Magazin: Húsgombóc Artúr
Úgy 2010 eleje óta az elemzők szerint a világ számottevő gasztronómiai trendjei közé tartozik a húsgolyó. Ahogy megpróbáltuk megfogalmazni ennek okait, rájöttünk: a sok pozitívum felsorolása egy marketing tankönyv „dicsőségoldalait” testesíthetné meg.
A húsgolyó nem új találmány, hiszen valamilyen formában évezredek óta készíti csaknem minden náció Afganisztántól Argentínáig. Talán éppen ez a legújabb sikerének is az egyik titka: mindenki sajátjának vélheti egy kicsit, illetve saját ízlésének megfelelőre formázhatja.
Ezer ok miatt
A húsgolyók sikere több tényezőre vezethető vissza: közkedvelt, könnyen elkészíthető és minden éttermi szinten, megjeleníthető így megfizethető bárki számára. Az étteremtulajdonos számára is hálás a téma, mert költséghatékony, vagyis viszonylag alacsony bekerülési költség mellett lehet minőséget adni, ami – marketingesen szólva – vásárlói elégedettséget, azaz visszatérő vendéget jelent.
A húsgolyó könnyedén beilleszthető a modern idők étkezési szokásaiba, mivel szinte minden étteremtípusban készíthető az egyszerű utcai büfétől a csillagos fine dining étteremig. Adható önálló fogásként, kisadagos koncepcióban (mi porciózható könnyebben?), előételként vagy köztes fogásként, esetleg üdvözlőfalatként, vagy a ház ajándékaként. Egyszerűen „csomagolható” a tortillától a műanyag dobozig bármibe, így tipikus „to go” ételnek is tekinthetjük. Finger foodként koktélpartikon is helye van.
A húsgolyót (és klónjait) jószerével bármiből el lehet készíteni, alapanyagként szóba jöhet minden, a konyhában feldolgozásra kerülő alapanyag. Húsok esetében kiváló lehetőséget nyújt az egészben sült húsok, illetve szeletek feldolgozása során keletkező nyesedék hasznosítására is.
Elkészítés módja? Bármilyen eljárással, és még csak különleges berendezések sem kellene hozzá! A húsgolyók egy része hidegen is fogyasztható, köretekkel sokszínűen variálható.
Mindenféle étrendbe beilleszthetők, fitnesz, illetve kissé megerőszakolva ugyan, de vega változatban is készíthetők.
Húsgolyó 2011
A húsgolyók sokoldalúságát, variálhatóságát felismerve – hol másutt? – New Yorkban már tematikus étterem is nyílt, ahol csak húsgolyókat lehet kapni, de azt sokfélét és sokféleképpen. Az étlapon folyamatosan ötféle szerepel, közülük négy állandó – klasszikus marha, fűszeres sertés, csirke és vegetárius –, egy pedig a napi ajánlat szerint változó specialitás (bárány, őz, zöldséges-húsos stb.). A húsgolyókhoz ötféle szósz közül lehet választani, és jár még hozzá néhány szelet frissen, helyben sült focaccia. Ennél van kisebb és nagyobb „dózis” is (kevesebb, illetve több golyó), illetve különféle extraként lehet kérni salátákat, esetleg körítésnek rizottót, vagy egy levest. Ez utóbbiak a napi kínálatnak és a szezonalitásnak megfelelően változnak.
A kínálatát comfort foodként (az egyszerűség kedvéért fordítsuk könnyen elkészíthetőnek) meghatározó Meatball Shop gondosan ügyel a minőségre. Az étterem étlapján és honlapján is feltünteti a beszállítóit, akik garanciát vállalnak az egyenletesen jó minőségért. A termékek egy része biogazdaságokból származik, így még azok is betérnek, akik amúgy idegenkednek a hasonló jellegű helyektől.
A tengerentúli vendéglátóhely azonban nem minden előzmény nélküli, néhány évvel ezelőtt Barcelonában nyílt hasonló koncepcióval üzlet, a FoodBall. A katalán öko-gyorsétterem valamivel nagyobb hangsúlyt fektet a növényi alapanyagokra, így az ő „húsgolyóik” valamivel több rizst, gombát tartalmaztak, és a húsféleségek közül is inkább a csirkét és a halat helyezték az előtérbe. A gyorsaság, a variálhatóság, a minőség és a megfizethetőség azonban az ő esetükben is legalább annyira fontos szempont.
Itthon húsgolyó a szakma többsége számára a gömbölyűre formázott fasírtot jelenti. Pedig sikerére jellemző, hogy a mi ízlésünk alapján értékelve akár ízetlennek is nevezhető svéd változata a hazai IKEA éttermek legjellemzőbb fogása. Variálási lehetősége nem nagy: a kétféle köreten kívül a vendég „szabadsága” abból áll, hogy 5, 10 vagy 15 darabos adagot választ a, illetve kér-e mellé egy kis áfonyalekvárt. Mégis, az áruház élelmiszerüzletének eladója szerint még mélyhűtött változatából is nagy mennyiséget adnak el.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >