Leszerepelt az őrölt fűszerpaprika a nagy paprikateszten
Azt hisszük, jó – holott valójában nem az az áruházakban kapható fő hungarikum, az őrölt fűszerpaprika nagy része – erre figyelmeztetnek a Magyar Gasztronómiai Egyesület idei nagy paprikatesztjének eredményei. A gyenge minőségű pirospaprika dömpingjének okait lehet, hogy nem csak a gyártóknál érdemes keresni.
Aki akar, talál magának jó őrölt fűszerpaprikát, kérdés, hogy hol, mert a kiskereskedelemben kapható termékek többsége csapnivaló – erről beszélt a hirado.hu-nak Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója.
A Röszkei Hagyományőrző Egyesület tagjai és Patkós Lilla, (b) az Alpok-Adria szépségversenyen egyik résztvevője paprikát pakol Szegeden, a Dugonics téren felállított szekérre a Szegedi Paprika Fesztivál alkalmából megtartott sajtótájékoztatón. Október első hétvégéjébe hajló héten rendezik Szegeden a már hagyományosnak mondható Szegedi Paprika Fesztivált.
Gyalázatos minőség
A társaság idei paprikatesztjének mezőnye valamivel erősebb volt, mint a három évvel ezelőtti, de látványos javulást nem észleltek. Az egyesület közlése szerint annyi pozitívum elmondható, hogy a minták között kevesebb volt a fogyasztásra alkalmatlan, hibás tétel. Most is sok olyan akadt azonban, amely díszcsomagolásban, nemzetiszín szalaggal, tanúsítványnak látszó plecsnikkel feszített az üzletek polcain, miközben gyalázatosan gyenge minőségű, rossz ízű volt.
Gyümölcsös, friss, élénk
A 19 vizsgált tételből a kóstolók hatot találtak kiváló minőségűnek, négyet pedig még elfogadhatónak. A nyertes a Rubin Szegedi Fűszerpaprika-feldolgozó csúcsterméke lett. Az egyesület szerint ez a pirospaprika élénk savaival, gyümölcsösségével, frissességével kimagaslott a mezőnyből.
9 tételnek azonban alig volt élvezeti értéke, sőt hibás tételek is akadtak köztük. Egy minta még az alsó fertályból is kilógott, lefelé, ez kapta a legkevesebb pontot pedig az egyik nagy nemzetközi márka terméke. Az egyesület szerint az sem túl megnyugtató, hogy a legnagyobb forgalmú kiskereskedelmi egységekben, élelmiszer-áruházakban, hipermarketekben, áruházláncokban legnagyobb mennyiségben kapható fűszerpaprikák szinte mind kínosan gyenge minőségűnek bizonyultak. (hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Kiemelten támogatja az agrártárca az őshonos fajták megőrzését
Nagy energiát és jelentős forrást biztosít az Agrárminisztérium az őshonos…
Tovább olvasom >Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom
A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés…
Tovább olvasom >Jönnek az újabb hungarikum-pályázatok
Az idei évben összesen 445 millió forint értékű hungarikum-pályázatot hirdet…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rendkívüli fogyasztóvédelmi ellenőrzést indítanak az ételfutár cégeknél
A fogyasztóvédelemért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot indít a…
Tovább olvasom >Omnichannel Scale 2024 – Miként maradhatnak versenyképesek a magyar kereskedők?
Mindannyian érezzük, hogy valami nagyon megváltozott a kereskedelemben. A digitális…
Tovább olvasom >Magyar fejlesztésű AI-szoftver írja át a nemzetközi üzleti világot a vendéglátóiparban
A 100%-ban magyar fejlesztésű Everguest Intelligence AI-szoftver nem csupán egy…
Tovább olvasom >