Magazin: Jolly Joker rovarok
Az élelmiszerek előállítását illetően a jövő négy nagy kihívása közül az egyik a rovarok táplálékként való felhasználása. Érveket találni egy állatfaj fogyasztása mellett, amely a föld fehérjetartalékának kilencven százalékát hordozza, nem is olyan nehéz, főleg, hogy az éhezés a föld számos országában már ma is nagy kihívást jelent. Az átlagember a kérdéssel többnyire csak a gasztronómiai furcsaságok révén találkozik, pedig a világ népességének gyorsütemű növekedése miatt tudósok hada foglalkozik már a hasznosítás lehetséges módjaival.
A rovarokból legtöbbször „liszt” formájában kivont fehérje után a kutatások egyik „divatos” iránya a hatlábúakból kinyerhető olajok és zsírok területe, ami logikusnak tűnik, különösen, hogy a hagyományos növényi olajforrások, mint a napraforgó vagy a szója termesztése erősen megterheli a termőföldet. Hollandiában végzett kísérletek szerint a szöcskék és egyes légyfajokból készített olajok kellemes, gyümölcsös aromájúak, a könnyen tenyészthető csótány olajának szaga viszont inkább a hányáséra emlékeztet. Utóbbit így sokkal inkább a gépiparban és a festékgyártásban lehet használni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A világ legjobb gasztronómiai városai 2025-ben – New Orleans a csúcson
A Time Out magazin több ezer helyi lakos bevonásával állította…
Tovább olvasom >A Gundel technikum (a korábbi Ecseri szakközépiskola) volt diákjait várja a Gundel Alumni Közösségbe
A Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum, korábbi nevén az…
Tovább olvasom >Méréstolmács jigger – A nap képe
Amatőr mixer olvasó, készíts tökéletesen arányos koktélokat a Viski rozsdamentes…
Tovább olvasom >