Lesz magyar ökoborvidék
Néhány év múlva a történelmi Nagy-Somló borvidéken – itthon úttörő módon – egységesen ökológiai módon fognak borszőlőt termelni. Az átállást négyéves képzés előzi meg a hegyközség szervezésében az ÖMKi (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) és a Biocont Kft. közreműködésével.
A legutóbbi, 2017-ben végzett felmérések szerint Európában már közel 400 ezer mezőgazdasági vállalkozás foglalkozik biotermeléssel. A bioborágazat különösen gyorsan növekszik. Bő tíz év alatt megnégyszereződött a bioszőlő-területek nagysága a világon, és a bioborok nemzetközi piaca 2022-ig becslések szerint akár 12-15 százalékkal is nőhet. Itthon első fecskeként a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége 2018. november 21-i közgyűlésén túlnyomó többséggel szavazta meg az áttérést ökológiai művelésre. Az átállást többek között az ÖMKi is képzéssel támogatja: a négy éven át tartó oktatást somlói szőlészeknek szervezte a hegyközség. Az átállási folyamat 2023 januárjában kezdődik, amelynek végén előreláthatóan 2026-ra ökológiai tanúsítványt kaphat az első hazai egységesen organikus borvidék. //
Kapcsolódó cikkeink
Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár…
Tovább olvasom >A borok suttogója vagy tudós? Avagy mit tud egy Master of Wine?
A Master of Wine (MW) hivatást ezernyi mítosz lengi körül…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon pedig éves szinten 15%-kal nőtt a szállodai befektetések száma
Dinamikus fellendülést mutat a budapesti és közép-kelet-európai szállodapiac, amely minden…
Tovább olvasom >A KÖZSZÖV első 25 éve
Megalapításának 25. évfordulóját ünnepli idén a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos…
Tovább olvasom >Ahol a nagyok csapolnak
A Magyar Sörgyártók Szövetségének 2024-es jelentése szerint 2024-ben a hordós…
Tovább olvasom >