Magazin: Győztes és győztes
2008-ban indult útjára a világ egyik legrangosabb koktélversenyeként számon tartott Bacardí Legacy Global Cocktail Competition, amelyen idén először Magyarország is részt vesz. A hazai döntőn hat mixer közül Schök Norbert bizonyult a legjobbnak, ő képviselheti hazánkat a San Francisco-i világversenyen.
– A versenynek köszönhetően nagyon sokat fejlődtem, már emiatt is megérte a részvétel – mondta el Norbert az eredményhirdetést követően.
A bírák között volt Elizaveta Evdokimova, a Bacardí Legacy Global Cocktail Competition 2013-as nyertese – vele beszélgettünk a verseny után.
– Mit hozott Önnek 2013-as győzelme?
– Minden díj közül a legszebb a sok utazás volt: a világ olyan legendás bárjaiban dolgozhattam, mint a New York-i Angel’s Share vagy a szingapúri 28 HK street, megismerkedhettem a szakma legnagyobbjaival, fantasztikus koktélokat kóstolhattam. Ezután lettem a márka oroszországi és kelet-európai nagykövete.
– A semmiből kellett kialakítani az orosz koktélkultúrát, ma viszont Moszkva némelyek szerint a „mixológia” egyik fővárosa.
– Ez talán túlzás, de a munkát ott valóban a komoly profizmus jellemzi, méghozzá nemcsak a független, de az éttermi bárok között is. Működnek remek helyek Moszkvában különféle koncepciókkal és stílusokkal, közülük három is ott van a világ 50 legjobb bárjának jelenlegi listáján. Sajnos mindez inkább csak a fővárosra és Szentpétervárra jellemző, Oroszország többi részén közel sem ilyen gazdag
a szcéna.
– Mi az Ön kedvenc stílusa?
– Legszívesebben klasszikus, „régi vágású”, nagyan férfias italokat készítek, kis csavarral. Szeretem a gasztronómia művészetét is belecsempészni koktéljaimba, ebben, úgy gondolom, igazán a jók közé tartozom. Úgy érzem, mindez inspiráció kérdése, amit legtöbbször az utazásaimból, a kollégákkal folytatott beszélgetéseimből merítek. De ötletet bármi adhat!
– Mi trendi ma Ön szerint a koktélok világában?
– A trendet az én meglátásom szerint jelenleg a pikáns, a söralapú és a szobahőmérsékletű koktélok jelentik, a kézműves és kis mennyiségben készülő párlatok, népszerűek a füstölt és a fahordóban érlelt kevert italok, valamint – nagy örömömre – a fenntarthatóság elve a bárban.
Divat a koktélokat különféle különleges hordozókban (azaz nem poharakban) kínálni; én is nagyon szeretem ezt a technikát, mert lehetőséget ad a mixer kreativitásának további kibontakoztatására, a vendég meglepésére.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >Tanuljunk nyelveket – A nap képe
Frenetikus szövegfordítások – a leiterjakab FB oldalán találtuk, és persze…
Tovább olvasom >MTÜ: ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek
December 4-ig pályázhatnak egymillió forintos támogatásra azok a vidéki éttermek,…
Tovább olvasom >