagyományos száraz vékony kolbász kategóriájában, egyre nagyobb figyelmet szentel az új, innovatív, úgynevezett kényelmi, snack típusú termékek piaci potenciáljának is.

– Ennek köszönhetően 2015 második felében vezettük be az új PICKSTICK csemege és csípős termékeinket, új designnal tervezett, 60 g-os kiszerelésekben a belföldi és export piacokra egyaránt – mondja Nagygyörgy Zoltán. – A csemegeízesítésű rudacskákat különleges bevonat borítja, amely téliszalámira emlékeztető illatot és ízt kölcsönöz a terméknek, egyúttal prémium megjelenést is biztosítva. A csípős ízű PICKSTICK a magyar ízlésvilágot tükrözi: tradicionális ízével és illatával kedvében jár mindazoknak, akik a csípős-paprikás ízeket kedvelik.

A termék támogatására jó alkalmat ad a lapzártánkkal egyidejűleg rendezett futball EB, tudjuk meg Horváth Katalin márkamenedzsertől:

– Azt szeretnénk elérni, hogy a család tagjai a szurkolást kísérő nassolás közben számoljanak a mi termékünkkel is.

Megtudjuk tőle, hogy a PICK márka esetében a legnagyobb hangsúlyt a folyamatos, konzisztens márkaépítésre fordítják, ennek jegyében folytatódott májusban a márka TV-kampánya is.

– Bár a PICK márka alapvetően hagyományőrző márka, mégis nagyon fontos, hogy az újabb és újabb kommunikációs módozatokat és eszközöket mi is alkalmazzuk, beépítve azokat a stratégiánkba – hangsúlyozza Horváth Katalin. – Ugyanakkor a kommunikáció stílusát tekintve továbbra is a márka célcsoportját alkotó édesanyákhoz, illetőleg az ő elvárásaikhoz igazodunk.

Lehet menő is egy szalámi

– A FAMÍLIA márka célcsoportjába tartozó édesanyák nap mint nap azon fáradoznak, hogy a legjobbat adják a családjuknak, keresik a praktikus megoldásokat, melyekkel olykor kevésből is a legjobbat tudják nyújtani. Az ő esetükben az árakciók és promóciók értelemszerűen jól működnek, legyen szó bármilyen termékkategóriáról – veszi át a szót Vízhányó-Pitrik Szilvia, senior márkamenedzser. – A HERZ esetében már teljesen más a helyzet, a célcsoportba tartozó igényes fiatalok elsősorban nem az ár alapján választanak, de egy kreatív mechanizmusú, izgalmas ajándékokkal kecsegtető nyereményjáték azért őket is izgalomba tudja hozni. Lényeg az, hogy a nyeremények attraktívak, menők és egyediek legyenek.

Ugyanez igaz a kommunikációjára is: a HERZ márka fiatal, aktív életet élő, minőségorientált, célcsoportja megköveteli, hogy újszerű eszközöket vessenek be.

– A márka május végén indult, és szeptemberig tartó újrabevezetési kampányában több innovatív, a hazai húsipari márkák által még nem használt eszközt is bevetünk. Ilyen a Magyarországon még újdonságnak számító szájreklám vagy a legnagyobb hazai zenei és gasztrofesztiválokon júniusban debütáló HERZ Food Truck – sorolja a példákat Vízhányó-Pitrik Szilvia. – Mivel a célcsoport igen intenzív internet- és közösségimédia-fogyasztó, így ezeken a felületeken online kampány, Facebook- és Instagram-aktivitások által kiemelten kommunikálunk számukra releváns, inspiráló és szórakoztató tartalmakat a márkáról és a kampány részleteiről.

A FAMÍLIA márka építése 2014-ben indult el. Ennek egyik állomása volt a közelmúltban elindult saját weboldal (www.familiatermekek.hu) és Facebook-profil, ahol a háziasszonyok praktikus recepteket, okos tippeket és családdal kapcsolatos hasznos tartalmakat olvashatnak napi rendszerességgel.

– A személyesebb és hitelesebb kommunikáció érdekében létrehozzuk a saját „famíliánkat”, a Kozma családot, amelynek a mindennapi életével, apró-cseprő gondjaival, örömével, bánatával a célcsoportunk könnyen azonosulni tud – árulja el a következő állomást a senior márkamenedzser.

