Magazin: Az ÉLOSZ-elnök a január 1-én életbe lépő közétkeztetési rendeletről
Pálházyné Sármány Csillának, az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége elnökének aktív szerepe volt az életbe lépő előírások kialakítását megelőző szakmai vitákban.
– Fontos, hogy végre életbe lépett egy a közétkeztetésre vonatkozó rendelet – állítja a szakember –, már 3-4 éve várja a szakma a konkrét szabályozást. Téves viszont az elképzelés, hogy az élelmezésvezetők munkája most alapjaiban megváltozik. Eddig is minden olyan szervezet kontrollálhatta tevékenységünket, amelyik részt vett a rendelet megszületésében, ezután is így lesz. Korábban is ellenőrizhető anyagkiszabat alapján dolgoztunk, most sem változik a helyzet. Az előírások alapanyagokat sorolnak fel, a konyha dolga az ételkészítés mindezek alapján.
Nagyon be akarjuk tartani a szabályokat, de mi sem tudjuk átlépni az árnyékunkat. A rendelkezések minőségibb alapanyagokról szólnak (teljes kiőrlésű kenyerek, speciális húsfajták, tejtermékek és gyümölcsök) – ezek többe kerülnek, az áruk nem spórolható meg a kihagyott cukoréból és sóéból.
Mintaétrendeket nem kaptunk „felülről” segítségként, de a szövetség hivatalos lapjában, az Élelmezésben állandóan közlünk recepteket. Kérdés, ezeknek az ételeknek a szabályozás szerint kialakított ízvilága mennyire felel majd meg a gyerekek elvárásainak. Márpedig a 10–18 év közöttiek, akárcsak a legöregebbek, nagyon kemény kritikusok, és senkinek sem hiányzik, hogy csak a moslék mennyisége nőjön.
Nem könnyíti a helyzetet, hogy a rendelet előírja, csak szakképzett kollégák lehetnek élelmezésvezetők és diétás szakácsok, ugyanakkor ezekben a szakmákban egy éve megszüntették az OKJ-s képzést.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >