Magas szintű országos ifjúsági szakmai gasztronómiai verseny

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2013. 03. 18. 11:08

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség második alkalommal hirdette meg a Magyarországon vendéglátó szakmákat oktató intézmények tanulóinak országos szakmai emlékversenyét.

Nagy múltú kollégánk emlékére a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség 1992-ben alapította a Schnitta Sámuel díjat, melyet életműdíjként az éttermi munkát végzők kaphatnak. Emlékének tisztelegve, a nevét viselő bizottság tagjai, 2009 szeptemberében tartott ülésén határoztak arról, hogy a vendéglátó alapszakmákat tanulóknak a róla elnevezett versenyt indítanak, ezt 2010-ben szervezte és bonyolította első alkalommal a bizottság, melyet a veszprémi SÉF Vendéglátó Szakközép Iskola nyert.

Az elmúlt évben második alkalommal írta ki a gasztronómiai versenyt az egyesület, melynek selejtezőit ősztől, január végéig rendeztek az ország hét régiójában, ahonnan az első helyezett iskolák öt fős csapatai jutottak a verseny legjobbjai közé.

– Bocskai István Szakképző Iskola, Hajdúszoboszló
– Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakképző Iskola, Kaposvár
– SÉF Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakképző Iskola, Veszprém
– Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium Sopron
– Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola, Miskolc
– Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola, Kecskemét
– Szinergia Üzleti Szakképző Iskola, (Taverna Tagintézménye), Budapest

A régiónkénti megmérettetéseken közel harminc intézmény hallgatói versengtek. A II. Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékverseny döntőjének helyszíne immár második alkalommal Miskolc városa, időpontja 2013. március 20-21. A verseny lebonyolításában a Schnitta egyesületnek a MNGSZ Miskolc környékének régiós szakemberei segítenek, az iparkamarákkal történő jó együttműködésnek köszönhetően – akik a régiós versenyeket is segítették – a döntő adminisztrációját a BOKIK munkatársai látják el.

A csapatok a három vendéglátó alapszakma képviselőiből állnak, a szakácsoknak általuk előre ismert alapanyagokból kell, lefőzniük egy négyfogásos ételsort, aminek tányérdesszertjét a csapat cukrász tagja készíti el. A verseny része még az említett szakmák képviselői által elkészített, a nagyközönség és a zsűri részére is bemutatott hidegkonyhai termékekből összeállított, nyolc személyes díszmunka, valamint egy dísztorta elkészítése is.

A Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület várja a versenyre az iskolák tanulóit, a gasztronómia iránt érdeklődő látogatókat akik a verseny második napján március 21-én belépődíj nélkül tekinthetik meg Miskolcon az ITC székházban a résztvevő csapatok munkáit.
(Képünk csak illusztráció)

Kapcsolódó cikkeink