Luxuscikk lehet a csokoládéból
A kakaóbab-ültetvények csökkenése és a növekvő kereslet miatt nem sokára a csokoládét is a luxuscikkek kategóriájába lehet sorolni.
A vidéki területek gazdasági fejlődésével és az erőforrások megőrzésével foglalkozó, ghánai központú Natural Conservation Research Council (NCRC) szerint a világ csokoládéfogyasztásának jelenlegi szintje tovább már nem tartható fenn, ezért az édesség 2030-ra olyan ritka csemege lehet, mint manapság a kaviár – adta hírül az ABC News ausztrál hírportál.
A kakaóbab hiányát többek között a nyugat-afrikai aszályos időjárással és az indonéziai ültetvényeket megtámadó kártevőkkel magyarázzák. A Sydney Egyetem kakaószakértője, Jeffrey Neilson szerint a probléma jelentőségét jelzi, hogy csokoládégyárak is próbálnak már közbelépni. „Egyre többen ébrednek rá arra, hogy ami a termelőt érinti, az hamarosan a felvásárlóknál is jelentkezni fog” – tette hozzá Neilson.
Jelenleg az ültetvényeken – elsősorban a kártevők miatt – csökken a terméshozam, így a bevételek is elmaradnak, és a csalódott gazdák végül más haszonnövények termesztésébe fognak – magyarázta a szakértő. Az NCRC szerint az ültetvények területének növelését még az is nehezíti, hogy a kakaóbab csak az Egyenlítő közelében terem meg – írja a hirszerzo.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >A GKI 2025-ben 2-2,5%-os gazdasági növekedést vár
A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2025-re 2-2,5%-os GDP-növekedést prognosztizál, amely a…
Tovább olvasom >Gulyás Gergely: komplex akciótervvel készül a kormány az élelmiszerárak túlzott emelésének letörésére
Első lépésként komplex akciótervvel készül a kormány az infláció és…
Tovább olvasom >