Lekvár, ami hazai pálinkával az igazi – indul a gönci kajszi szezonja

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 07. 02. 10:45

A sárgabarack sokféleképpen lehet a nyár édes kísérője, de aki igazán különleges lekvárt szeretne főzni, annak itt a gönci kajszi ideje. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Gönc térsége nemcsak a zamatos barackjáról ismert, hanem az ebből készült, eredetvédett gönci barackpálinkáról is, amely tökéletesen illik egy karakteres, házi készítésű lekvárba – írja a Pénzcentrum.

A gönci kajszi története a 19. század végére nyúlik vissza, amikor a környék szőlő- és bortermelés helyét fokozatosan gyümölcskertek vették át. A klímának és a gondos nemesítésnek köszönhetően a térség mára az egyik legismertebb baracktermelő vidékké vált. A gönci kajszi nagyobb méretű, kúpos gömb alakú, lédús és illatos gyümölcs – nem véletlen, hogy a belőle készült lekvár és pálinka is különösen kedvelt.

A sárgabarack szezonja július közepéig tart, de a nyári kánikula miatt az utóbbi években gyakran korábban érik. A gyümölcsöt érdemes szellős ládába szedni vagy vásárlás után hűtőbe tenni, hogy ne romoljon meg. A barack felhasználása egyszerű: nem szükséges meghámozni, elég kimagozni és feldarabolni, majd cukorral, citromlével és akár egy kevés pálinkával ízesítve főzni.

A lekvárkészítés során a főzés idejétől és a gyümölcs lédússágától függően lehet szükség dzsemfixre, de ha elegendő időt szánunk a sűrítésre, akár 2-3 óra alatt is elkészülhet a „kanáltartó” állagú lekvár. A receptben 3 kg barackhoz kb. 750 gramm cukor, 1-2 citrom leve és ízlés szerint néhány centiliter pálinka szükséges. A főzés során különösen fontos a rendszeres keverés, valamint az, hogy az üvegeket megfelelően csírátlanítsuk. Így tartósítószer nélkül is eláll a kamrában.

A gönci baracklekvár nemcsak pirítósra vagy süteményekhez kiváló, de igazi kulináris élményt is nyújt, ha egy csepp barackpálinkával megbolondítjuk. Az eredmény: telt íz, selymes textúra és egy igazi magyar nyári klasszikus – egy üvegbe zárva.

Kapcsolódó cikkeink