Lesz magyar ökoborvidék
Néhány év múlva a történelmi Nagy-Somló borvidéken – itthon úttörő módon – egységesen ökológiai módon fognak borszőlőt termelni. Az átállást négyéves képzés előzi meg a hegyközség szervezésében az ÖMKi (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) és a Biocont Kft. közreműködésével.
A legutóbbi, 2017-ben végzett felmérések szerint Európában már közel 400 ezer mezőgazdasági vállalkozás foglalkozik biotermeléssel. A bioborágazat különösen gyorsan növekszik. Bő tíz év alatt megnégyszereződött a bioszőlő-területek nagysága a világon, és a bioborok nemzetközi piaca 2022-ig becslések szerint akár 12-15 százalékkal is nőhet. Itthon első fecskeként a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége 2018. november 21-i közgyűlésén túlnyomó többséggel szavazta meg az áttérést ökológiai művelésre. Az átállást többek között az ÖMKi is képzéssel támogatja: a négy éven át tartó oktatást somlói szőlészeknek szervezte a hegyközség. Az átállási folyamat 2023 januárjában kezdődik, amelynek végén előreláthatóan 2026-ra ökológiai tanúsítványt kaphat az első hazai egységesen organikus borvidék. //
Kapcsolódó cikkeink
Stílus, nyelv, eszköz
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Borban a kettősség
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Európai uniós oltalomban részesült az Etyeki Pezsgő és a Füred elnevezés
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Adók és arányok
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Visszatérés a klasszikus bárkultúra alapjaihoz: megnyitott a Lazy Lion bár az Adria Palotában
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Avokadó van és lesz! – A nap képe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

