Lencséből készült, vegán és gluténmentes – különleges kekszet fejlesztettek a Semmelweis Egyetemen
Egy új, növényi alapú, gluténmentes keksz került reflektorfénybe a Semmelweis Egyetem jóvoltából, amely nemcsak az ételintoleranciával élőknek, hanem a tudatos táplálkozást követőknek is ígéretes alternatíva lehet. A fejlesztés részleteiről Hajas Lívia, a Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék tanársegédje beszélt az InfoRádióban.
„Ez egy több mint öt éve zajló kutatás újabb eredménye” – mondta Hajas Lívia, aki szerint a cél egy olyan snack létrehozása volt, amely egyszerre gluténmentes, rostban és fehérjében gazdag, és növényi alapú, így vegán étrendbe is beilleszthető. A legtöbb gluténmentes termékkel ellentétben ez a keksz nem keményítőalapú lisztekkel (például rizs- vagy kukoricaliszttel) készül, hanem fehérjedús lencse az alapja, amit különféle növényi fehérjeforrásokkal is dúsítottak.
A termékfejlesztés során tökmagból, barna rizsből, sárgaborsóból és kendermagból kivont fehérjéket is teszteltek. Ezek kombinálásával sikerült növelni a fehérje biológiai értékét, miközben arra is figyeltek, hogy a keksz állaga – ropogóssága, keménysége – is megfelelő maradjon. A kutatók nemcsak műszeres mérésekkel vizsgálták a termékeket, hanem érzékszervi teszteket is végeztek: dietetikus hallgatók kóstolták és értékelték a kekszeket.
Az érzékszervi vizsgálatok szerint a hallgatók elégedettek voltak a különböző változatokkal. Mint Hajas Lívia elmondta, a felhasznált fehérjeforrás mindig befolyásolta az állagot: például a sárgaborsó-fehérje keményebb, ropogósabb állagot adott, míg ha rosttal – például inulinnal – kombinálták, puhább, kevésbé morzsálódó, de kevésbé ropogós lett a végeredmény.
A kutatás még nem zárult le, a receptúra tökéletesítése folyamatban van. Az egyik jelenlegi kihívás a termék viszonylag magas cukortartalma – ezen is dolgoznak, hogy a csökkentés ne menjen az élvezeti érték rovására. A fejlesztők remélik, hogy hamarosan a szélesebb fogyasztói körhöz is eljuthat a termék, amely egy új generációs, tudatos snacket képvisel a funkcionális élelmiszerek piacán.
Kapcsolódó cikkeink
Kekszet vont ki a forgalomból allergén miatt az X-Fit Kft.
Nem jelölt búza allergén miatt visszahívta a forgalomból a Myprotein…
Tovább olvasom >Kihívások és lehetőségek között egyensúlyoz a magyar édesipar
A 2024-es év nyertesei az eladott mennyiség alapján sorrendben a…
Tovább olvasom >10 éves a Majomkenyér
Az idei évben ünnepli 10. születésnapját a Majomkenyér márka, amelynek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >