Magazin: A nagyszabású gálavacsora előkészületei I.
Izgalmas lesz a Magyar vendéglátók ipartestületének idei gálavacsorája. Az MVI Gundel Károly munkásságának ajánlja idei nagyrendezvényét, az ipartestületi bált, amelyet 2013. november 30-án Mezőkövesden, a Balneo Hotel Zsóriban rendeznek meg (és amelyre – nem mellesleg – még várják az érdeklődők jegyigénylését). A rangos eseményen az elmúlt évtizedek és a jelen meghatározó séfjei párban készítik el a Gundelek korát idéző ételeket, kizárólag magyar alapanyagokból. A sajtótájékoztatón részvevők sorsoláson döntötték el, melyik senior séf melyik fiatal séffel dolgozik majd együtt, és a páros melyik fogást készíti. A témával foglalkozó cikkünk első részében, novemberi számunkban, a vendéglátós legendának számító főszervező, Jakabffy László mellett három szakácsot, illetve cukrászt szólaltattunk meg – ők a rendezvénnyel kapcsolatos terveikről, elvárásaikról számolnak be olvasóinknak, négy részben.
Jakabffy László, főszervező
Minthogy idén ünnepeljük Gundel Károly születésnapjának 130. évfordulóját, és az MVI megalapította a Gundel Károly Díjat, szinte magától jött az ötlet, hogy az idei ipartestületi bált ugyancsak szenteljük a magyar vendéglátás nagy alakjának. Nos, ha sikerül az ő szellemének megfelelően dolgoznunk, a rendezvény csak sikeres lehet.
Hogy honnan jött az ötlet, hogy a szakma „nagy öregjeit” a legtehetségesebb fiatalok mellé sorsoljuk? Ahogy már sokszor elmondtam, békepárti vagyok, és ennek a megközelítésnek megfelelően dolgozom hosszú ideje. Biztos vagyok benne, hogy az egymást joggal vagy oktalanul kritizáló korosztályok meg is érthetik egymást, ahogy a mára kettészakadt szakma más-más oldaláról érkezett képviselői, a különféle szervezetek színeiben dolgozó séfek együttműködése is remek eredményeket hozhat. A hazai vendéglátás nem a konfliktusokról kéne, hogy szóljon! Ezért is örülök nagyon, hogy tíz különféle stílusú, vérmérsékletű szakácsegyéniség fogadta el meghívásunkat.
Valóban, ez már a harmadik gálavacsora, amelyen a Jakabffy-iskola „tanítványai” is főznek. Büszke vagyok rá, hogy bármelyiküket hívtam fel az ötlettel, azonnal igent mondtak – és a rendezvényeken kiválóan is teljesítettek. A régi Alabárdosban felnőtt szakácsgenerációk mindennapi munkájukban is sikeresek.
Idén nemcsak a szervezésből veszem ki a részemet, de a lebonyolításban is segítek kollégáimnak. Ezúttal is öt fogás kerül az asztalra, de mindenképpen gyorsabb lesz a lebonyolítás, mint tavaly. Ezen a bálon már profi sommelier és barista is a vendégek rendelkezésére áll majd, hogy a lehető legjobban érezzék magukat, és élvezzék a Gundel Károly receptjei alapján készült vacsorájukat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >Tanuljunk nyelveket – A nap képe
Frenetikus szövegfordítások – a leiterjakab FB-oldalán találtuk, és persze nem…
Tovább olvasom >