Ma van az Élelmezési Világnap
A vízbiztonság és a biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében célunk a mezőgazdaság fenntartható, az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok várható hatásait előrejelző, azokkal lépést tartó fejlesztése – fogalmazott beszédében Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Budapesten, az Élelmezési Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

(Fotó: AM/Vermes Tibor)
Az Élelmezési Világnap kiváló lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet a legfontosabb kihívásokat jelentő témákra: az éghajlatváltozás okozta gondokra, az egyre nagyobb területeket érintő aszályra, a talajerózióra és a romló talajéletre, valamint a termőföldvédelem problémájára – mondta a helyettes államtitkár. Ma, az élelmezési világnapon, az ENSZ FAO a világ 150 országában változatos programok révén hívja fel a figyelmet az élelmezés és a vízgazdálkodás kihívásaira. Fontos, hogy Magyarországon is az egész társadalom megértse, egyik legfontosabb feladatunk megtartani azt. Ehhez a 2023-ban indult és induló támogatások is segítséget adnak.
Juhász Anikó arról is szólt, hogy a vízkészletek megóvását számos közelmúltbéli rendezvény is központi témájává tette
A termésbiztonsághoz a növénytermesztésben már nem elegendő a megfelelő agrotechnika alkalmazása, hanem a vízvisszatartás és a víztakarékos öntözéses gazdálkodás feltételrendszerének biztosítása is szükséges. Szerencsés adottságainak köszönhetően Magyarország jó minőségű vízkészletekben gazdag, így nemzeti kincsként tekintünk a tiszta vízre.
A helyettes államtitkár a fenntartható talaj- és vízfelhasználás hatékonyságának növelése területén a kutatás-fejlesztés és innováció szerepét alapvető jelentőségűnek nevezte
Mint fogalmazott, a precíziós technológia kevesebb és célzott vízfelhasználást tesz lehetővé, mivel a növény valódi igényeihez igazítja az öntözést. Ezáltal biztonságosabb és kiszámíthatóbb mezőgazdasági termelést és magasabb termékminőséget lehet elérni a környezet károsodása nélkül.
Juhász Anikó nagyra értékelte a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a FAO közös adománykonvoját, amely segíti az élelmiszerpazarlás csökkentését Magyarországon, egyúttal felhívja a figyelmet a környezettudatosság fontosságára.
A FAO és az Élelmiszerbank Egyesület idén 18. alkalommal indította útjára az adománykonvojt. A kamionokból és teherautókból álló kocsisor 50 ezer kilogramm tartós élelmiszert szállított. A 75 millió forint értékű szállítmányból 13 ezer élelmiszercsomag készül a rászorulók számára.
AM
Kapcsolódó cikkeink
A FAO élelmiszerár-indexe enyhén emelkedett júliusban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Hogyan táplálkozzunk kánikulában? – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tanácsai
A nyár a lazítás, a nyaralás, a szabadtéri programok időszaka…
Tovább olvasom >A FAO elismerésben részesíti a fiatal gazdákat
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelöléseket vár a Fiatal…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >