Legyen nekik Grand Canyon!
A gyertya és a mécses több, mint fény- vagy illatforrás; hangulatjavító eszköz, amely jó közérzetet, nyugalmat kölcsönöz bármilyen környezetben. És bár használata nem kötődik évszakokhoz, az év végi ünnepek idején természetesebbnek tűnik a táncoló fény az ember közelében.
A cikk a Trade magazin 2024/12-2025/01. lapszámában olvasható.
A gyertyafényes vacsora fogalma sem csak a drága éttermekhez kötődik, különösen az utóbbi években, amikor az élménynyújtás a vendéglátóhelyi étkeztetés egyik legfontosabb szolgáltatásává vált.
Új színt hoztak a placcra a különleges gyertyák, mécsesek. Egy éttermi asztalnál, bárboxban valószínűleg nem relaxációhoz, ezotériához köthető divatos illatokkal operál a vendéglátós. Az viszont egy csendes helyen már élvezhető, ha a mécsesekben egyre gyakrabban használt fakanócok a tűz ropogásához hasonló hangokat adnak. Még emlékezetesebb akkor maradhat egy ünnepi vacsora, ha az étterem, mondjuk Valentin napján, vállalja a gyertya monogramozását.
Ám ami az igazi truváj, geg, amiről beszélnek is a vendégek, azok a különleges illatok. A téli ünnepekkor (és a hétköznapokon is) a karácsonyi illatok (fenyő, bejgli, forralt bor, grog) biztosan mindenkinek emelik a hangulatát, de megszámlálhatatlan más, a „célcsoportban” pozitív asszociációkat ébresztő, jellegzetes illatot is kínál a piac.
Egy baconillatú mécsesnek (1) egy étteremben „konyhaszaga” van – bár akár kedvet is csinálhat egy adag ham and eggshez –, akkor már tapintatosabb egy almáspite. Egy jó whiskynek (2) vagy egy ismert koktélfajtának tán könnyebb helyet találni, bár ezeknek meg a promóciós értéke kisebb. Annál meggyőzőbb a csokoládé, a sütőtökös latte (3), a szárított marhahús (4) illata!
Persze vendéglátóhelyen illatgyertyát égetni inkább poén, hozzáadott érték! Főleg olyan illatokkal, mint, mondjuk, humidoré (5), a könyvtáré (6), a tábortűzé (7), a strandé (8) vagy éppen a Grand Canyoné (9). És akkor a számtalan, sokkal inkább a nevével eladott mécsesről nem is beszéltünk, mint például a méz, brandy, amaretto, tölgyfa és dohánylevél illatok keverékét ígérő „Egy bajusz, egy pipa és hencegő stílus” (10).
A legkönnyebb persze a kreatív neveket utánozni, de egy jól eltalált illattal akár az étterem merchandising termékeként is el lehet adni őket.
Az interneten is beszerezhető mécsesek általában 40–80 órát égnek. //
Kapcsolódó cikkeink
A nyár a Balatoné
Az idei nyáron a teljes magyarországi vendégéjszakák majdnem harmadát a…
Tovább olvasom >Európai Turizmus Fórum
Az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének diplomáciai eseményei között zajlott…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és természetvédelem egy nagyberuházásban
Az idén tavasszal nyíló Le Primore Hotel & Spa nemcsak…
Tovább olvasom >Valentin-napi gasztronómiai kaland Gianni Annonival a Candy szervezésében
Egy igazán különleges desszertkészítő élményre invitálta a gasztronómia szerelmeseit a…
Tovább olvasom >Ki vagy, ha mogyorót ennél? – A nap videója
Akár a Snickers őse is lehetne az ázsiai mogyorós édesség,…
Tovább olvasom >