Megtérülő marketing

– A sertéshúsáfa csökkentésének pozitívuma, hogy már tapasztaljuk az ágazat kifehéredését – adja hírül Fábián Péter, a Kaiser Food Kft. brandmenedzsere. – Ez is hozzájárul ahhoz, hogy szárazáru-értékesítésünk jelentősen meghaladja az előző évi forgalmat. A tradicionális csabai kolbászokat gyártó békéscsabai, valamint a szolnoki szárazáru-üzemeink magas kihasználtsággal üzemelnek, kapacitásaink bővítése érdekében folyamatosan fejlesztünk.

A cégnél két trendet érzékelnek: egyrészről növekszik az önkiszolgáló kiszerelés eladása, másrészről emelkedik a forgalom a specializált üzletekben, a tematikus kis boltokban, például kolbászházakban, ahol hangulatos enteriőrben nyílik lehetőség a (sok esetben kézművestechnológiával készült) termékek bemutatására.

A Kaiser Food fejlesztéseinek fókuszában a hústartalom emelése és a minél egyedibb fűszerezés áll.

– A Kaiser Premium Grand szalámi extra vastag a maga 11 cm-es kaliberével, de emellett fűszerezésében rejlik igazi ereje, mert a titkos recept oregánót és babérlevelet is tartalmaz – árulja el Fábián Péter. – Békéscsabán pedig 5 hétig érlelt, csemege és csípős szárazkolbászt fejlesztettünk ki, melyet 200 grammos kiszerelésben lehet megvásárolni.

Az árakciók mellett nagy népszerűségnek örvendett a karácsonyi és húsvéti időszakban szalámi és kolbász ajándékdobozuk, tudjuk meg tőle. Az év során előre összecsomagolt szeletelt szalámi 2+1-es csomaggal és fogyasztói nyereményjátékkal is készül, de ezzel kapcsolatban konkrétumokkal még nem tud szolgálni.

– Ha a márkázott termékek arányát nézzük a piacon, akkor a szalámi kategóriában a legerősebb az országos disztribúcióval rendelkező márkatermékek értékesítési aránya. A fogyasztók szívesen vásárolnak ezekből a jól ismert termékekből, amelyeket a legkisebb sarki boltban is megtalálnak. Ezért ez a termékkör meghálálja a márkakommunikációt, márkaaktivitást – hangsúlyozza Fábián Péter. – A szalámik, kolbászok nagy előnye, hogy nem igényelnek közvetlen hűtést, így a hűtőszekrény jelentette korlátok nélkül, alternatív kihelyezéseken, értékesítési pontokon is megjelennek a termékek.

Dukál az egyedi csomagolás

– A magyar fogyasztók kedvelik a hagyományos, hosszan érlelt szalámikat, ez képviseli a kategóriában a minőséget a szemükben, de természetesen ezekkel párhuzamosan a gyorsérlelésű termékeknek is létjogosultsága van a piacon – állapítja meg Bódi Krisztina, a Kometa ’99 Zrt. marketingigazgatója. – A választott kiszerelést ennél a kategóriánál főként a fogyasztási helyzet határozza meg, de enyhe elmozdulást érzékelünk a szeletelt termékek irányába.

A Kometa ’99 fő célja, hogy egészséges, ízletes minőségi termékekkel álljon fogyasztói rendelkezésére megfizethető áron. Zászlóshajójuk a kategóriában a Kométa Téliszalámi, melynek magas minőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Németországban a DLG minősítése alapján aranyérem viselésére jogosult. A termék különlegességét megjelenésével is hangsúlyozzák: a kategóriában egyedinek számító módon nem tradicionális külsejű, hanem különleges, fekete designnal ellátott celofánban kerül a
polcokra.

– A felmerült igények alapján az idei évtől a szeletelt Kométa Téliszalámi már a két jól bevált íz (klasszikus és paprikás) kombinációjaként, mixben is kapható – informálja lapunkat legfrissebb újdonságukról Bódi Krisztina. – Marketingkommunikációnk középpontjában továbbra is a Kométa márka áll, mert hisszük, hogy fogyasztóink, válasszanak bármely kategóriából is Kométa terméket, mindig kiváló minőséget fognak találni.

