Magazin: A bontott alkoholtermékek jogi helyzete

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 05. 23. 13:00

A tavalyi Hoventa keretei között szervezett MVI-konferencián a részvevők az egyik legfontosabb problémaként tárgyalták az értékesítés során bontott alkoholtermékek „státusával” kapcsolatos problémákat. A rendezvény után megindult egy egészséges folyamat, amelynek során a szakmát képviselő ipartestület a hatóságokkal együttműködve megkezdte az ésszerű változtatások lehetőségének felmérését. Az alábbiakban a 2013. évi egyeztetések legfontosabb momentumairól számolunk be.

Az egyeztetéseken az MVI képviselője mellett az NGM illetékes egységei, a Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály (TVF), a Fogyasztási- és Forgalmi Adók Főosztály (FFAF), valamint a NAV vett részt. A megbeszéléseken a vendéglátás oldaláról az alábbi főbb, a jövedéki törvényt érintő, a bontott alkoholtermékekkel kapcsolatos problémák ismertetése történt meg, és a megoldásukra tett javaslatok hangzottak el, szakmai érvekkel alátámasztva.

1. A kiszolgálótérben tárolható bontott üvegek mennyisége és űrmértéke módosításának igénye.

Az értékesítőtérben 1 liter vagy a fölötti űrtartalmú bontott alkoholtermékből jelenleg fajtánként 1-1 üveg tárolható, 1 liter alatt pedig 5-5 üveg lehet nyitva. Az MVI javaslata alapján – amelyet a TVF is támogat – az 1 literes határértéket 2 literre lenne célszerű megnövelni kiszolgálóegységenként (további megfontolást igényel, amennyiben ötnél több pénztárgép működik az adott egységben). A javaslat megvalósulása esetén a 2 liter alatti alkoholtermékekből választékonként 5-5 üveget lehetne bontottan tárolni. Ennek indoklásaként az MVI elnöke és képviselője szakmai, gazdásági és környezetvédelmi szempontokat egyaránt elővezetett.

E kérdéskörhöz kapcsolódik a pult fogalmának tisztázása is, ugyanis a jelenlegi szabályozás alapján pontosítani szükséges, mi történik abban az esetben, ha egy pult (például amerikai jellegű bárpult) több értékesítőhelyből áll/több kassza is be van állítva.

2. A bontott termékek tárolásának kérdése a termelőtérben (konyhán, cukrásztermelőben).

A jelenlegi szabályozás az üzlethelyiségek raktára (terméktárolásra szolgáló helyiség) és eladótere esetében állapít meg tárolási és értékesítési korlátot bontott termékekre vonatkozóan. Ugyanakkor az értékesítéshez kapcsolódó termelőhelyiségben, így konyhán, valamint cukrásztermelőben is indokolt ilyen termékek helyben tartása élelmiszer-előállítás céljából. Az MVI javaslata, hogy a tárolást alapvetően ki kell terjeszteni a termelő- és előkészítő helyekre, de megfontolandó a vendéglátóhely egész területére való kiterjesztés lehetősége is.

3. A bontott termékek raktározása belső, illetve külső helyszínen megtartott rendezvény esetén.

Abban az esetben, ha kitelepülésből visszamaradt bontott üveg(ek) keletkezik(nek), a jelenlegi szabályozás nyelvtani értelmezése alapján a pultban tárolható mennyiség meghaladása esetén azt vagy el kell fogyasztani, vagy ki kell önteni, mert pultban az 1. pontban jelzett mennyiség tárolható, a raktárban pedig nem tárolható bontott üveg. Az MVI javaslata alapján a gyakorlatban a bontott üvegek tárolása zárható helyen, elkülönítetten (külön helyiség, vagy szekrény), korlátozott hozzáféréssel (a felelős személy számon kérhető, anyagi felelősségvállalásával) lenne megvalósítható.

A fentiek közül az első kettő esetében a felek között kompromisszumos megoldás született. Ennek eredményeképpen a kiszolgálótérben tárolható bontott üvegek esetében az 1 literes korlát 2 literre történő módosítását a FFAF és a NAV elfogadhatónak tartotta, amely a jövedéki törvény várható módosítási javaslatai között lenne szerepeltetve. A második problémát illetően pedig a NAV az NGM-mel egyeztetett tartalmú felhívást vagy tájékoztatót fog kiadni a pult (eladótér kiszolgálásra szolgáló része) értelmezéséről, valamint a vendéglátóhely konyhájában, cukrásztermelőjében tárolható bontott italokról.

A harmadik probléma megoldása ezeknél kissé több akadályba ütközik. A turisztikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a bontott alkoholtermékek tárolási problémájából eredő maradék italok kiöntése indokolatlan, és mint veszteség nem várható el a vállalkozásoktól, ezért biztosítani kellene a gyakorlati problémára megoldást nyújtó jogszabályi előírást. A turisztikáért felelős helyettes államtitkár kérte a FFAF képviselőit, hogy vizsgálják meg a bontott üvegek elkülönített (zárt) helyen történő tárolása jogszabályba illesztésének lehetőségeit. A FFAF vezetője jelezte, hogy a felmerült javaslat jogszabályi megvalósíthatóságát megvizsgálják, illetve az elhangzottak alapján normaszöveg-javaslatot készítenek, amelyről a következő megbeszélésen egyeztetni lehet az érintett felekkel. Emellett várják a szakmai érdek-képviseletektől az ellenőrizhetőséget biztosító korlátok meghatározására, illetve a szolgáltatók csoportosítására vonatkozó esetleges javaslatokat.

Kapcsolódó cikkeink