Magasabb szinten

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 11. 16. 08:00

Szeptemberben a francia École Lenôtre és a budapesti Cegos Kft. együttműködésével elindult az Educatio CulinArtist® magyarországi képzési programja, amely Chef Akadémia néven vált ismertté a szakmában. Franciaország első számú, nemzetközileg is elismert gasztronómiai iskoláját 1971-ben alapította a névadó Gaston Lenôtre, aki 1957-ben indította el első üzletét Párizsban, és az eltelt fél évszázad alatt több ezer tanulót képeztek ki vagy segítettek a szakmai tudás magasabb fokára. Az iskola jelenleg évente 3000 hallgatóval dolgozik, melynek csaknem fele külföldi.A Cegos francia tréningtanácsadó cég magyar leányvállalata most megkezdte a legmagasabb nemzetközi elvárásoknak megfelelő színvonalat biztosító szakmai kurzust, melyhez olyan előadókat kértek fel, mint Jean-Bernard Fichepain, a francia anyaiskola professzora vagy Laurent Vendenameele, a budapesti Hotel Méridien konyhafőnöke. A hazai séftársadalmat nem kisebb nevek képviselik a tanári karban, mint Kalla Kálmán, Ruprecht László, Garaczi János és Facsar Sándor.
Kalla Kálmán szerint a Chef Akadémia alapjaiban fogja meghatározni a résztvevők további alkotótevékenységét. A szakember úgy látja, hogy a 21. századi konyhaművészet megismerése óriási feladat, amihez folyamatos tanulásra és fejlődésre van szükség.
A nyolc, kétnapos modulból álló tréning – mesterkurzus – során a résztvevők a gasztronómia egy-egy jelentősebb területét ismerik meg magas szinten: a halak, a vörös húsok, a vadak, a szárnyasok vagy épp a bárány és a vegetáriánus ételek elkészítését az alapanyagoktól a tálalásig.
A szakmai fejlődés mellett a képzés kiterjed a csapatépítés és a menedzsment elméleti kérdéseire is. A motiváció alkalmazása vagy a vezetői kommunikáció hasonló hangsúllyal szerepel a „tanmenetben”, mint az új technológiák alkalmazásának minél szélesebb körű elsajátítása.
Az első kurzus diákjai között nem csak szállodai executive chefek és éttermi konyhafőnökök találhatók, de a csoport tagja egy lelkes „kívülálló”, aki korábban francia és tengerentúli képzéseken is részt vett, „amatőrként” vette fel a szakácssapkát a szakemberek között. A decemberi vizsgán a résztvevők gyakorlati vizsgát tesznek majd, a vizsgabizottság elnöke Kiss János, a Hyatt Hotels Corporate Chefje lesz.

Kapcsolódó cikkeink