Magazin: Jolly Joker rovarok
Az élelmiszerek előállítását illetően a jövő négy nagy kihívása közül az egyik a rovarok táplálékként való felhasználása. Érveket találni egy állatfaj fogyasztása mellett, amely a föld fehérjetartalékának kilencven százalékát hordozza, nem is olyan nehéz, főleg, hogy az éhezés a föld számos országában már ma is nagy kihívást jelent. Az átlagember a kérdéssel többnyire csak a gasztronómiai furcsaságok révén találkozik, pedig a világ népességének gyorsütemű növekedése miatt tudósok hada foglalkozik már a hasznosítás lehetséges módjaival.
A rovarokból legtöbbször „liszt” formájában kivont fehérje után a kutatások egyik „divatos” iránya a hatlábúakból kinyerhető olajok és zsírok területe, ami logikusnak tűnik, különösen, hogy a hagyományos növényi olajforrások, mint a napraforgó vagy a szója termesztése erősen megterheli a termőföldet. Hollandiában végzett kísérletek szerint a szöcskék és egyes légyfajokból készített olajok kellemes, gyümölcsös aromájúak, a könnyen tenyészthető csótány olajának szaga viszont inkább a hányáséra emlékeztet. Utóbbit így sokkal inkább a gépiparban és a festékgyártásban lehet használni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Eurostat: stabil növekedést mutat az online platformokon foglalt vendégéjszakák száma az EU-ban
Stabil növekedést mutat az uniós tagországok rövid távra kiadott szálláshelyein…
Tovább olvasom >Semsei Rudolf elismerése
A Menedzserek Országos Szövetsége májusban már 30. alkalommal rendezte meg legrangosabb…
Tovább olvasom >NGM: zsebünkben a pénztárgép – ingyenesen letölthető a NAV ePénztárgép és NAV eNyugta alkalmazása
Zsebünkben a pénztárgép, ingyenesen letölthető a NAV ePénztárgép és NAV…
Tovább olvasom >