Kiszorul a gyorsérlelésű

A kategória jövőjét illetően Tamáskovitsné Gila Éva, a Gyulahús Kft. marketingmenedzsere optimistán nyilatkozik:

– Úgy érzem, hogy a szárazáru újra népszerű a fogyasztók körében. Ismét trendi lett kolbászt enni. És ha már kolbász, akkor a vásárlók odafigyelnek annak beltartalmára, kerülik a gyorsérlelésű termékeket, ami számunkra jó hír. Ennek bizonyítéka többek között Facebook-oldalunk, ahol lassan 25 ezer látogató jelenti ki, hogy szereti a jó kolbászt.

A Gyulahús Kft. szárazárugyártása és -értékesítése az elmúlt két évben pozitív irányba mozdult. Mind régi, mind új termékeik hozzátettek a növekedéshez, így összességében 6-8%-os bővülést tudtak elérni. Idén már minden szalámijukat és a kolbászválaszték zömét hagyományos szárításos érleléssel gyártják, kezd kiszorulni a szortimentből a gyorsérlelésű eljárással készített szárazáru.

A Gyulai Kolbász értékesítése belföldön és az exportpiacokon egyaránt növekedett.

– Külön öröm számunkra, hogy a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Íz és Minőség Intézet (The International Taste & Quality Institute), mely a világ vezető tesztelő szervezete, 2 aranycsillagos minősítést ítélt meg a Gyulai Kolbász számára 2015-ben, melyet 2016-ban a Gyulai Szalámi követett szintén két csillaggal – hangsúlyozza a marketingmenedzser.

Két éve a Royal Hunting Kft.-vel közösen indították el a Gyulai-Royal Szarvas termékcsaládot (paprikás, csípős, illetve paprikamentes csemege szarvaskolbász és szalámi), mely megtalálta helyét a polcokon.

Idén Gyulai extra erős kolbász termékükkel az igen csípős ízvilág felé mozdulnak el. Az elsődleges fogyasztói tesztek alapján van egy jól körülhatárolható kör, amely szereti a markáns és erős ízeket. A Gyulai extra erős kolbász először Svédországban bizonyított.

Hideg füstölés, meleg fogadtatás

A kézműves termékek iránti igény jó lehetőséget teremt a kisebb vállalkozásoknak, hogy minőségorientált szemléletüket érvényre juttatva piaci sikereket arassanak. Ennek jegyében növeli évről évre forgalmát a Bogád-Hús Kft. is, amelynek ügyvezető-tulajdonosa, Jordán Ákos jelzi, maradni szándékoznak ezen az ösvényen:

– Pozitív visszajelzéseket kapunk a piactól, eladásaink folyamatosan nőnek. A fő csapásiránytól nem kívánunk eltérni, gondolok itt a kézműves gyártásra, a kolbászok és szalámik kőfüstölőben való hideg füstölésére. A piac hozzánk kegyes, mivel azt kéri tőlünk, amivel foglalkozni szeretnénk, ez pedig az egyre jobb minőségű termék, amibe nem fér bele a gyorsérlelés, az ízfokozó, a starter kultúra.

Jordán Ákos szerint a kereskedelemben is érezhető a patrióta szemlélet erősödése. Fontos lett számukra, hogy a termékek Magyar Termék jelölésekkel rendelkeznek.

Kolbászt és szalámit is készítenek, csípőst és csemegét egyaránt, mivel a kereslet súlypontja szinte régiónként más és más. Az alapízek mellett mindig próbálkoznak kuriózumokkal is. Most a csípős csemege vastag kolbász mellé érkezik az egész borsos testvér, mind lédig, mind csomagolt változatban.

– Örvendetes látni, hogy az idő minket igazol, az elképzeléseink helytállóak – állapítja meg Jordán Ákos. – Most nyert Kulen termékünk különdíjat a fekedi Stifolder fesztiválon. Reméljük, hogy a BOGÁDI szívsonka és a nyelves disznósajt mellett a Kulen is egy szép országos karrier előtt áll.

Az ember alapvető és csodálatos tulajdonsága a kíváncsiság, jelzi a tulajdonos-ügyvezető a marketingmunkára vonatkozó érdeklődésünkre:

– A leghatékonyabbnak találom, ha a vásárló több érzékszerve is találkozik velünk. Ilyen egy szép, figyelemfelkeltő, kedvező ár-érték arányú akció kóstoltatással egybekötve – és ha a kóstoltatás tárgya a BOGÁDI hagyományosan füstölt sonka, nyelvsajt, kolbász vagy szalámi, akkor a kóstoltató áruháznak igen sok dolga van…

Szalai L.

Kapcsolódó cikkeink