Magas energiaszámlák helyett sok milliós nyereség?
A zéró karbonkibocsátás eléréséhez nem kell a nyereség és a bolygónk között választani. Csökkenthető az élelmiszer- és italgyártók energiafogyasztása, szén-dioxid terhelése, illetve a költségek.
A zöld élelmiszeripar nem csak elvárás, de kötelező cél
Világszerte nem csak elvárás, de költséghatékonysági szempontok miatt az élelmiszeripari cégek elemi érdeke is az energiafogyasztásuk optimalizálása és a zéró karbonkibocsátás megteremtése. Az élelmezési rendszereken belül az élelmiszer feldolgozás és forgalmazás, valamint az ehhez kapcsolódó fogyasztás felelős a világ energiafelhasználásának 30%-áért. Az ágazatban a többi feldolgozóipari területhez képest ugyanis nehezebb optimalizálni a szén-dioxid-kibocsátást, a különböző hűtő- fűtő rendszerek üzemeltetése miatt. Holott jelenleg Európában és világszerte is rendkívüli módon emelkedtek az energiaárak, illetve a kibocsátás csökkentését várják el a fogyasztók és a kormányzatok is szigorú klímacélokat írnak elő a szektor szereplői számára. A gyártól egyaránt vizsgálják azokat a lehetőségeket, amelyekkel mind a rövid és a hosszú távú céljaikat is megvalósíthatják, ugyanakkor csökkenthetik az energiaigényüket és a szén- dioxid-kibocsátásukat. Az vezető multinacionális energia- és szolgáltató vállalat, a Centrica Business Solutions felmérése szerint az élelmiszer- és italgyártó vállalatok 64%-a alkalmaz már valamilyen energiahatékonysági rendszert, valamint 18%-uk vesz igénybe IOT megoldásokat. Ez utóbbiak olyan digitális rendszerek, amelyekkel nyomon követhetik energiafelhasználásukat, illetve környezetterhelő és energiaigényes működési területeiket.
Ezek a legmodernebb megújuló technológiák
A telepített, megújuló energiára épülő megoldások új szintre emelik az élelmiszer- és italgyártó vállalatok működését, és nemcsak az energiára jutó költségeket csökkentik jelentős mértékben, de segítségükkel elérhető a zérő karbonemissziós cél. A Centrica Business Solution legfrissebb élelmiszeripari tanulmányában több sikeres projektet mutatott be. Az Innocent Drinks például a legmodernebb technológiával, így hőszivattyúkkal és helyszíni szélerőművekkel, napelemekkel alakította ki legújabb gyárát Rotterdamban, amellyel elérte a teljes karbonsemlegességet. A mezőgazdasági beszállítók szintén napenergiával csökkenthetik a növénytermesztéshez szükséges energiaköltségeiket és kibocsátásukat. Az üvegházi termesztést alkalmazó holland gazdák például víztározóban gyűjtik a növények öntözéséhez szükséges esővizet, a víztározó lefedéséhez használt tetőkre a Centrica Business Solutions és az Albers Alligator közösen új, úszó napelemes megoldást dolgozott ki. Ez a fejlesztés amellett, hogy víztározó fedését is ellátja, fenntartható, megbízható és költséghatékony villamosáram forrásként is szolgál. Olaszországban a Parma tartományban található Gualerzi sonkagyártó üzem 425 kW-os napelemes rendszert használ a gyár villamosenergia-szükségletének mintegy 60%-ának előállítására; ez nagy előrelépés a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése terén, nem beszélve arról, hogy a módszer költséghatékony is.
