Magazin: Chez Budapest

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 09. 12:12

2016-ban Budapesten mérik össze tudásukat a Bocuse d’Or európai döntőjének résztvevői. A regionális forduló rendezési jogának elnyeréséhez nagymértékben hozzájárult a Hungexpónak az utóbbi hat évben a minőségi gasztronómia értékeinek közvetítése érdekében végzett következetes munkája is. A felkészülés része volt a magyar részvétel megszervezése és lebonyolítása is a Bocuse d’Or idei döntőjén, illetve az annak otthont adó lyoni SIRHA szakkiállításon. A témáról Ganczer Gáborral, a zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Horeca_Hungexpo 1_opt

Ganczer Gábor

 

Milyen koncepcióval mutatkoztunk be Lyonban?

Két magyar stand működött a Hungexpo közvetítésével a lyoni vásárterületen: az egyik a magán a kiállításon kimagasló minőségű alapanyagokat és termékeket bemutató kollektív stand volt, a másik egy gasztronómiai miniközpont a szakácsverseny VIP-szektorában. Ez utóbbi 8 kitelepült éttermünknek adott helyet – séfjeink a szakma legjobbjait látták vendégül. 20 perces periódusokban 14 látogató ülhetett le egyszerre, és kóstolhatott végig egy-egy 4 fogásos ételsort a hozzájuk választott borokkal. Öt nap alatt több mint másfél ezer ember kapott ízelítőt abból, mire képesek ma a legmagasabb szintű vendéglátás magyar képviselői. A fogások mellé egy, a fővárost bemutató reprezentatív kiadványt is ajándékoztunk a vendégeknek.

Milyen volt a fogadtatás?

Nemcsak a látogatóktól érkezett kifejezetten pozitív visszhang, a francia szervezők is rendkívül elégedettek voltak, meglepte őket a szervezés és lebonyolítás profizmusa. Úgy tűnik, sikerült újra tudatosítanunk bennük, hogy a 2016-os versenyt jó kezekre bízták. Hatásos promóciója volt ez mind az országnak, mind Budapestnek.

Minek köszönhetjük a jövő évi verseny rendezési jogát?

Hosszú évek tapasztalatainak felhasználásával sikerült egy igazán meggyőző pályázatot összeállítanunk, tudomásom szerint jócskán felülmúlva konkurenseink anyagait. Olyan városokat sikerült legyőznünk, mint London, Bécs és Lodz.

A pályázat beadásához szükséges feltételek megteremtéséhez példaértékűen fogott össze a szakma és a kormányzat. A Bocuse d’Or Akadémia mellé állt az ágazati és a városvezetés és számos nagy cég is, megvalósult minden szükséges feltétel: az összefogás, a megfelelő színvonal és a nélkülözhetetlen támogatás.

Minden bizonnyal fontos versenyzőink megbízható szereplése is. Széll Tamás bizonyított, Molnár Gábor pedig a két évvel ezelőttinél érezhetően erősebb mezőnyben ért el remek eredményt, és az európaiak között Stockholm után újra hozta a 9. helyet.

Horeca_Hungexpo 2_opt

Hungexpo

Mik a következő lépések?

Márciusra nagyszabású sajtótájékoztatót tervezünk, amelyen jelen lesz Jerome Bocuse is, és megkezdi munkáját egy nemzetközi bizottság, amelynek tagjai a Hung­expo mellett az Akadémia és a GL Event, a SIRHA licensztulajdonosa is. Egyébként itt indítjuk el hivatalosan a SIRHA Budapest 2016 kiállítás előkészítő munkáit is.

A verseny és a gálavacsora helyszínének kiválasztása megtörtént, összeállítottuk a programsorozat tematikáját, és kialakultak a kapcsolódó programok is. Nagyobb léptékben gondolkodunk, mint a stockholmi szervezők, elképzeléseink szerint közel 2000 fős lelátó épül majd a versenyterület mellé, a gálavacsorán 800-1000 főt látunk vendégül. Természetesen számos külföldi újságírót is meghívunk – azt szeretnénk, hogy ebben a pár napban Európa ránk figyeljen. (x)

Kapcsolódó cikkeink