Lelket (is) melengető sör-étel párosítások
Vásárhelyi István sörgasztronómus és a Sör mi több csapata olyan sör-étel párosításokat állított össze a téli estékre, amelyek nem csak a testet, de a lelket is felmelegítik. Íme a receptek és az ajánlások!
1.
Chilis sajtleves pirított csirkecsíkokkal – IPÁ-val
Az enyhén csípős, pikáns leveshez az illatos, kicsit fűszeres komló remekül passzol és a telt krémes ízeket üdítően leöblíti.
Hozzávalók:
• Póréhagyma: 1 db
• Csirkemell: 0,3 kg
• Kaliforniai paprika: 1 db
• Tejszín: 0,3 l
• Alaplé: 0,6 l
• Tejszínes krémsajt: 0,15 kg
Apró, kockára vágott póréhagymát és piros kaliforniai paprikát vajon megpirítunk, majd beletesszük a vékony csíkokra vágott csirkemellet. Római köménnyel, friss chilivel vagy cayanne borssal ízesítjük. Alaplével és tejszínnel felengedjük, illetve natúr tejszínes krémsajttal sűrítjük. Tálaláskor karikázott ecetes pepperónit és ropogós tortilla chipset helyezünk a leves tetejére.
2.
Lazacsteak karottás ruccolával, édesburgonya krémmel – Búzasörrel
A búzasör remekül passzol a halhoz, az enyhén savanykás répacsíkok szépen harmonizálnak a fanyar búzasörös jegyekkel, a rukkola kesernyés zöldséges íze az élesztő enyhe keserűjével alkot szép párost, az édesburgonya pedig jól kiegészíti a búzasör kenyeres telt ízeit.
Hozzávalók:
• Sárgarépa: 2 db
• Ruccola 0,15 kg
• Lazac: 0,8 kg
• Édesburgonya: 0,5 kg
A sárgarépát vékony szalagokra szeljük, olívaolaj és fehér balzsamecet keverékével bepácoljuk, sóval és cukorral ízesítjük. A burgonyapüréhez hasonlóan – de tej hozzáadása nélkül – elkészítjük az édesburgonya krémet. A lazacot bőrös felével megsütjük, majd vajjal fényezzük. Végül egy maroknyi rukkolát összekeverünk a bepácolt répaszalagokkal, így tálaljuk.
3.
Fehérboros rizottó – Félbarna sörrel
A rizottó mellé félbarna sört ajánlunk, hiszen a cékla enyhén édeskés ízeit jól visszhangozza a sötétebb maláták ízvilága, míg a teltebb sör mellett könnyebben csúszik a parmezános, vajas rizottó.
Hozzávalók:
• Arborio rizs: 0,25kg
• Fehérbor: 0,2 l
• Alaplé: 0,4 l
• Parmezán: 0,1 kg
• Cékla: 0,2 kg
A céklát megpucoljuk és apró kockákra vágva, ízlés szerint fűszerezve megsütjük. Az arborio rizst és egy kevés póréhagyma kockát olíván megpirítunk, majd felöntjük alaplével és fehérborral. Folyamatos kevergetés mellett, amikor már majdnem elkészült, hozzáadjuk a reszelt parmezánt és az apró darab vajakat. Ezek után közepes lángon főzve folyamatosan kevergetjük, míg krémes állagot nem kapunk. A tökéletes állag elérése előtt nem sokkal hozzákeverjük a sült cékla kockákat.
4.
Erdei gombás csusza ropogós baconnel és tejföllel – Barna sörrel
A telt, nehéz barnasör remek alapot ad az enyhén zsíros gazdag ételnek és a gomba jellegzetes ízeit jól kiegészíti a kissé földesen kesernyés komlózás.
Hozzávalók:
• Bacon:0,2 kg
• Csusza:0,4 kg
• Gombák: 0,2 kg
• Tejföl: 0,25 l
• Fokhagyma:3 gerezd
A bacont vékony csíkokban lepirítjuk. A fokhagymát szeletekre vágjuk, együtt pirítjuk a gombákkal, majd beletesszük a közepesen megfőzött csusza tésztát és a tejfölt. Átforgatjuk és 5 percre forró sütőbe tesszük. Tálalásnál ropogósra sütött bacon szeleteket helyezünk rá.
Receptek és tálalás: Pálvölgyi Zoltán séf
Kapcsolódó cikkeink
Ennyit kosztál egy vacsora a vidéki dupla Michelin-csillagos étteremben
Magyarországon jelenleg két olyan étterem található, amely a világ egyik…
Tovább olvasom >A World Culinary Awards idén is díjazta a legjobb éttermeket
A gasztronómiai világ legjobbjait ünneplő World Culinary Awards idén is…
Tovább olvasom >Bezár Balatonalmádi népszerű vegán étterme
Szeptember 29-én utoljára nyitja meg kapuit Balatonalmádiban a Veganeeta Home,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megugrik az európaiak utazási kedve: A 2024-es év őszi és téli szezonjának utazási trendjei
Az Európai Utazási Bizottság (ETC) legújabb kutatása szerint jelentős növekedés…
Tovább olvasom >Hello METRO, HelloPay!
Júliustól a METRO kínálatából, valamint a nagykereskedelem értékesítőin keresztül országszerte…
Tovább olvasom >Közel 13 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma Romániában 2023 első kilenc hónapjában
Romániában 12,8 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma 2023 első…
Tovább olvasom >