Magazin: Italtrendek 2015
Trendelemzés szempontjából a szakírónak a gasztronómia különféle területei közül az italok világa tűnik a legegyszerűbb feladatnak, ugyanis ebben a szegmensben alig térnek el egymástól a szakértők jóslatai. Íme, mit várnak ők 2015-től!
Az alkoholmentes frissítő italok fogyasztói között meredeken nő az édes üdítők helyett inkább vizet vagy enyhén ízesített italokat fogyasztók aránya. Trendiek az uborka- és kókuszvizek, a különleges teák.
A kávé találkozik a folyékony nitrogénnel, gyorsan terjed a kávélevélből készülő tea divatja.
A kézműves sörök gyártói új kategóriákat, új ízeket kreálnak, gazdagodik a kézműves ciderek választéka.
Hódít a kreatív palackozás: a minőségi égetett szeszes italok mind dekoratívabb kiszerelést kapnak, de extrém próbálkozásokkal is mind gyakrabban találkozhatunk: borok valamikori tejesüvegekbe kerülnek, vagy a bárokban például a koktélt kis, akár el is vihető palackokban adják.
A bárokban töretlen az ízesített jégkockák, a kézműves égetett szeszes italok, a borpoharaztatás és borflightok, a teakoktélok, az ibériai borok divatja. A vodka lassan átadja trónját a ginnek és a whisk(e)y-nek, a scotchok reneszánszukat élik. Visszajönnek a „régimódi” koktélok, és sikeresek a bonyolult receptű kevert italok.
Abszolút trendi a különféle égetett szeszek premixelése. A Bridgeview Liquors Vodquilája már több díjat is szerzett, többek között az International Wine and Spirit versenyen is. A száz százalékban kék agavéból készült tequilát és a hatszor desztillált vodkát magas hőfokon keverik; az eredmény már ellepte az amerikai piacot. A Grey Goose VX elnevezésű új itala jó minőségű vodka némi drága konyakkal ízesítve. A Jim Beam jövő évben árusítani kezdi a Kentucky Dramet, amelyet így írnak le: prémiumbourbon némi Highland Scotch hozzáadásával. A Pernod Ricard nemrégiben vitte piacra a rumból és tequilából kevert Malibu Redet. Sokféle égetett szesz ízét változtatják meg borokkal, sőt, jön a pezsgővel kevert vodka (igaz, ezt az oroszok „ösztönből” isszák évtizedek óta – Északi fény néven).
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >