Magazin: Miben hasonlít a Ráspi étterem a párizsi Mokonuts kávézóhoz?
A francia Gault&Millau kalauz, amelynek gasztronómiai jelentősége a Michelinét közelíti, bevezette az úgynevezett Pop kategóriát, amelyben az egyszerűbb konyhát vivő, lazábbnak tekintett vendéglátóhelyeket értékeli: kávézókat, teázókat, street food egységeket, pizzázókat, bor-, sör- és koktélbárokat – nemcsak a jól ismert szakácssapkákkal elismerve, de pontozva is őket.
Az októberben kiadott 2017-es kiadásában 120, interneten 240 üzlet kapta meg a szigorú szempontok alapján meghatározott minősítést. A kiadvány készítői a hírek szerint azért bővítették a vizsgált helyek körét, mert úgy látták, egyre nő a gasztronómiai kínálat, legyen szó luxushelyekről, bisztrókról vagy akár fiatal kezdőkről, akik minőségi, mégis nagyon elérhető étkezési lehetőséget nyújtanak. A legjobb Pop vendéglátóhelyek 11-12 pontokat kapnak.
Hogy ennek a gasztronómiai elismerésnek az értékét érzékeltessük, összehasonlításként elmondjuk: a Gault&Millau magyar kiadásának – egyébként meglehetősen szigorúnak tartott – ellenőrei 2015-ben olyan hazai éttermeket értékeltek 11 ponttal (ennyit kapott idén a párizsi Mokonuts kávézó), mint a Ráspi, a Villa Medici, a Klassz vagy a La Perle Noire.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >