Lengyelországban nyitja meg a PepsiCo legfenntarthatóbb európai gyárát
A PepsiCo Lengyelországban nyitotta meg „legfenntarthatóbb európai gyárát” Środa Śląska közelében.
A 300 millió eurós projektben létrejött gyár a vállalat ötödik üzeme az országban, mely a hazai piacra és több mint 20 országba irányuló – többek között Németországba, Csehországba, Szlovákiába és Magyarországra – exportra is termel.
Az üzemet Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Mark Brzezinski amerikai nagykövet nyitotta meg. Az eseményen több mint 150 kormánytisztviselő, a helyi hatóságok, projektpartnerek és a PepsiCo munkatársai vettek részt.
A fenntarthatóság jegyében
A tervek szerint 2035-re klímasemlegessé váló lengyel üzem olyan új fenntarthatósági megoldásokat fog alkalmazni, mint az esővíz összegyűjtése és újrafelhasználása, valamint a saját energiatermelés a tetőn elhelyezett napelemek segítségével.
Az alacsony közműfogyasztás mellett a létesítmény napelemek segítségével saját energiát termel, és a tervek szerint a jövőben egy napelempark is épülhet a helyszínen. Az épület közművei a visszanyert hőenergiát és esővizet használják majd.
Technológia
A gyártási folyamatból származó burgonya kulcsszerephez jut, ugyanis a héjmaradványok anaerob emésztési technológia révén az üzem energiaellátásához járulnak hozzá, majd alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágya lesz belőlük, amelyet a gazdák kapnak meg a következő termés megtermeléséhez.
Az üzemben olyan új fenntartható megoldások is alkalmazásra kerülnek, mint az elektromos gőzfejlesztő és az elektromos autóflotta külön töltőállomásokkal.
Jelentős mérföldkő
– Lengyelország stratégiai szempontból fontos és egyben jelentős fejlődési potenciállal rendelkező piac, ahol több mint 30 éve fektetünk be – mondta Silviu Popovici, a PepsiCo Europe vezérigazgatója. – Ennek az új, környezetileg fenntartható snack-üzemnek a megnyitása jelentős mérföldkő a PepsiCo számára Európában. Szeretnénk köszönetet mondani munkatársainknak és partnereinknek, hogy segítettek nekünk újragondolni az élelmiszerek jövőjét, és életre hívni ezt a létesítményt – fűzte hozzá Silviu Popovici.
Kapcsolódó cikkeink
Zöld minimum javaslatcsomagot dolgozott ki az ÉVOSZ
Az ÉVOSZ Fenntarthatósági Tagozata „Zöld minimum” néven jegyzett javaslatcsomagot dolgozott…
Tovább olvasom >A Ferrero alapanyagainak már 90%-a visszakövethető
Jelentős előrelépésről számolt be a Ferrero Csoport 16. Fenntarthatósági jelentésében…
Tovább olvasom >A magyar fogyasztók továbbra is árérzékenyek, de egyre fontosabb a környezetvédelem
A PENNY évek óta következetesen vezet be olyan fenntartható megoldásokat,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >