Lesz magyar ökoborvidék
Néhány év múlva a történelmi Nagy-Somló borvidéken – itthon úttörő módon – egységesen ökológiai módon fognak borszőlőt termelni. Az átállást négyéves képzés előzi meg a hegyközség szervezésében az ÖMKi (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) és a Biocont Kft. közreműködésével.
A legutóbbi, 2017-ben végzett felmérések szerint Európában már közel 400 ezer mezőgazdasági vállalkozás foglalkozik biotermeléssel. A bioborágazat különösen gyorsan növekszik. Bő tíz év alatt megnégyszereződött a bioszőlő-területek nagysága a világon, és a bioborok nemzetközi piaca 2022-ig becslések szerint akár 12-15 százalékkal is nőhet. Itthon első fecskeként a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége 2018. november 21-i közgyűlésén túlnyomó többséggel szavazta meg az áttérést ökológiai művelésre. Az átállást többek között az ÖMKi is képzéssel támogatja: a négy éven át tartó oktatást somlói szőlészeknek szervezte a hegyközség. Az átállási folyamat 2023 januárjában kezdődik, amelynek végén előreláthatóan 2026-ra ökológiai tanúsítványt kaphat az első hazai egységesen organikus borvidék. //
Kapcsolódó cikkeink
Lengyel nagyvállalat vásárolta fel a legnagyobb moldovai borexportőrt
A lengyel Maspex felvásárolta a legnagyobb moldovai borexportőrt, a Purcari…
Tovább olvasom >Repülőn is jöhet a bor Olaszországból
Jelentősen egyszerűsödhet a beszállás az olasz repülőtereken: az új generációs…
Tovább olvasom >Minden korty egy új fejezet – teljesen megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád
A borkészítés minden fázisát elemezve és átgondolva, a legújabb trendeknek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Póló egy nagyon távoli városból, Budapestről – A nap képe
A Tajvan központi részén található Wansho mosodában hátrahagyott ruhadarabok most…
Tovább olvasom >A Terminátor bögréje – A nap képe
A Terminátor 2 film ihlette a Nemesis Now-gyűjtői bögréjét (söröskorsót?),…
Tovább olvasom >Süteménydíszítés egy másik dimenzióban – A nap videója
A Las Vegas-i Amaury Guichont, „művésznevén” a The Chocolate Guy-t…
Tovább olvasom >