Lehet, hogy túlcsordulnak a pincék
A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) szerint a világ bortermelése 275,7 millió hektoliter körül alakult 2015-ben, két százalékkal nőtt a 2014. évi mennyiséghez képest. Az Európai Bizottság adatai szerint az EU bortermelése 164,9 millió hektoliter volt 2015-ben, egy százalékkal több, mint a 2014. évi.
Az EU nagyobb bortermelő országai közül Olaszországban készülhetett a legtöbb bor 2015-ben, 48,9 millió hektoliter, ami 13 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit. Franciaország bortermelése egy százalékkal, 47,7 millió hektoliterre, Spanyolországé 12 százalékkal, 36,5 millió hektoliterre nőtt 2015-ben a 2014. évihez képest. A bortermelés Portugáliában 13 százalékkal, 6,7 millió hektoliterre, Romániában hét százalékkal, 4,1 millió hektoliterre bővült. Ugyanakkor Németországban egy százalékkal, 8,8 millió hektoliterre, Görögországban 11 százalékkal, 2,7 millió hektoliterre csökkent a megtermelt bor mennyisége 2015-ben az egy évvel korábbihoz képest –olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet tanulmányában.
Magyarországon közel 59 ezer hektár ültetvényről 433 ezer tonna borszőlőt szüreteltek, ebből 2,7 millió hektoliter seprős újbort fejtettek 2015-ben, 8 százalékkal többet, mint 2014-ben. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Hazánk büszkén őrzi szőlészeti és borászati örökségét
Magyarország elkötelezett a szőlészeti és borászati örökségének megőrzésében – jelentette…
Tovább olvasom >Kulcsfontosságú a borászok összefogása a jövőben
A somlói borvidék a magyar történelem és kultúra egyik fontos…
Tovább olvasom >A borok feldolgozói értékesítési ára emelkedett
Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >