Magazin: Minden nap sörfesztivál!
Egy átlagembernek már egy olyan konyhát sem lehet könnyű elképzelni, ahol ezer emberre főznek nap mint nap, de a söröző-monstrum, ahol sok ezer a’la carte adagot készítenek, az a Kovács László MVI-elnök által szervezett németországi utazás (előzmények: Trade magazin 2012/8–9. és 10.) profi részvevőit is ámulatba ejtette.
A cateringes cégmustrák után a csoportnak ritka élményben volt része: a szakemberek bepillantást nyertek az egyszerre 3000 vendéget kiszolgálni tudó, 400 éves müncheni Hofbrauhaus életébe. A három szinten működő, óriási kerthelyiséggel is rendelkező sörözőben ott jártunkkor jó, ha másfél ezren ültek, ám az Oktoberfest napjaiban átlag 6-7 ezer ember fordul meg asztalainál.
Remek bajor sörök ide vagy oda, a viszonylag igen komoly étlapon számos leves, friss saláták és vegetáriánus ételek is szerepelnek. Persze dominálnak rajta a csülkök – tucatnyi formában –, a káposzta és a krumpli, na meg az elmaradhatatlan Knödel különböző változatai. Sramli-zene, nyüzsgés, de 10-15 percen belül minden rendelés eljut az asztalhoz.
Hogy hogyan lehetséges, hogy ilyen volumen mellett mindig friss ételt lehet felszolgálni? A válasz pont a mennyiségben van; a folyamatos főzésben. A Hofbrauhausba csak csülökből napi négyszer érkezik friss szállítmány! Ezek húszasával kerülnek tepsibe, amik megfelelő előkészítés (és adott hőfokon való tárolás) után – forgalomtól függően –15-30 percenként mennek a sütőbe. És ez csak egy eleme az étlapnak!
Hogy a konyhába is bejutottunk, azt az ott sorakozó Convotherm kombipárolók hazai márkaképviselője, a Conivest Kft. tulajdonos-ügyvezetőjének, Kertész Mirjamnak köszönhetjük. A látvány lenyűgöző: a szakácsok állásaikban sokszor szó szerint a futószalagon pakolják, „díszítik” a fogásokat, és közben a teret betölti a rendelést egy mikrofonba olvasó afrikai fiatalember szinte folyamatosan hallható mély hangja: Schweinshaxe – zweimal, Semmelknődel – einmal, bayerisher Kalb einmal… Olyan ütemben kerülnek a tányérok a tálalópolcra, hogy a felszolgálók le-lemaradnak kihordásukkal. Bámulatos az összhang!
Aki részt vett az MVI-Coninvest szakmai kiránduláson, annak jó darabig minden sörözéskor eszébe fog jutni, hogyan is működik a naponta „saját sörfesztivált” produkáló Hofbrauhaus!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Macsó megközelítés a vásárlásban – A nap képe
Az USA-ban működik (legalább) egy olyan hipermarket, ahol a bevéárláshoz…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >