Magazin: Mit isznak most a New Yorkiak?

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 07. 26. 13:20

Ha igaz Paul Bocuse mondása, hogy a gasztronómiában minden újdonság New York-ból érkezik, akkor duplán igaz ez az italok világára. Minthogy jön a nyár – talán hozzánk is –, körülnéztünk az interneten, milyen trendi italokkal várják a Nagy Alma éttermei, bárjai a szomjas vendéget.

Egy-két éve a szakma újra felfedezte a gint, talán mert összetevőinek lehetséges gazdagsága folytán remekül illik számos, a gasztronómiával összefüggő trendbe. Ezzel magától értetődően újjászületett a klasszikus gin alapú long- (vagy néha kicsit kevésbé long)drink, a gin-tonic is, amit a NY Times szerint a mixerek az utóbbi időben elkezdtek „cifrázni” (persze nem esve túlzásokba, hiszen a gint legtöbbjük magában is csodálatos italnak könyveli el).

A legegyszerűbb, csak valamilyen érdekes gyümölccsel ízesített változatok esetében a barman rendszerint csak az alapot készíti el, amit egy üveg tonikkal együtt nyújt át – hígítsd, ahogy jólesik! A speciálisabb mixek esetében fontosabbak az arányok. Csak hogy egy-két példát említsünk: a Manhattan-iCinchonában kínafakéregből készült házi kininszirupot és kevés friss citromlevet tesznek a gin-tonikba, a Todd English-ben grapefruitot, kardamomot és bazsalikomlevelet.

Eric Asimov, az ismert borszakíró szerint a New Yorkiak lassan elfelejtik, mennyi rossz minőségű Sangriát itattak velük a múltban; most az üdítő nyári italnak ezernyi recept alapján készült különféle változatai fogják imádni – a lényeg, hogy alapanyagai kifogástalan minőségűek legyenek.

Míg a mi június eleji belga sörfesztiválunkon a sörkoktélos pult inkább a „célcsoport-bővítésről szólt”, az amerikai nagyvárosban a kézműves sörök folyamatosan izmosodó trendjével párhuzamosan erősödik a különleges sörkoktélok divatja is. Ezek alapját természetesen nemcsak a nálunk „hagyományos” pilseni típusok adják, hanem többször az ale-ek (és néha a stout-ok). Az italt az El Betabel-ben adják például céklalével, citromlével és csípős paprikaszósszal, a Vandaag egyik specialitása pedig az ananászpálinkás, rozs-whiskey-s, grenadine-os, édesköményes sörmix. Az irányformálónak elismert EastVillage-i PDT bár kínálatában szerepel egy koktél, amit sörből, tequilából, olasz keserűlikőrből és csípős szószból kevernek. A sörkoktélok egyik kedvelt összetevője lett a jó minőségű „kézműves” cider is.

Kapcsolódó cikkeink