Magazin: Gasztronómiai trendek 2017

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 12. 15. 07:19

Rendszeres év eleji trendelemzésünk előzetesének is tekinthető ez a vendéglátás és a gasztronómia közeljövőjét érintő elemzés, amelyet amerikai szakemberek előrejelzéseinek felhasználásával állítottunk össze.

Gasztrotrendek 2

Gasztrotrendek

Virtuális éttermek

Az otthoni főzés alternatívája nemcsak az éttermi étkezés. A házhozszállítás-üzletbe örömmel száll be egyre több csúcsétterem is, és topséfek indítanak kizárólag a házhoz szállításra épülő vállalkozásokat. Telefonos alkalmazásokkal kínálnak otthon főzött ételeket rendelésre vagy helyben fogyasztásra.

A zöldség mennybemenetele

Egyre többször főfogás a zöldség!

Folytatódik a már idén is jól érzékelhető folyamat: a comfort foodok családjában (egyszerűen elkészíthető, sokszor kifejezetten olcsó ételek, amelyek kalóriadúsak, könnyen emészthetőek, ízletesek, és étteremben nemigen rendeljük őket) a sajtos tésztákat, pie-okat, és társaikat mindinkább kiszorítják az egészségtrendekhez jobban illő, spirálisra vágott vagy pürésített zöldségek.

A „kevesebb ételhulladékot” elvnek megfelelően a séfek a „hagyományos” fogások készítésekor keresik a lehetőséget a zöldségek maradékának felhasználására, a gazdaságosabb alapanyag-felhasználást lehetővé tevő az étlapok összeállítására.

Hentestől az asztalra

A Farmról az asztalra elvhez hasonlóan a Hentestől az asztalra koncepció is utat tör, „kézműves” hentesek szövetkeznek éttermekkel, sok esetben ugyanaz az ember szolgálja fel a húst, aki darabolta az állatot, és készítette az ételt. (Oldalhajtás: az érlelés alatt álló húsok speciális vitrinekben az étterem díszei lehetnek – lásd A hús gyönyöre című anyagunkat!)

Hínár és más tengeri növények

Emelkedik a tengeri növények kedveltsége, különösen az egészséges ételek készítésének, illetve gyártásának területén (kiszorítva pozíciójából az utóbbi évek kedvencét, a kelkáposztát). Mind több helyen lesz része az étlapnak a hínár, nemcsak a Nyugaton egyre népszerűbb ramenben, de más ételekbe „rejtve” is – főként, mert umamihatásával fokozza az ízeket.

Hamis húsok

2016 nagy „sztorija” volt a hamis burger, és a szakemberek szerint a „hamis” ételek nagy jövő előtt állnak – főként a vega és a vegetáriánus stílus terjedése és az ételérzékenységtől szenvedők piacának folyamatos növekedése miatt. A beszállító cégek húsmentes technológiákba fektetnek be tőkét.

Látványos édességek

Idén óriási divat lett a hibrid édességekből, leginkább a fagyalt/jégkrém alapúakból, mint például az ételnek és italnak egyaránt tekinthető freak-
shake-ek, a fagylaltramenek, a borotváltjég-gyümölcstálak. Az őrület tovább fokozódik 2017-ben; az emberek olyan desszerteket rendelnek, amelyek a lehető legjobban mutatnak az interneten.

Bowl food

Mind gyakrabban tálalnak tányér helyett közepes méretű tálakkal – ez a bowl food (Trade magazin 2016/10), jól illik az ázsiai ételekhez, a kóstoltatáshoz, a legújabb catering trendekhez, és a szakácsok is kedvelik, mert nem kell olyan precízen tálalni bele, mint a tányérra.

Csak ne kelljen bevásárolni!

Egyre több, különböző pozicionáltságú vendéglátóhely kínál különféle feldolgozottsági szintű alapanyagokat elkészítési útmutatóval együtt otthoni főzésre – a fogyasztó számára kényelmesebb, és a tökéletesen kiválasztott termékek tudata önbizalmat ad.

Fűszeres és édes

2017 a fűszerek éve lesz, egyre nő az étvágyunk a fűszeres ételekre. Trendi lesz a csípős-savanyú ízesítés, de nem elsősorban az ázsiai étteremben megszokott ízek, hanem a nyugati világ és Dél-Amerika alapanyagaiból komponáltak. Napjaink slágerfűszere a kurkuma.

Természetes alapanyagok

A nagy láncok szinte egymással versenyezve ígérik, hogy termékeikből előbb-utóbb kikerülnek a most még ott lévő káros anyagok: antibiotikumok a húsban, azodikarbonamid a kenyérfélékben, és a számtalan vitatott ételfesték, ízfokozó, édesítő- és tartósítószer. Majd meglátjuk!

Kapcsolódó cikkeink