Hidrogén nélkül nincs zöld jövő
A hidrogén alapú CHP alkalmazása szintén hatékonyan csökkenti a költségeket és széndioxid kibocsátást. Erre a technológiára alapozva az aszeptikus élelmiszercsomagolásokat gyártó vezető multinacionális vállalat az IFFCO 30%-kal csökkentette energiaköltségeit a dél-olaszországi Caserta tartományban található létesítményében. Egy brit pékség Európa egyik legnagyobb üzemének tervezése során a leghatékonyabb működés elérése érdekében szintén a CHP technológiát választotta. A gyártás jelentős hőigénye miatt a pékség a Centrica Business Solutionszel együttműködve az egyik legújabb és leghatékonyabb 1 MWe teljesítményű kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő (CHP) egységet üzemelte be a telephelyén. A berendezés kisfeszültségű villamosenergiát termel, amit a rendszer nagyfeszültségre átalakítva továbbítja a telephely 11 KV-os körvezetékére. A CHP-egység segítségével az üzem éves szén-dioxid kibocsátása 1000 tonnával csökken. Ezen túlmenően, az energiakiadások évente körülbelül 400 000 fonttal csökkennek, így a garanciával támogatott egység beruházási költsége körülbelül három év alatt megtérül.
Együtt egy fenntarthatóbb élelmiszeriparért
Szabó Péter, a Centrica Business Solutions igazgatója elmondta: „A nettó zéró karbonkibocsátás eléréséhez nem kell a nyereség és a bolygónk között választani. A napelemek, a kogenerációs egységek, a hőszondák és hőszivattyúk mind-min olyan berendezések, amelyekkel az ital- és élelmiszeripari vállalatok csökkenthetik a kibocsátásukat és biztosíthatják hosszú távú versenyképességüket. Ezzel pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy azélelmezési rendszer a jövőben fenntarthatóbb legyen.” A Centrica Business Solutions olyan energiaeszközöket épít, üzemeltet és tart fenn, amelyek segítik a vállalatokat a dekarbonizációban és a pénzmegtakarításban. Közép- és nagyméretű ipari vállalatok számára a helyszíni, mérőórák mögötti energiamegoldásokra szakosodtak, főként a feldolgozóipar, az élelmiszeripar, a gyógyszeripar és az egészségügy területén. Több mint 200 éves energiapiaci tapasztalattal rendelkeznek, így a kiterjedt iparági szakértelemnek hála teljes körű hő- és energiaigényeket tudnak kielégíteni a megoldásaikkal. Integrálják a helyszíni napelemes PV-t , a földgázzal és hidrogénnel működő kapcsolt hő- és villamosenergiát, a hőszivattyút és más energiahatékonysági megoldásokat. Mindezt finanszírozási lehetőségekkel és vezető üzemeltetési és karbantartási készségekkel párosítják. Megoldásaik segítenek a vállalatoknak egyensúlyt teremteni a bolygó és a profit igényei között.
A cikk létrejöttét a Centrica Business Solutions támogatta.
Kapcsolódó cikkeink
Az ESG fenntarthatóság egyre fontosabb a hazai kkv-k számára
A fenntarthatóság és a vállalatirányítási szempontok (ESG: Environmental, Social, Governance)…
Tovább olvasom >A Valentin-napi hulladék kétharmada nem újrahasznosítható
Az Európai Unióban egyetlen Valentin-napon több mint 100 000 tonna…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és természetvédelem egy nagyberuházásban
Az idén tavasszal nyíló Le Primore Hotel & Spa nemcsak…
Tovább olvasom >További cikkeink
MBH Bank: A januári inflációs adat után 4,6%-ra emeljük idei inflációs prognózisunkat
A decemberi 4,6%-os év/év alapú áremelkedést követően 2025. januárban 5,5%-kal…
Tovább olvasom >Az ESG fenntarthatóság egyre fontosabb a hazai kkv-k számára
A fenntarthatóság és a vállalatirányítási szempontok (ESG: Environmental, Social, Governance)…
Tovább olvasom >Nem magyar sajátosság a kiugró januári infláció – ekkor fékezhet az áremelkedés
Az év eleji áremelések hatásai egyértelműen megmutatkoznak a legfrissebb inflációs…
Tovább olvasom >