Magazin: Komlómentes sör!?
A sörvilág abszolút kedvence ma az IPA, itthon is próbálkozik vele szinte minden kézműves sörfőzde – egyik-másik magyar sörszakértő szerint már túl sok figyelmet is von el más, ugyancsak izgalmas sörfajtáktól. Talán nem is véletlen, hogy pont nem sokkal a nyár végi Nemzetközi IPA-nap után jelent meg a hír egy gyógynövényekkel foglalkozó coloradói (USA) vállalkozás kezdeményezéséről: komló nélküli sört főznek.
Az 5,7 százalékos gruitot (gruitnak hívták nagyjából ezer évvel ezelőttig a sört, amikor is a komló általánossá vált az Európában főzött sörökben) olyasmikkel ízesítik, mint a kamilla, hárs, bazsalikom, bodza, fekete bors, koriander, fahéj, galagonya, sisakvirág, mahóniagyökér – a herbária tudományában jártasak előtt mind jól ismert hatású növények.
Persze a fűszeres, gyógynövényekkel ízesített sörök ismerősek az ínyencek világában: világszerte készítenek ilyeneket – Európában az olaszok ennek modern mesterei –, de a komló kihagyása eddig felért volna a blaszfémiával. Most viszont talán kettős értelemben is mondhatjuk: vissza a gyökerekhez!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >