Magazin: Elhivatottság és technológia
A Csányi Pincészet a közelmúlt nagyszabású fejlesztéseinek eredményeképpen modern borászati üzemmé vált, ahol a haladó szellemű borkészítéshez nélkülözhetetlen technológia birtokában sem feledkeznek meg a kialakult borkészítési hagyományokról, melyek lényege: a szőlőben megtermelt értékeket maximálisan és nagy biztonsággal megjeleníteni a borokban.
Korszerű szőlőfeldolgozó rendszerük módszerében a hagyományokra épül, boraik hagyományos fahordós és barrique hordós érlelését pedig biztonságos palackozás követi – a jelenleg legmodernebbnek számító palackozó gépsorral. Évente 2 millió palack bort készítenek.
A minőségbiztosítási rendszer nagyon fejlett, a pincészet az ország egyik legjobban felszerelt borászati laboratóriumával rendelkezik, amelyben saját boraik vizsgálatán túl a Villányi borvidék több termelőjének is végznek analitikai vizsgálatokat. A minőségbiztosítás rendszeréhez tartozik az egész céget átfogó integrált számítástechnikai és vállalatirányítási rendszer is. A minőség iránti elkötelezettség minden munkatárs munkájában visszaköszön a szőlőműveléstől az értékesítésig. A minőségbiztosítás rendszerében minden palack borhoz minden munkatárs hozzáadja a nevét, így akár tíz év elteltével is visszakövethető, hogy ki milyen munkát végzett. Tisztaság, precizitás, szakértelem és megbízhatóság ad biztos alapot a jövő sikereihez. Elvük: csak elégedett vevőkkel lehet a piacon tartós sikereket elérni.
Teleki tradíciók
Villány az 1870-es évekre nemzetközileg is híres borvidékké vált – az itt érlelt borokat Európán túl, Észak- és Dél-Amerikában is sokan fogyasztották.
A Csányi Pincészet elődjét, a Chateau Teleki Borászatot Teleki Zsigmond alapította 1881-ben. A császári és királyi udvari szállító neve a filoxéravész idején vált Európaszerte ismertté – az általa kikísérletezett filoxérának ellenálló alanyfajták szelekciója révén. A Chateau Teleki Borászat később jelentős érdemeket szerzett a szőlőtermelés, a borkészítés és a szőlőoltványok előállítása mellett a szőlész-borász szakemberképzésben is.
Magyarország legdélebbi és egyben legjobb adottságokkal rendelkező borvidéke a Villányi, mely azonos földrajzi szélességi fokon fekszik a bordeaux-i szőlőtermő terület északi részével. A hegy mészkőanyaga – melyet helyenként több méter vastagságú, tápanyagban dús lösztakaró borít – nappal elnyeli a meleget, majd a hűvösebb éjszakákon visszasugározza a fürtöknek. Szársomlyó mészkőtömbje egy óriási „cserépkályhaként” működik. Az éves csapadék mennyisége megközelíti a 700 millimétert, az évi napsütéses órák száma eléri a 2100 órát, a vegetációs időszak átlaghőmérséklete 17,5 °C, mely Magyarországon a legmagasabb érték. Nem elhanyagolható jelentőségű a geotermikus hő hatása sem. A szőlő gyökereit alulról melegen tartja, ami szintén ennek a területnek a különlegessége. A fényben is gazdag, szubmediterrán mikroklíma kiváló, zamatban gazdag, tüzes bort adó szőlőt varázsol a tőkékre.
A szőlőművelés döntően befolyásolja a leszüretelt szőlő s a bor minőségét. Kiváló borok alapja csak egészséges, igényesen művelt szőlő lehet. A Csányi Pincészet ültetvényei a Villányi borvidék legjobb dűlőin találhatóak, ezek közül a legjelentősebbek a Kopár, a Csillagvölgy, illetve a Hársos. Teljes területük meghaladja a 370 hektárt. Az egyre magasabb minőségi színvonal elérése érdekében a folyamatosan végzett telepítések során is olyan művelésmódot és termesztéstechnológiát választanak, mellyel a talaj és az égöv adottságait kihasználva a lehető legjobb minőségű termést lehet elérni. A terület, az éghajlat, valamint a szőlőfajták adottságait figyelembe véve határozzák meg a termelt szőlő mennyiségét is, élve a terméskorlátozás minőségjavító hatásával.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >