Magazin: Komlómentes sör!?
A sörvilág abszolút kedvence ma az IPA, itthon is próbálkozik vele szinte minden kézműves sörfőzde – egyik-másik magyar sörszakértő szerint már túl sok figyelmet is von el más, ugyancsak izgalmas sörfajtáktól. Talán nem is véletlen, hogy pont nem sokkal a nyár végi Nemzetközi IPA-nap után jelent meg a hír egy gyógynövényekkel foglalkozó coloradói (USA) vállalkozás kezdeményezéséről: komló nélküli sört főznek.
Az 5,7 százalékos gruitot (gruitnak hívták nagyjából ezer évvel ezelőttig a sört, amikor is a komló általánossá vált az Európában főzött sörökben) olyasmikkel ízesítik, mint a kamilla, hárs, bazsalikom, bodza, fekete bors, koriander, fahéj, galagonya, sisakvirág, mahóniagyökér – a herbária tudományában jártasak előtt mind jól ismert hatású növények.
Persze a fűszeres, gyógynövényekkel ízesített sörök ismerősek az ínyencek világában: világszerte készítenek ilyeneket – Európában az olaszok ennek modern mesterei –, de a komló kihagyása eddig felért volna a blaszfémiával. Most viszont talán kettős értelemben is mondhatjuk: vissza a gyökerekhez!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Egyre többen választják idén a Balatont Horvátország helyett – de nem dőlhetnek hátra a vendéglátósok
Bár erős forgalommal kecsegtet a 2025-ös nyári szezon a Balatonnál,…
Tovább olvasom >Szállodák a fenntarthatóságért
Becslések szerint a kereskedelemben keletkező élelmiszer-pazarlás 10%-áért a szállodák felelősek…
Tovább olvasom >