Magazin:Eljött a kemény munka ideje a gyermekétkeztetésben
Január végére minden magyarországi megye csatlakozott a 2010-ben indult Mintamenza programhoz. Az egészséges gyermekétkeztetést célként meghatározó programhoz társuló konyhákat a projekt keretei között az úgynevezett Mintamenza teamek látják el információkkal, illetve segítenek a tervezésben és az eredmények értékelésében. A konyhák kérhetnek konzultációt, menüsoraik, étlapjaik szakszerű elemzését, értékelését – nyomon követve a fejlődőst a kiindulási állapottól a program szellemében kialakított étrend eredményességéig. A program feladatai közé tartozik annak felmérése is, hogy a jelenlegi közétkeztetésre fordított normatív támogatás elégséges-e az egészséges étrend kialakításához, és az eredmény függvényében, ha szükséges, változtatásokat javasoljon a döntéshozóknak.
A csatlakozás a programhoz ezután sem jelent költségeket az oktatási intézményeknek, de ilyen szintű komplex tevékenységet már nem lehet társadalmi munkára építeni. A Mintamenza külső forrásokat igényel, tehát az érintettek egyik legfontosabb feladata most a támogatók felkutatása, az illetékes minisztériumok jogosult államtitkárságainak meggyőzése a program jelentőségéről.
Egy megkövült struktúrában egyik pillanatról a másikra nem lehet átütő eredményeket várni. Ahogy dr. Sárközi Tamás, a Békés Megyei Kormányhivatal helyettes megyei tiszti főorvosa, és egyúttal az MNGSZ Egészséges Táplálkozás bizottságának elnöke fogalmaz: a közétkeztetésben dolgozók szemléletének megváltoztatására és észkormányzásra van szükség, ez időbe telik. Az első lépések során már az is sikernek mondható, ha egy héten legalább egy-két alkalommal sikerül friss hazai termékeket alapanyagként használni a gyerekek ebédjéhez, nagyvárosi viszonylatban pedig az elsődleges cél a kényelmi termékek arányának fokozatos visszaszorítása a gyermekélelmezésben. Ez nemcsak egészségügyi, de árkérdés is, annál is inkább, hogy ezek az elképzelések összhangban vannak az országos tiszti főorvos által 2011-ben kiadott táplálkozás-egészségügyi ajánlás célkitűzéseivel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >