Magazin: Ehető italok

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 09. 25. 11:48

Ma a világ minden kreatív mixere újdonságokkal, meghökkentő kreációkkal próbálkozik, de ha van a koktéloknak toplistája Amerikában, a legkedveltebb ötben feltehetően akkor is állandó helye van a vodka alapú Bloody Marynek. Mint a legnépszerűbb kevert italok többségének, úgy az 1920-as években született italnak is százféleképpen mesélik születésének körülményeit, nevének eredetét, és próbálják variálni összetételét évtizedek óta. Az eredeti receptben paradicsomlé, vodka, kevés citromlé, Tabasco és Worcestershire szósz, só, bors és reszelt torma szerepel – a ma már állandó tartozék, a zellerszár később került a pohárba.

Oldalakon keresztül sorolhatnánk, milyen más ízesítőkkel próbálkoztak már mixerek, receptek ezrei találhatók az interneten, de a paradicsomos koktél évtizedenként egyszer-kétszer biztosan feltámadó kultusza odáig is elvezetett, hogy a nagyobb Bloody Mary választékot kínáló bárokban vodka helyett már ginnel és tequilával is próbálkoznak.
Sokan maguk szeretik keverni a Bloody Maryt, itthon is előfordul, hogy a pincér az ital mellé fűszereket is hoz. Néhány amerikai bár azzal növelte sokszorosára vodkaforgalmát, hogy a vendég a koktél „egyik felét” maga készíthette zöldségekből, fűszerekből, díszítőelemekből – ezt egészítette ki a barman a vodkával. Egy floridai szórakozóhelyen néhány éve a Bloody Mary-hez ehető szívószálat készítettek zellerből – az ötletet állítólag sokan át is vették a nyugati parton.
Nos, ha eddig divatról beszéltünk, akkor most beszéljünk divatról a négyzeten: nemrég találkoztunk olyan hirdetéssel a világhálón, amelyben egy New Jersey-i vendéglátóhely tulajdonosa azt hangsúlyozta, hogy náluk helyi termelőktől vásárolt zöldségekkel csinálják a Bloody Maryt. Márpedig ha valami globális trend a vendéglátásban, a friss, helyi termékek felhasználása biztosan az. A dolog azért is érdekes, mert ezzel az itallal szinte mindig el is fogyasztják a díszítést – márpedig ha a barman ötletei elfogytak a koktél folyékony részének összetevőit illetően, akkor még mindig cifrázhatja annak szilárd részeit.

Nemrégiben paradigmaváltásról beszéltünk az italok világában a smoothie-k és egyéb zölség-, gyümölcs- vagy éppen fagylaltalapú krémes italokat illetően – hogy azok lassan már egy-egy étkezést is pótolnak –, most úgy tűnik ugyanehhez a végeredményhez más irányokból is el lehet jutni.

És ha már az „ehető italokkal” foglalkozunk: nemrégiben New Yorkban kezdtek el a közkedvelt levesből, a gazpacho-ból smothie-t mixelni – ezt tányérban, csészében vagy pohárban is felszolgálják, díszítése attól függ, az étkezés milyen fázisához ajánlják a vendégnek.

Kapcsolódó cikkeink