Libaételek kóstolhatók a balatonfüredi Gastro fesztiválon november második hétvégéjén
A balatonfüredi Gastro fesztivál látogatói Balaton-környéki éttermek és borászatok kínálatából válogathatnak november második hétvégéjén, amikor a Szent-Márton napi libahagyomány megidézése mellett színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket – tájékoztatta pénteken az MTI-t a program szervezője.
Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, hogy a fesztiválon tizenöt borászat és étterem kínálja különlegességeit november 9-én és 10-én. A libából és libabelsőségből készült ételek mellé a balatoni régió fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció Egyesület ajánlott borokat, a Szent Márton-nap hagyományához kapcsolódva elsősorban újborokat. A fesztivál séfjei látványkonyhán mutatják be a liba felhasználásának sokszínűségét, hogy népszerűsítsék a 2012 óta hungarikumnak számító alapanyagot, miközben a Vitorlás tér nagyszínpadán egymást váltják a hazai és nemzetközi zenei produkciók. Fellép majd mások mellett Hangácsi Márton, Charlie Winston brit muzsikus, a Gabin nevű olasz nu-jazz formáció, valamint Spanyolországból a Che Sudaka. Vasárnap a veszprémi Kabóca Bábszínház produkcióját láthatják az érdeklődők, zárásként pedig a Random Trip ad koncertet. A fesztivált Balatonfüred önkormányzata, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüredi Kulturális Központ és a Pannon Gasztro Akadémia szervezte – fűzte hozzá a szervező. Szent-Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik, melyek egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, másrészt az advent közeledtéhez kötődnek, valamint ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >HNT: hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya…
Tovább olvasom >Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >Május 13-án startol a 44. Országos Borverseny – Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett nyitják meg a rangos eseményt
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2025. május 13-án rendezi meg…
Tovább olvasom >Portugieser csúcstalálkozó: Megvannak a jubileum győztesei
Április 23-án immár tizedik alkalommal szerveztek nemzetközi versenyt a portugieser…
Tovább olvasom >