Magazin: Chez Budapest
2016-ban Budapesten mérik össze tudásukat a Bocuse d’Or európai döntőjének résztvevői. A regionális forduló rendezési jogának elnyeréséhez nagymértékben hozzájárult a Hungexpónak az utóbbi hat évben a minőségi gasztronómia értékeinek közvetítése érdekében végzett következetes munkája is. A felkészülés része volt a magyar részvétel megszervezése és lebonyolítása is a Bocuse d’Or idei döntőjén, illetve az annak otthont adó lyoni SIRHA szakkiállításon. A témáról Ganczer Gáborral, a zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.
Milyen koncepcióval mutatkoztunk be Lyonban?
Két magyar stand működött a Hungexpo közvetítésével a lyoni vásárterületen: az egyik a magán a kiállításon kimagasló minőségű alapanyagokat és termékeket bemutató kollektív stand volt, a másik egy gasztronómiai miniközpont a szakácsverseny VIP-szektorában. Ez utóbbi 8 kitelepült éttermünknek adott helyet – séfjeink a szakma legjobbjait látták vendégül. 20 perces periódusokban 14 látogató ülhetett le egyszerre, és kóstolhatott végig egy-egy 4 fogásos ételsort a hozzájuk választott borokkal. Öt nap alatt több mint másfél ezer ember kapott ízelítőt abból, mire képesek ma a legmagasabb szintű vendéglátás magyar képviselői. A fogások mellé egy, a fővárost bemutató reprezentatív kiadványt is ajándékoztunk a vendégeknek.
Milyen volt a fogadtatás?
Nemcsak a látogatóktól érkezett kifejezetten pozitív visszhang, a francia szervezők is rendkívül elégedettek voltak, meglepte őket a szervezés és lebonyolítás profizmusa. Úgy tűnik, sikerült újra tudatosítanunk bennük, hogy a 2016-os versenyt jó kezekre bízták. Hatásos promóciója volt ez mind az országnak, mind Budapestnek.
Minek köszönhetjük a jövő évi verseny rendezési jogát?
Hosszú évek tapasztalatainak felhasználásával sikerült egy igazán meggyőző pályázatot összeállítanunk, tudomásom szerint jócskán felülmúlva konkurenseink anyagait. Olyan városokat sikerült legyőznünk, mint London, Bécs és Lodz.
A pályázat beadásához szükséges feltételek megteremtéséhez példaértékűen fogott össze a szakma és a kormányzat. A Bocuse d’Or Akadémia mellé állt az ágazati és a városvezetés és számos nagy cég is, megvalósult minden szükséges feltétel: az összefogás, a megfelelő színvonal és a nélkülözhetetlen támogatás.
Minden bizonnyal fontos versenyzőink megbízható szereplése is. Széll Tamás bizonyított, Molnár Gábor pedig a két évvel ezelőttinél érezhetően erősebb mezőnyben ért el remek eredményt, és az európaiak között Stockholm után újra hozta a 9. helyet.
Mik a következő lépések?
Márciusra nagyszabású sajtótájékoztatót tervezünk, amelyen jelen lesz Jerome Bocuse is, és megkezdi munkáját egy nemzetközi bizottság, amelynek tagjai a Hungexpo mellett az Akadémia és a GL Event, a SIRHA licensztulajdonosa is. Egyébként itt indítjuk el hivatalosan a SIRHA Budapest 2016 kiállítás előkészítő munkáit is.
A verseny és a gálavacsora helyszínének kiválasztása megtörtént, összeállítottuk a programsorozat tematikáját, és kialakultak a kapcsolódó programok is. Nagyobb léptékben gondolkodunk, mint a stockholmi szervezők, elképzeléseink szerint közel 2000 fős lelátó épül majd a versenyterület mellé, a gálavacsorán 800-1000 főt látunk vendégül. Természetesen számos külföldi újságírót is meghívunk – azt szeretnénk, hogy ebben a pár napban Európa ránk figyeljen. (x)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >