Magazin: Catering-Mekka
A Meiko cég meghívásával élve Kovács László MVI-elnök a Coninvest Kft. közreműködésével szakmai utazást szervezett cateringes kollégák részére Münchenbe és Stuttgartba. Ennek egyik impozáns állomása volt Európa legnagyobb non-food cateringcégének, a több országban összesen 8 városban működő ProfiMietnek Münchenben működő bázisa. Már az eléjük táruló látvány is szó szerint lenyűgözte a sokat tapasztalt magyar szakembereket.
Az adatok (és képeink) magukért beszélnek. A cég kizárólag eszközkölcsönzéssel foglalkozik, tehát a rendezvényeken étkezést biztosító vállalkozásokat látja el edénnyel, asztallal-székkel, tálaló-, hűtő- és melegítőeszközökkel, pultokkal. A házigazda, Gerhard Vogt ügyvezető igazgató elmondta: ezüst evőeszközt például egyszerre 3000 ember ötfogásos ebédjéhez tudnak biztosítani. A müncheni részleg évi 12 000(!), azaz átlagban napi 35 rendezvényen vállal szerepet (50-től 30 000 személyesig), kiszolgálva olyanokat is, mint a 2-2 legutóbbi labdarúgó világ-, illetve Európa-bajnokság, hoki vb-k vagy éppen a MotoGP európai állomásai.
A többnyire inkább a hazai léptékeket ismerő vendégek számára talán a Forma1-es istállókról, stadionok VIP lounge-jairól szóló történeteknél is érdekesebbek voltak az olyan beszámolók, mint amiket például a piszkos edények szállításáról mesélt a házigazda. A sportarénákban a mosogatáskapacitás nem elegendő 2-3 ezer fős rendezvények ellátására. Ezért a tányérokat, poharakat visszahozzák onnan Münchenbe mosogatni, majd újra kiszállítják őket, még akkor is, ha ez – történetesen a foci Eb idején Ukrajnából – 2-2 napot vesz igénybe.
De vissza a raktárépülethez! Ottlétünk idején az öt hatalmas Meiko mosogatógépből 4 folyamatosan dolgozott (Vogt úr elmondása szerint a 16 évvel ezelőtti rendszerbe állításuk óta hiba nélkül), volt közöttük olyan, amiben 9000 poharat, másikban 7000 tányért mosogatnak el naponta. A polcokon 3500 raklapon 6 millió cikk, minden a legpontosabban regisztrálva – mindez egy saját fejlesztésű logisztikai rendszer alkalmazása mellett működtethető.
Minden ötletet, újítást szívesen fogadnak munkatársaiktól, beépítik azokat munkájukba. Az ügyvezető például maga fejlesztett ki egy percek alatt összerakható, rendkívül praktikus pultrendszert. Ugyancsak Vogt úr gondolata volt egy új elszámolási módszer tesztelése; a rendezvény büféjének minőségétől és nagyságától függően a cateringcég büdzséjének 11-16 százalékát kérik átalányban. Partnereiknek 4-5-féle ajánlatot adnak – a cateringcég annak alapján dönti el, milyen eszközöket, szolgáltatásokat kíván igénybe venni. (folytatjuk) n
Képzeljen el egy másfél hoventányi területű épületet – benne edényeket, asztalokat, székeket háromemeletnyi magasságban, ipari mosogatógépek sorát, amelyeket köbméternyi műanyag tartályokból töltenek tisztítószerekkel, a készletet szinte folyamatosan mozgató targoncákat és kamionokat – ez a német ProfiMiet cég müncheni logisztikai központjának raktárbázisa.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Meglepetés a nemzetközi szállodaláncok rangsorában: a nagy nevek alulteljesítettek
A nemzetközi szállodaláncok között végzett felmérésben meglepő eredmények születtek, amelyek…
Tovább olvasom >Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >