Libaételek kóstolhatók a balatonfüredi Gastro fesztiválon november második hétvégéjén
A balatonfüredi Gastro fesztivál látogatói Balaton-környéki éttermek és borászatok kínálatából válogathatnak november második hétvégéjén, amikor a Szent-Márton napi libahagyomány megidézése mellett színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket – tájékoztatta pénteken az MTI-t a program szervezője.
Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, hogy a fesztiválon tizenöt borászat és étterem kínálja különlegességeit november 9-én és 10-én. A libából és libabelsőségből készült ételek mellé a balatoni régió fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció Egyesület ajánlott borokat, a Szent Márton-nap hagyományához kapcsolódva elsősorban újborokat. A fesztivál séfjei látványkonyhán mutatják be a liba felhasználásának sokszínűségét, hogy népszerűsítsék a 2012 óta hungarikumnak számító alapanyagot, miközben a Vitorlás tér nagyszínpadán egymást váltják a hazai és nemzetközi zenei produkciók. Fellép majd mások mellett Hangácsi Márton, Charlie Winston brit muzsikus, a Gabin nevű olasz nu-jazz formáció, valamint Spanyolországból a Che Sudaka. Vasárnap a veszprémi Kabóca Bábszínház produkcióját láthatják az érdeklődők, zárásként pedig a Random Trip ad koncertet. A fesztivált Balatonfüred önkormányzata, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüredi Kulturális Központ és a Pannon Gasztro Akadémia szervezte – fűzte hozzá a szervező. Szent-Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik, melyek egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, másrészt az advent közeledtéhez kötődnek, valamint ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A libamáj a magyarok egyik kedvenc luxusélelmiszere
Hazánkban a legtöbben a kaviárt, a szarvasgombát és a libamájat…
Tovább olvasom >Országos Étterem Hét: a cél a minőségi gasztronómia elérhetőbbé tétele
Az Országos Étterem Hét elsődleges célja, hogy kedvező áron mutassa…
Tovább olvasom >A séf legyen egyéniség!
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja a csendes, szerény, ám annál…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kitűnően szerepeltek a 2024-es évjáratú borok a XXI. Synvino Borversenyen
Összesen 400 nevezés érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta…
Tovább olvasom >Mit gondolnak a vállalati felsővezetők a művészetről?
„Topvezetők és a művészet – az örökség és a művészet…
Tovább olvasom >GELATISSIMO 2026: A fagylaltipar legnagyobb szakmai találkozója Stuttgartban
A fagylaltkedvelők és a szakma képviselői izgatottan várják a következő…
Tovább olvasom >