Magazin: Hamvas Zoltán, a Gundel-díj 2014-e kitüntetettje
November végén ünnepelt a vendéglátó szakma – a Magyarság Házában tartott éves gálavacsora keretei között először adták át a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által alapított Gundel Károly-díjat.
A díjat idén Kalla Kálmán és Hamvas Zoltán vehette át, valamint posztumusz elismerést kapott dr. Draveczky Balázs.
Hamvas Zoltánnal az MVI októberi sajtótájékoztatóján, a díjazottak nevének kihirdetése után beszélgettünk.
– Bár a meghívásból sejtettem, hogy kellemes hír ér majd az MVI sajtótájékoztatóján, így is jól eső érzés fogott el, amikor kihirdették, hogy én lettem az első alkalommal odaítélt Gundel-díj egyik kitüntetettje. Büszke voltam, hogy a szakma közel egésze ismeri el így az eredményeimet – és persze munkatársaimét is, hiszen sem az Onyx kiemelkedő teljesítménye, sem a Bocuse d'Or-on való eredményes megjelenés, a következő európai döntő szervezési jogának elnyerése mögött nem egyetlen ember állt: a sikereket mindig a jó csapatmunka hozta. Örömteli az is, hogy valamikori mesteremmel párhuzamosan választottak az első díjazottak közé.Úgy vélem, fontos, hogyan alakul majd a Gundel-díj jövője, már csak azért is, mert ma Magyarországon nincs olyan szakmai elismerés, amit igazán komolyan lehetne venni. Védnöki táblák, mesteri címek, Venesz-díj; egy szűk rétegen kívül még a szakma sem tudja, kik és milyen teljesítményért osztogatják őket. Most végre valóban adódhatna lehetőség a szakma összefogására! Drukkolok hát, hogy a Gundel-díjat sikerüljön megőrizni legitim, egy életművet megfelelően elismerő, a szakma egészének tiszteletét kiváltó kitüntetésként. Az én életemben a legnagyobb gasztró örömöt, az igazi mérföldkövet éttermünk Michelin-csillagának megszerzése, és a szerepem Széll Tamás 2013-as Bocuse d’Or döntős eredményében jelentette. Hogy mit szeretnék ezután még elérni? Tágabb értelemben véve sikeres részvételt egy a mainál jobb oktatási struktúra, a kor követelményeinek jobban megfelelő vizsgarendszer kialakításában. Ha jól végezzük a munkánkat, és még több jó alapanyag lesz Magyarországon, akkor több jó étterem működhet majd az országban. Közvetlen céljaim, ha úgy tetszik, vágyaim között pedig olyan eredmények elérése szerepel, mint az Onyx második Michelin-csillaga – elsőként Kelet-Európában –, vagy a magyar versenyző legjobb öt közé jutása a Bocuse d’Or 2016-os európai döntőjében.Meggyőződésem, hogy a hazai vendéglátásnak még nincs oka az ünneplésre, de nagyon bíztató, hogy országszerte egyre több remek konyhával, komoly gasztronómiai teljesítményekkel találkozhatunk!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >Tanuljunk nyelveket – A nap képe
Frenetikus szövegfordítások – a leiterjakab FB oldalán találtuk, és persze…
Tovább olvasom >