Magazin: Egy Bib Gourmand-os szakács a 9. kerületben
Üdítő ritkaság nálunk, ha egy sikeres – két Bib Gourmand jelölést szerző – szakács saját éttermében bizonyíthat, még ritkább, hogy ugyanez az ember terveiről, elképzeléseiről mesélve meri nem kiejteni a modern szót.
A séf itthon és Franciaországban tudatosan keresett és gyűjtött tapasztalataira támaszkodva végre saját üzletet nyitott, saját stílusban – a Petrus nem simul bele semmilyen klasszikus irányvonalba. Konyhája magyaros, de csak annyira, amennyire a tulajdonost a polgári konyhához fűző gyökerei megkövetelik; franciás, de csak a használt technológiák (és néhány klasszikus gall fogás) szintjén; bisztrós, de a vendéglátást a konyha, és nem a vendégtér felől megközelítve; ezzel együtt mai, de csak a régi fogások némi újragondolása, 21. századi átfogalmazása szempontjából. Az enteriőr stílusát is ember legyen a talpán, aki definiálja; a kissé eklektikusnak tűnő – látványspájznak is beillő – látványkonyhában felhalmozott régi holmik nem valamiféle divatot követve kerültek az étterembe, hanem a tulajdonosi attitűd illusztrációi, amelyek a vendég ellazulását vannak hivatva segíteni. És amit talán csak egy szakmabeli tud igazán értékelni: hősünk minden munkatársa – még a mosogató néni is – a baráti köréből és régi kollégái közül kerül ki.
Az árak inkább a környékhez lettek igazítva, mint a minőséghez (de jó ezt egyszer pozitív megközelítéssel leírni!): a főételek ára 2000–3500 forint között mozog. A szűk italválaszték házi szörpökből, borokból, néhány pálinkaféléből és egy francia sörből áll, a zenét pedig egy tangóharmonikás öregúr szolgáltatja.
Budapest, Ferenc tér 2–3.
Tervező: Feke Zoltán
Konyhafőnök: Feke Zoltán
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >