Libaételekkel, magyar borokkal és koncertekkel készül Szent Márton napjára a Skanzen
Hazai borászatok termékeivel, libaételekkel, kézműveskedéssel, a gyerekeket pedig mesékkel és koncertekkel várja a szentendrei Skanzen a Szent Márton Újborfesztivál és Libator programon november 9-én és 10-én.
A katonából hittérítő püspökké vált Szent Márton napját Nyugat-Európa országaiban lámpás felvonulásokkal, Magyarországon lakomákkal, mulatságokkal ünneplik – áll a Skanzen pénteki közleményében.
A szabadtéri múzeum Márton-napi rendezvényén érdekességeket tudhatnak meg a látogatók a libakultusz eredetével kapcsolatban, de vidám őszi közösségi munkák légkörébe is belepillanthatnak. A Márton-napi mulatságok hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes eleveníti meg a múzeum Kisalföld tájegységében. A programot a Langaléta Garabonciások előadása színesíti, de lesz mesemondás és vetítés, történelmi-irodalmi borműhely, őszi csemegék és kézműves termékek vására, a Skanzen Étteremben pedig libaételek várják a látogatókat.
A kézműves foglalkozásokon sok más mellett készíthetnek a gyerekek textillibát és tököt, őszi fülbevalót, termésképet vagy gesztenyéből játékfigurát, de nem maradhat el a lámpások megalkotása sem a délutáni Márton-napi felvonuláshoz.
Az esti Szent Márton nyomába eredő túra mellett gasztronómiai sétán is részt vehetnek az érdeklődők. A fenntartható konyhát fókuszba állító túra az őszi-téli ételkészítési és tartósítási eljárások, és az ezekhez kapcsolódó tárgyak mellett az ősz ízeit viszi majd közel a látogatókhoz.
A Skanzen Vigadó színpadán mások mellett fellép Gulyás László vándormuzsikus, Dóra Áron mesemondó, az ELÁN Zenekar, a Robinson Kruzo Trio, a Dresch Vonósok és az Erdőfű Zenekar. A múzeum portái, házai 16 óráig, a Skanzen Vigadó és a kézműves vásár 18 óráig tart nyitva. A programsorozatot mindkét napon őszbúcsúztató koncert és táncház zárja.
Kapcsolódó cikkeink
Antibiotikummentes libamáj-előállítás fejlesztésében működtek közre a MATE kutatói
Antibiotikummentes, prémium libamáj-előállítás tenyésztés-tartástechnológiájának fejlesztésében működtek közre a Magyar Agrár-…
Tovább olvasom >A libamáj a magyarok egyik kedvenc luxusélelmiszere
Hazánkban a legtöbben a kaviárt, a szarvasgombát és a libamájat…
Tovább olvasom >Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent az FMCG-piac 2024. évi kereskedelmi toplistája
Maradt minden a régiben: Lidl, SPAR, Tesco a dobogósok sorrendje!…
Tovább olvasom >Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Kik nyertek és kik buktak 2024-ben? – Látványos eredménykülönbségek az élelmiszer-kiskereskedelemben
A 2024-es üzleti év mérlege az élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban látványosan kettévált:…
Tovább olvasom >