Magazin: Lesz végre sikeres magyar vendéglátós franchise?
A tavalyi év első negyedében magyar konyhai koncepciókra kíváncsi dán szakácsok teszteltek 8-10 budapesti éttermet, hogy kiválasszák, milyen magyar eredetű vendéglátóhely lehetne sikerre esélyes fővárosukban. A végeredményt már ismerjük: rövid próbaüzemelés után október közepén Bock bisztró néven nyithatott étterem Koppenhágában.
Nem is lepett meg senkit, hogy a dániai üzlet franchise-rendszerben kezdett működni – az üzemeltetés feltételeit a magyar tulajdonosok szerződésben rögzítették.
A koppenhágai bisztró ma másfélszeres telt házzal működik, és az első pozitív kritikák már decemberben megjelentek. Az éttermek éves toplistáit készítő helyi szervezet a helyet bisztrókategóriában beválasztotta a legjobb 9 közé, ahol olyan vetélytársakkal kell megküzdenie, mint például a Noma étteremhez tartozó Radio Bistro; eredményhirdetés ősszel lesz!
A második Bock bisztró, a budapestihez hasonlóan, jó alapanyagokból készít viszonylag egyszerű ételeket fine dining-hoz kapcsolható technológiákkal, magyaros ízvilággal, a dánok ízlésének megfelelően a nálunk megszokottnál kicsit több zöldséggel és mártással. Az állandó étlapon mindössze 10-12 fogás szerepel, mellettük választható még 2 egyéb, hetente változó fogás.
A szakember szerint a koppenhágai étterem a jövőben jó referenciául is szolgálhat a franchise terjesztéséhez. A koncepció szerint a személyzet betanítását a hazai étterem szakácsai végzik, a „Bock sztenderdek” betartását pedig negyedévente ellenőrzik. A szerződés szerint az ételek minimum 70 százaléka az „anyaüzlet” előírásai alapján készül (bár Bíró Lajos a többi étel receptjét is ellenőrzi), a kínált boroknak pedig minimum 60 százaléka Bock József pincéjéből kerül ki.
A franchise-együttműködés kialakítása a szlovák partnerrel már az étterem belsőépítészeti tervezésének stádiumánál tart, emellett újabb potenciális partnerek érdeklődnek Stockholmból, Malmőből és Győrből, és van realitása annak is, hogy Koppenhágától 150-200 kilométernyire egy második dániai Bock bisztró nyíljék.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >ÖRT-NMHH Minikonferencia: Merre tovább influenszer reklámozás?
Milyen szabályok vonatkoznak ma az influenszerekre? Hol húzódnak az etikai…
Tovább olvasom >Bővül az ALDI app: ezentúl kuponok is elérhetők
Újabb mérföldkőhöz érkezett az ALDI applikáció. A vásárlók mostantól bármely…
Tovább olvasom >