Magazin: Lyoni ízek és színek
A gasztronómia fővárosaként is emlegetett Lyon számos meglepetést tartogat.
Az utánozhatatlan édességboltok, a piac, az óriási hipermarketek és a kihagyhatatlan Paul Bocuse étterem megannyi színfoltja Franciaország második legnagyobb agglomerációjának.
Már a vaskorban is laktak a Mont Blanc lábainál, de városi formát Julius Ceasar idején öltött Lugdunum. Az arabok Loudon néven foglalták el, de Nagy Károly verduni szerződésében már Lyon néven jelenik meg. Gazdagsága vonzotta a rablókat, így a 900-as években a normannok, a magyarok és a vandálok is fosztogatták. Utánozhatatlan hangulatú óvárosát, a Vieux-Lyont ideköltöző olasz pénzemberek hozták létre. A kereskedelem mellett a selyem- és textilipar egyik központja lett, a mai napig a „lyoni takácsok” a városhoz legtöbbet társított fogalom. A 19. században több egyetem nyitotta meg itt kapuját, és több találmány, így a mozi, a Lumière testvérek filmezési technikája és Marius Berliet teherautója is e városban készült el. Innen indult az első francia vonat és a világ első siklója, de innen származik a „Világ proletárjai egyesüljetek!” jelmondat is. A város szülötte Antoine de Saint-Exupéry, akiről a repteret is elnevezték.
A város 2 folyója, a Rhône és a Saône meghatározza a látképet. A legújabb, 19. hidat néhány hete adták át. A városnak 4 metróvonala van, a fővárossal a francia szupervonat, a TGV köti össze, ami a 425 km távolságot hajszálpontosan 2 óra alatt teszi meg, így lehetséges, hogy többen Párizsba járnak dolgozni.
Kis és nagy üzletek
A városmarketinget komolyan veszik, az idei jelmondat (OnlyLyon) számos helyen megjelenik. És valóban, sok dolog csak Lyonban található, például a gasztronómiának az a színes forgataga, amelyben a lábas és szárnyas állatok ugyanúgy helyet kapnak, mint a tenger gyümölcsei vagy a sajtkülönlegességek és a borok. A piaci kavalkád minden érzéket megmozgató forgataga jól illusztrálja ezt a sokszínűséget, és friss alapanyagokat biztosít az otthonokban és az éttermekben készülő ínycsiklandó finomságokhoz.
November végén külön színfoltok a városban sok ponton megjelenő Beaujolais-kóstoltatók vidám szigetei, ahol szívesen megállnak egy pohárkára, időznek, elbeszélgetnek, majd legtöbbször néhány palackkal vásárolnak is a járókelők.
A reneszánsz belvárosban kis hagyományos és kortárs-modern édesség-, csokoládé- és fűszerboltok kínálják az extravagáns színű különlegességeket. A rózsaszín mázzal bevont mandulát, a pralinét szinte minden süteményformában felhasználják, briósban, leveles és kevert tésztában, tortában, krémes süteményben és tallérban, csokoládéban, és csak úgy, magában is fogyasztják. Mire mindet végigkóstoljuk, már meg is szeretjük ezt a finomságot.
A sajtok kínálata lélegzetelállító. Ezek az érett, különleges ízek minden főétkezés részei, a ropogós héjú friss bagettel ellenállhatatlanok. Bizonyos fajták, például a Tomme csak a hideg hónapokban kapható, mert csak a télen fejt friss tejből készítik a sajtmesterek.
Az utcákon már készül az ünnepi dekoráció, és november 25-én megnyit a karácsonyi vásár a főtéren is.
Európa legnagyobb napicikk-kereskedője
A belvárosban a Carrefour City boltokban, a külső kerületekben a hatalmas Carrefour hipermarketekben intézik bevásárlásaikat a háziasszonyok. A világban második, Európában az első legnagyobb kiskereskedelmi szereplő 34 országban 10 100 üzlettel rendelkezik.
A koncessziós soron is több saját egységet üzemeltet a kereskedőóriás, így bankot és hitelirodát, virágboltot és drogériát is. A soron egy kis magyar színfolt köszönt, a 40. évfordulós Rubik-csomagokkal akciózik, és kirakatát is e téma köré építi a La Compagnie des Petis gyermekruházati bolt.
A Carrefour portálja a legalacsonyabb ár garanciáját hirdeti 2000 termékre, benn az eladótérben pedig az Auchannal szembeni árelőnyt hangsúlyozzák.
A bejárati fősoron a játékkihelyezés dübörög, óriási figurákkal, színes gömbökkel ide már visszavonhatatlanul beköszöntött a karácsony. A szeptember 6. és december 1. közötti időszakban 2 hűségpromóció is fut párhuzamosan, az egyik poharakat ajánl, a másik lakberendezési kellékeket kínál nagy kedvezménnyel. A praktikus gyűjtőfüzetekbe több egységnyi pont is beragasztható, így egy készlet beváltásához nem kell több füzetet előkotorni a női táskák aljáról.
A kozmetikai részlegen egy expressz fodrászat üzemel, ahova főként a férfi vásárlók térnek be szívesen, nem véletlen, hogy a tükör mellett Gillette-display látható.
Megörültünk, hogy a megfáradt vásárlóknak hideg- és melegvíz-automata áll a rendelkezésére az eladótérben, de sajnos az eldobható pohár kifogyott, így szomjan maradtunk.
A teljes áruházban elektronikus polccímke biztosítja a modern árkommunikációt. Az akciók kiemelése viszont még printalapú.
A saját szkennelő, a vásárlási asszisztens használata elterjedt a gyakorlatban. A nálunk inkább kiállítási érdekességként kezelt kis kézi szerkezetet itt idős és fiatal, férfi és nő, egyedül és párban vásárló egyaránt szívesen alkalmazza. Kipróbálni nem tudtuk, mert csak a Carrefour kártyával rendelkezőknek biztosítják ezt a lehetőséget. A vásárlás végén a kijelölt pénztárakban a kütyü átadásával megspórolható az áru kosárból való ki-be rakása, a pénztáros a készülék alapján kéri a végösszeget. Szúrópróba-ellenőrzések, egyeztetések vannak, de ilyet a vásárlók beszámolói alapján évente csak egyszer-kétszer fognak ki. A kézi kosárral vásárlók számára gyorskassza és önkiszolgáló kassza is rendelkezésre áll. A kasszazónán kívül elhelyezett Carrefour hűségkártya-automatánál a vásárlók többek közt ellenőrizhetik pontegyenlegüket, vagy kuponokat is nyomtathatnak.
Gasztronómia felsőfokon
A háztartásokban is gyakran elkészítik a tradicionális lyoni finomságokat, mint például a tartuflette-t, ami camembert sajtos, húsos krumpli és a quedelle-t, a vidéken kedvelt St. Jaque-kagylós, paradicsomos, sajtos, rakott knédlit.
Paul Bocuse is a karácsonyra készül, zászlóshajós Saône-parti étterme építészetileg is egy különlegesség, az ünnepi dekorációval és a falfestményekkel igazi látványosság.
Az utcákat járva lépten-nyomon kisebb-nagyobb éttermek, kávézók, palacsintázók invitálnak betérésre. Aki azonban össze akarja kötni a városnézést egy jó ebéddel, annak a Le Trolley des Lumières buszétterem áll rendelkezésére.
Kátai I.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >A vásárlókkal együtt segít a Lidl
A Lidl Magyarország a Baptista Szeretetszolgálat karácsonyi adománygyűjtő kampányához csatlakozott,…
Tovább olvasom >Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >