Magasabb feldolgozottság felé mozdul a hal
Az elmúlt években a haltermékek fogyasztása bár kismértékű, de azért folyamatos növekedést mutatott. A növekedés ténye mellett azonban elszomorító azon statisztikai adat, miszerint a jelenlegi halfogyasztási színvonalunk (4 kg/fő/év) az EU átlagához képest (kb. 20 kg/fő/év) nagyon alacsony, az EU tagállamainak sorában ezzel az utolsók vagyunk.
A tavalyi évhez képest a Magyarországon megtermelt édesvízi halakból előállított termékek forgalma megtorpant, ami elsősorban a termelési költségei nagymértékű növekedésének a fogyasztói árban való megjelenésének is betudható. Emellett a hazai termelők részére pozitív jelenség a külföldi piacok felől megjelenő fizetőképes kereslet.Folyamatos a kereslet az előhűtött friss termékek iránt, ahol egyre nagyobb teret nyernek az importált tengeri és intenzív telepeken megtermelt halakból készült termékek. Az import azonban nemcsak friss termék formájában, hanem nyomott árú fagyasztott termékek formájában is konkurenciáját jelenti a hazai termékeknek. Amennyiben a halfogyasztási színvonalunk mutatóját szegmensenként akarjuk bemutatni, körülbelül az alábbi megoszlást tapasztalhatjuk: 50 százalék élve és előhűtve; 25 százalék fagyasztva; 25 százalék pedig tartósítva, konzervként.
Mind hazai, mind nemzetközi piacokon a magasabb feldolgozottsági szintet elérő termékek előállítása jelenti az innováció irányvonalát. Egyre nagyobb változatosságot mutató import elősütött, gyorsfagyasztott termékek jelennek meg a hazai piacon, míg a magyarországi gyártók a melegüzemi, előre fűszerezett és/vagy pácolt, vagy töltelék árukkal fejlesztik termékkínálatukat.
A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. termékinnovációit olyan, más ágazatokban működő cégekkel közösen próbálja megvalósítani, amelyek nagy tapasztalatokkal rendelkeznek bizonyos áruszegmensek tekintetében, és akiktől rengeteget tud társaságunk tanulni. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. a hazai piac fejlődésének kulcsát a minőségi hazai termékekben és termékinnovációkban látja, mindemellett azt kommunikálja partnerei és a fogyasztók irányába, hogy a folyamatos állat-egészségügyi és minőség-ellenőrzési kontroll mellett a hazai gazdaságokból kikerülő haltermékek biztonságosak, és kitűnő minőséget képviselnek a piacon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
10 éves a magyar Black Friday – az akcióvadászattól a tudatos vásárlásig
A Black Friday Magyarországon 10 év alatt sokat változott: míg…
Tovább olvasom >77 ezer forint: ennyit terveznek idén költeni a magyarok karácsonyi ajándékra
Szeretteinkkel szívesebben találkozunk személyesen karácsonykor, az ajándékokat viszont egyre gyakrabban…
Tovább olvasom >A diabétesz előszobája: az elhízás megháromszorozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
Miközben a cukorbetegséghez és annak szövődményeihez köthető halálozás folyamatosan nő…
Tovább olvasom >