Lesz magyar ökoborvidék
Néhány év múlva a történelmi Nagy-Somló borvidéken – itthon úttörő módon – egységesen ökológiai módon fognak borszőlőt termelni. Az átállást négyéves képzés előzi meg a hegyközség szervezésében az ÖMKi (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) és a Biocont Kft. közreműködésével.
A legutóbbi, 2017-ben végzett felmérések szerint Európában már közel 400 ezer mezőgazdasági vállalkozás foglalkozik biotermeléssel. A bioborágazat különösen gyorsan növekszik. Bő tíz év alatt megnégyszereződött a bioszőlő-területek nagysága a világon, és a bioborok nemzetközi piaca 2022-ig becslések szerint akár 12-15 százalékkal is nőhet. Itthon első fecskeként a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége 2018. november 21-i közgyűlésén túlnyomó többséggel szavazta meg az áttérést ökológiai művelésre. Az átállást többek között az ÖMKi is képzéssel támogatja: a négy éven át tartó oktatást somlói szőlészeknek szervezte a hegyközség. Az átállási folyamat 2023 januárjában kezdődik, amelynek végén előreláthatóan 2026-ra ökológiai tanúsítványt kaphat az első hazai egységesen organikus borvidék. //
Kapcsolódó cikkeink
A francia borászok aggódnak az amerikai vámok miatt
Komoly aggodalmat váltott ki Franciaországban az a frissen kihirdetett EU–USA…
Tovább olvasom >Nagy István: Meg kell védenünk a gazdáknak járó uniós forrásokat
Tönkre mennek a gazdák, ha az új európai uniós költségvetés…
Tovább olvasom >Papírpalackos bort vezet be kínálatába a német Rossmann
A Rossmann a németországi kereskedők közül elsőként dob piacra nagy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szeptembertől jön a digitális SZÉP-kártya – nő a keretösszeg is
Idén szeptember 1-jétől életbe lépnek a tavaly bejelentett változások a…
Tovább olvasom >Ötállomásos koncertsorozatot tartanak a parajdi Sóvidéken a térség turizmusának fellendítésére
Ötállomásos koncertsorozatot tartanak szeptemberben és októberben neves magyar és román…
Tovább olvasom >Tésztavarázslatok, ezúttal othhonra – A nap videója
Még a szakácsot is elszórakoztatja!
Tovább olvasom >